x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii MICILE ATENŢII ÎNTRE COLEGI / Cadouri de Sărbători

MICILE ATENŢII ÎNTRE COLEGI / Cadouri de Sărbători

de Catalin Pruteanu    |    07 Dec 2008   •   00:00
MICILE ATENŢII ÎNTRE COLEGI / Cadouri de Sărbători

Sărbătorile de iarnă re­pre­zintă o bună ocazie pentru destinderea relaţiilor la locul de muncă.



Multe companii organizează de Sărbători tombole sau trageri la sorţi, prin care angajaţii cumpără unui coleg un cadou a cărui valoare nu trebuie să depăşească o anumită sumă, dinainte stabilită.Oferirea de cadouri presupune însă o etichetă. De exemplu, spune Peter Post de la Boston Globe, nu e obligatoriu să-i faci personal şefului un cadou. De fapt, nici nu sunt recomandate "atenţiile" individuale pentru şefi. Cel mai indicat e ca toţi angajaţii să contribuie în mod egal pentru cumpărarea unui singur cadou oferit managerului.

REGULI. Multe firme, mai ales companiile multinaţionale, au anumite reguli nescrise pentru schimbul de cadouri între angajaţi. Sticlele cu alcool, parfum, articole de lenjerie intimă sunt cadouri nepotrivite pentru colegii de serviciu, crede Peter Post. Chiar dacă par banale, cele mai adecvate sunt obiectele care se pot folosi la birou: un mouse-pad, o plantă ornamentală, o cană sau o ramă de fotografie. Şi biletele la teatru sau la un concert ori o carte sunt alegeri potrivite şi care nu dau naştere la "interpretări" din partea altora. Nici şefilor care doresc să le facă un cadou celor din subordine nu li se recomandă alegerea unui obiect ce ar putea avea conotaţii personale. Iar darurile n-ar trebui să fie făcute numai unor angajaţi, pentru ca alţii să nu se simtă discriminaţi. În cazul şefilor, cea mai bună alegere de cadou pentru angajaţi ar putea fi o cutie cu bomboane de ciocolată sau bilete la un spectacol.

Prime - Aşteptări mai mici

Criza financiară scade spe­ranţele angajaţilor români în legătură cu primele de Sărbători. Potrivit unui sondaj online efectuat de BestJobs, doar 20% din români cred că vor primi în această iarnă o recompensă din partea firmei. Anul trecut, 57% din români aşteptau o primă de Sărbători. Angajatorii însă sunt generoşi: 49,5% din ei vor oferi prime şi bonusuri, 12% vor acorda cadouri, iar 13,5% le vor organiza o petrecere salariaţilor.

Ştiri pe scurt

SALARII / Criza micşorează pretenţiile
Unul din zece angajaţi britanici ar fi dispus să accepte un salariu mai mic pentru a-şi păstra locul de muncă, arată un sondaj al companiei Ceridian. 44% din angajaţi ar accepta o creştere a volumului de muncă, iar un sfert din respondenţi ar renunţa, pentru a evita concedierea, la contribuţiile pentru fondurile de pensii plătite de firmă.

DECEMBRIE / Programe de formare pentru şomeri
În această lună, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă organizează 129 de programe de formare profesională pentru şomeri, de care vor beneficia 2.377 de persoane. Cele mai multe programe sunt pentru meseriile de lucrător comercial, operator introducere date, agenţi de pază, zidari şi ospătari.

UN SECOL / Legea pensiilor în Australia
Australia sărbătoreşte un secol de la introducerea pensiei pentru li­mi­tă de vârstă la 65 de ani. În urmă cu 100 de ani, doar 5% din po­pu­laţia Australiei avea peste 65 de ani, în vreme ce în prezent 5% din australieni au peste 85 de ani. Cei mai mulţi autralieni se pensionează însă la vârsta de 60 de ani.

×
Subiecte în articol: cariera