x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Motive inedite de chiul

Motive inedite de chiul

de Catalin Pruteanu    |    18 Oct 2009   •   00:00
Motive inedite de chiul
Sursa foto: /stockexpertcom

Problemele de sănătate sunt cele mai frecvente scuze atunci când e vorba de absenţa de la serviciu, mai ales când criza economică îi face pe angajaţi să se simtă mai stresaţi şi mai surmenaţi.



Angajatorii se arată în general îngăduitori cu angajaţii care anunţă că nu pot ajunge la locul de muncă, motivându-şi lipsa prin diverse probleme de sănătate, arată un sondaj realizat de site-ul american CareerBuilder, însă 29% dintre patroni declară că au făcut verificări pentru a afla dacă salariaţii au spus adevărul. Mai mult, 15% dintre patroni i-au concediat pe cei ale căror justificări s-au dovedit a fi minciuni. 52% i-au sunat pe angajaţi pentru a vedea dacă sunt acasă, iar 17% chiar i-au vizitat la domiciliu pe absenţi. Dintre cei 29% care au făcut verificări, 70% le-au cerut angajaţilor să le prezinte o adeverinţă medicală.

Potrivit sondajului, unii angajatori au primit scuze dintre cele mai neobişnuite. "M-am ales cu arsuri solare după ce am făcut plajă la nudişti şi nu pot să port haine", este una dintre scuze. "Nişte prieteni m-au încuiat în portbagajul unei maşini părăsite după un week-end de beţie", a motivat un alt angajat. Printre alte scuze mai puţin obişnuite se numără şi următoarele: "Mama mi-a spus că n-am voie să merg la serviciu azi" şi  "Am înghiţit o albină". Un angajat şi-a sunat şeful pentru a-i spune că a lovit din greşeală o călugăriţă cu motocicleta, un altul a pretextat că i-a aruncat cineva cu oţetar în faţă şi are o iritaţie. Un salariat şi-a sunat superiorul pentru a-i spune că îşi bănuieşte soţia de infidelitate, aşa că vrea să rămână acasă pentru a o prinde asupra faptului. Un altul a susţinut că a avut un accident după ce a alergat după un pescăruş şi cineva a declarat că, din cauză că a mâncat prea mulţi ardei iuţi, are o teribilă durere de cap.

Un alt top, realizat de data aceasta de site-ul de recrutare Monster, conţine scuze precum: "Mi-e frică să ies din casă din cauza unui sconcs din faţa uşii", "Am păduchi", "Câinele vecinului a murit în faţa garajului şi nu pot deschide uşa", "Mi-am uitat cheile maşinii la serviciu azi-noapte", "Era atât de frig în apartamentul meu, că mi-a îngheţat părul după ce am făcut duş".

Potrivit studiului CareerBuilder, 38% dintre angajatori cred că salariaţii găsesc scuze pentru a lipsi de la serviciu din cauza stresului şi a oboselii tot mai mari pe o piaţă a muncii afectate de recesiunea economică. Rosemary Haefner, vicepreşedinte de resurse umane al CareerBuilder, e de părere că firmele trec în general cu vederea absenţele salariaţilor: "Programul mai lung şi volumul mai mare de muncă sunt ceva obişnuit în actualul climat economic, iar angajatorii devin mai flexibili în privinţa absenţelor". Printre motivele reale din spatele pretextului cu starea de sănătate se numără: rezolvarea unor probleme personale, simpla lipsă a chefului de muncă şi dorinţa de a petrece timpul cu familia şi prietenii. 12% dintre angajaţi au declarat că au lipsit pentru a evita o şedinţă sau a scăpa de nervii unui şef, coleg sau client. 28% au afirmat că simţeau, pur şi simplu, nevoia de a se relaxa.

×
Subiecte în articol: cariera