x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Mulţi ani de muncă

Mulţi ani de muncă

de Catalin Pruteanu    |    17 Iun 2007   •   00:00
Mulţi ani de muncă

Migraţia masivă a romănilor peste hotare şi scăderea natalităţii ne vor pune probleme in viitor pe piaţa muncii.

Tendinţă - Creşterea vărstei de pensionare

Migraţia masivă a romănilor peste hotare şi scăderea natalităţii ne vor pune probleme in viitor pe piaţa muncii.

Romănia nu este un caz izolat. Intreaga Uniune Europeană are probleme cu lipsa de muncitori calificaţi şi cu imbătrănirea forţei de muncă. Intre 2008 şi 2011, in Romănia se va aplica Programul Naţional pentru Promovarea Ocupării Lucrătorilor Vărstnici, programe similare desfăşurăndu-se in prezent in majoritatea statelor europene.

MĂSURI. In prezent, in ţara noastră sunt inregistraţi peste 5 milioane şi jumătate de pensionari. Săptămăna aceasta, guvernul a făcut primii paşi in direcţia evitării unei crize de forţă de muncă. Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat că ministerul pe care il conduce lucrează la un proiect de lege prin care vărsta de pensionare să devină aceeaşi atăt pentru femei, căt şi pentru bărbaţi. Există două variante propuse de Ministerul Muncii: urcarea vărstei de pensionare pentru femei la 65 de ani şi coborărea vărstei pentru bărbaţi la 62 de ani. Dintre cele două, prima are cele mai mari şanse de a fi adoptată. Cu această ocazie, a revenit in atenţie un sondaj IMAS, potrivit căruia cei mai mulţi romăni nu sunt de acord cu creşterea vărstei de pensionare pentru femei, cu motivaţia că femeile contribuie intr-o mai mare măsură decăt bărbaţii la muncile casnice.

In aceeaşi zi in care ministrul Păcuraru făcea declaraţia privind egalizarea vărstei de pensionare, Guvernul a adoptat o hotărăre prin care tinerii in vărstă de cel puţin 16 ani se pot angaja legal in munci uşoare, cu un program de muncă de cel mult 30 de ore săptămănal. Condiţii legale pentru a munci din adolescenţă pănă la bătrăneţe...

×
Subiecte în articol: cariera