x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Munca după pensie prelungeşte viaţa

Munca după pensie prelungeşte viaţa

de Catalin Pruteanu    |    25 Oct 2009   •   00:00
Munca după pensie prelungeşte viaţa
Sursa foto: /stockexpertcom

Persoanele vârstnice care lucrează temporar sau au slujbe part-time după pensionare au o stare fizică şi psihică mai bună decât cei care îşi încetează complet activitatea profesională, arată un studiu american.



În cadrul studiului, publicat de Asociaţia Psihologică Americană în Journal of Occupational Health Psychology, cercetătorii au chestionat, începând cu 1992, 12.189 de persoane cu vârsta cuprinsă între 51 şi 61 de ani, la un interval de doi ani pe o perioadă de şase ani, în privinţa stării de sănătate, a situaţiei financiare şi profesionale.

Cei care, după ce s-au pensionat, continuă să lucreze în posturi part-time suferă de boli grave cu 17% mai puţin decât cei care nu mai lucrează deloc, spune studiul. Din punctul de vedere al sănătăţii psihice, cei care continuă să lucreze au un scor cu 31% la mai mare decât cei care nu mai lucrează. Este cazul celor care continuă să lucreze în acelaşi domeniu şi după pensionare, însă cei care muncesc în altă ramură profesională nu au aceleaşi beneficii ale sănătăţii psihice.

"Dacă faci ceva cu care nu ai absolut nimic în comun sau dacă lucrezi doar pentru beneficiile băneşti", spune Mo Wang, coautor al studiului şi profesor de psihologie la Universitatea din Maryland, "trebuie să te readaptezi pentru această muncă, iar pentru vârstnici e de obicei destul de dificil". Studiul a mai arătat că pensionarii cu probleme financiare tind să lucreze mai mult într-un alt domeniu decât cel în care au profesat anterior. "Rezultatele sunt foarte semnificative în contextul numărului mare de persoane în vârstă care continuă să muncească din cauza recesiunii economice. Din cauza situaţiei economice, mulţi nu au bani pentru a ieşi la pensie", a declarat pentru Mo Wang.

Pentru a măsura starea de sănătate a respondenţilor pe parcursul studiului, cercetătorii au luat în considerare doar problemele medicale diagnosticate de medici, cum ar fi tensiunea arterială, diabetul, cancerul, afecţiunile pulmonare şi cardiace, atacurile de cord şi afecţiunile psihiatrice. "Alegerea unui tip adecvat de continuare a activităţii profesionale după pensionare îi va ajuta pe pensionari să aibă o tranziţie mai bună către pensionarea totală şi să aibă o stare fizică şi psihică bună", spune un alt coautor al studiului, profesorul de psihologie Kenneth Shultz. Acesta mai spune că angajatorii care se tem de o lipsă a forţei de muncă ar putea lua în considerare o angajare cu jumătate de normă a celor ieşiţi la pensie.

Atunci când pensionarii continuă să profeseze, îşi păstrează constante nivelurile activităţilor mentale şi fizice prin munca zilnică, concluzionează cercetătorii. Pe de altă parte, dacă vârstnicii nu mai lucrează deloc după momentul pensionării, le va fi greu să-şi construiască o continuitate în stilul de viaţă. Aceasta poate duce pentru cei mai mulţi pensionari la un nivel mai redus al activităţii sociale, iar o viaţă mai puţin activă înseamnă o rezistenţă scăzută în faţa bolilor.

×
Subiecte în articol: cariera