x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Ordonanţa salarizării unice va fi contestată

Ordonanţa salarizării unice va fi contestată

de Diana Scarlat    |    29 Ian 2010   •   00:00
Ordonanţa salarizării unice va fi contestată

Ordonanţa de urgenţă care stabileşte modul de aplicare a Legii de salarizare unitară afectează contractele colective de muncă şi încalcă legile în vigoare, spun sindicatele. Ordonanţa a fost aprobată luni seară de Guvern şi publicată miercuri seară în Monitorul Oficial.



Ordonanţa de urgenţă privind Legea salarizării unitare în sectorul bugetar abrogă o serie de prevederi care stabilesc în prezent salarizarea personalului din instituţii care au fost finanţate integral din venituri proprii şi sporul de doctorat în învăţământul preuniversitar. Alianţa Bugetarilor a anunţat că-i va cere Avocatului Poporului să atace această ordonanţă de urgenţă la Curtea Constituţională, solicitându-i premierului Emil Boc o întâlnire de urgenţă.


AMENINŢĂRI SINDICALE

Alianţa Bugetarilor a anunţat proteste după 10 februarie. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat încă de miercuri că respinge proiectul de ordonanţă privind salarizarea, deoarece prevede anularea sporului de doctorat în învăţământul preuniversitar şi universitar. Sindicaliştii susţin că acest spor trebuie păstrat pentru a avea personal bine pregătit. Conform actului normativ, personalul didactic din învăţământul preuniversitar şi universitar cu titlul ştiinţific de doctor nu mai este remunerat cu 15% în plus la salariul de bază. La rândul lor, medicii şi personalul medical ameninţă că vor refuza garda dacă orele suplimentare nu vor mai fi plătite. Şi Bogdan Hossu, liderul CNS "Cartel Alfa", a precizat că unele prevederi din Legea 330/2009, care stabileşte salarizarea bugetarilor, sunt contrare prevederilor constituţionale şi convenţiilor privind drepturile omului. Noua lege anulează prevederile contractului colectiv de muncă în vigoare privind unele sporuri. Hossu a anunţat la începutul săptămânii că federaţia va depune o plângere la Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) dacă Executivul va promova acest act normativ în forma actuală.

Preşedintele "Alma Mater", Anton Hadăr, a declarat ieri, la finalul şedinţei Alianţei Bugetarilor, că această ordonanţă îngrădeşte dreptul de negociere a contractelor colective de muncă şi încalcă astfel principii fundamentale ale Uniunii Europene. Sindicaliştii vor trimite scrisori către parlamentari şi către partidele politice, cerându-le sprijinul pentru a sesiza Curtea Constituţională referitor la neconstituţionalitatea ordonanţei de urgenţă privind aplicarea Legii salarizării unitare. Gheorghe Isvoreanu, preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", a declarat ieri că sindicaliştii din educaţie vor începe mai repede protestele, separat, printr-o pichetare a Ministerului Educaţiei miercuri privind aplicarea OUG 114/2009, care duce la o disponibilizare în masă în educaţie. La rândul lor, sindicaliştii din asistenţă socială sunt foarte nemulţumiţi de disponibilizările preconizate. Gabriel Chifu, preşedintele Federaţiei din Asistenţă Socială, a declarat că salariaţii din acest domeniu sunt disperaţi că primesc salarii de mizerie şi lucrează în condiţii de muncă inumane, fiind ameninţaţi cu pierderea locului de muncă.


ORDONATORUL DE CREDITE CONCEDIAZĂ

Ordonanţa prevede ca după împlinirea termenului pentru care au fost încheiate contractele colective de muncă personalul păstrat să fie reîncadrat pe noile funcţii, stabilite de ordonatorul principal de credite, corespunzător atribuţiilor, responsabilităţilor şi competenţelor specifice postului, prin asimilare cu funcţiile din instituţia care îl preia în structură, subordine sau în finanţare, după caz. Ordonatorul de credite poate, conform actului normativ, să decidă inclusiv în privinţa concedierii angajaţilor.

×
Subiecte în articol: munca