x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Ospatari si bucatari pentru Germania

Ospatari si bucatari pentru Germania

20 Oct 2004   •   00:00

Vorbitorii de limba germana calificati in meseriile de ospatar, bucatar si receptioner pot pleca la munca in Germania. Preselectia este organizata de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca intre 25 si 28 octombrie. Plasarea fortei de munca in strainatate este facuta gratuit de catre Oficiu.

CRISTIAN PETRU

OCAZIE. Bucatarii vorbitori de germana pot pleca la munca in strainatate
Persoanele cunoscatoare de limba germana, nivel bun si foarte bun, pot participa la preselectia organizata timp de patru zile, intre 25 si 28 octombrie de catre Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM). La sediul din Bucuresti al Institutiei din Strada Valter Maracineanu, numerele 1-3 se pot prezenta cei care vor sa munceasca in Germania ca lucratori oaspeti (18 luni) si care sunt calificati in meseriile de ospatari, bucatari, receptioneri si specialisti in gastronomia de sistem. Pentru aceste meserii, persoanele interesate trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani si o vechime in munca de minimum trei ani.

CONDITII. Vechimea poate fi dovedita daca solicitantul a mai lucrat ca sezonier in Germania de cel putin trei ori la rand si face dovada acestui lucru. De asemenea, sunt acceptati economisti, absolventi ai facultatilor de stiinte economice sau turism, precum si ospatari sau bucatari pentru a munci in domeniul fast-food. Inscrierea in banca de date a OMFM se adreseaza persoanelor care indeplinesc conditiile impuse de angajatorii straini prin ofertele de munca transmise, precum si de cele ale prevederilor Conventiei pentru lucratorii oaspeti, incheiata intre Guvernul Romaniei si cel al Republicii Federale Germania si aprobata prin Hotararea de Guvern 402 din 1992, dar nu si persoanelor care au beneficiat in conditiile prezentei conventii de un contract de munca in Germania pe o perioada care a depasit 12 luni.

PRIMUL PAS. La preselectie pot participa persoanele care au obtinut contracte nominale de la angajatori germani si care vor prezenta contractul tradus in limba romana, precum si restul de documente mentionate mai sus.

Selectia finala a celor admisi va avea loc la inceputul lunii noiembrie, in prezenta reprezentantilor Centralei de Mediere a Fortei de Munca din Bonn.

Reprezentantii Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca vor accepta numai dosarele care contin toate documentele care dovedesc calificarile si celelalte acte solicitate. Depunerea dosarului constituie primul pas in procesul de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate.

ACTE

Dosarul celor care vor sa munceasca in Germania trebuie sa contina:
  • doua fotografii tip pasaport
  • copie dupa actul de identitate
  • copie dupa pasaport cu valabilitate de minimum sase luni
  • fisa personala (tipizatul poate fi gasit la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca)
  • CV in limba romana (tipizat OMFM) si germana
  • copie legalizata a certificatului de absolvire si sau calificare si separat traducerea acestuia in limba germana, efectuata de un traducator autorizat
  • copie legalizata a cartii de munca (toate paginile scrise) si separat traducerea acesteia in limba germana, efectuata de un traducator autorizat
  • adeverinta de la medicul de familie, care sa ateste ca solicitantul este clinic sanatos
  • cazier judiciar in original, care sa ateste ca solicitantul nu are antecedente penale (termen de valabilitate o luna)
  • declaratie pe propria raspundere, legalizata notarial, din care sa rezulte ca solicitantul nu beneficiaza de pensie de invaliditate
  • ×
    Subiecte în articol: cariera germania munca