x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii OUG pentru liniştea sindicatelor

OUG pentru liniştea sindicatelor

de Diana Scarlat    |    29 Ian 2010   •   00:00

Şomajul tehnic va fi prelungit săptămâna viitoare, prin ordonanţă de urgenţă, şi pentru anul 2010. Premierul Emil Boc a anunţat astăzi că şi actul normativ prin care sunt introduse facilităţi fiscale pentru firmele care angajează şomeri va fi adoptat în următoarele două săptămâni.



După discuţia cu sindicatele şi patronatele, Guvernul a hotărât să aprobe, la începutul lunii februarie, un proiect de lege care va reglementa şomajul tehnic ca modalitate de bază pentru protejarea angajaţilor, cu începere de la 1 februarie 2010, după sistemul aplicat anul trecut. Mai mult, firmele care angajează şomeri vor beneficia de anumite deduceri fiscale, precum neplata contribuţiei de asigurări sociale calculate la aceste angajări.

Conform calculelor făcute de sindicate şi de patronate, în 2009, măsura privind şomajul tehnic a redus costurile statului la 300 de milioane de lei, în condiţiile în care aproximativ un milion de persoane au beneficiat de această măsură. Statul nu a încasat impozite pe venit şi a plătit în contul salariatului CAS, un angajat fiind trimis în şomaj tehnic maximum trei luni, timp în care angajatorul îi plătea un salariu de 75%. Decizia Guvernului de a prelungi şomajul tehnic poate anula o serie de proteste sindicale anunţate pentru următoarele luni.

×
Subiecte în articol: munca