x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Parlamentul a aprobat legea prin care părinții au dreptul să stea acasă cu copiii

Parlamentul a aprobat legea prin care părinții au dreptul să stea acasă cu copiii

12 Mar 2020   •   15:44
Parlamentul a aprobat legea prin care părinții au dreptul să stea acasă cu copiii

Camera Deputaților a adoptat legea prin care angajatorii sunt obligați să acorde unuia dintre părinți zile libere pentru a sta acasă cu copii în cazul în care unitățile de învățământ se închid din cauza unor situații speciale. Actul normativ urmează să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis. Senatul a adoptat proiectul în ziua de 3 martie. 

„Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu”, se arată în articolul 1.

Prevederile sunt valabile pentru părinții care au copii cu vârste sub 12 ani ori care au dizabilități, cu condiția ca toți să fie înregistrați într-o unitate de învățământ. 

Părinții primesc 75% din salariul net pentru perioada când stau acasă. 

Facilitatea se acordă doar unuia dintre părinți, pe baza unei declarații pe proprie răspundere, semnată de ambii părinți, cu excepția familiilor monoparentale, și care este înmânată angajatorului. 

 

×
Subiecte în articol: coronavirus parinti copii zile libere