x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Patronii vor ajunge în instanță, dacă nu plătesc salariile

Patronii vor ajunge în instanță, dacă nu plătesc salariile

de Mariana Zaharia    |    07 Mai 2020   •   13:55
Patronii vor ajunge în instanță, dacă nu plătesc salariile
Sursa foto: AndreyPopov/Getty Images/iStockphoto

Măsurile economice despre care se vorbește în presă sau la televizor sunt inexistente pentru mulți oameni lăsați fără bani odată cu venirea pandemiei. S-a intrat în stare de urgență în luna martie, iar mulți patroni au închis magazinele și nu le-au mai dat banii angajaților. Și aici ne referim la sumele pe perioadele în care s-a lucrat normal. Conflictele de muncă ajung la tribunal.

 

Comerțul a fost primul domeniu lovit în momentul în care s-a pus lacăt pe magazine de îmbrăcăminte, încălțăminte sau alte produse, iar patronii nu au optat pentru șomajul tehnic și nici nu au mai dat salarii, sub pretextul afacerilor închise.

Pandemia de coronavirus a lăsat zeci de angajați neplătiți de patroni. La Inspectoratul de Muncă Argeș, mai bine de jumătate din plângerile depuse în martie și aprilie sunt cele ale oamenilor care nu și-au mai primit salariile.

În martie, ITM Argeș a primit 63 de plângeri, iar jumătate dintre ele sunt pentru neplata drepturilor salariale. Situația s-a repetat în luna aprilie, unde datele arată că din 49 de sesizări, 23 sunt din același motiv, angajați care nu au mai fost plătiți. Chiar și în luna mai din care au trecut doar câteva zile, au fost depuse 9 plângeri, dintre care 6 de la oameni rămași fără bani.

 

„Hai, pa!”. Și a închis telefonul

Trei sferturi din totalul celor care au făcut sesizările lucrau în transport. „Soțul meu a fost șofer de TIR și a lucrat până acum, în mai. Nu a mai primit salariul, iar când și-a întrebat patronul, răspunsul respectivului a fost: hai, pa! Și a închis telefonul. Am făcut acum plângere, în speranța că vom recupera drepturile pentru care el a muncit chiar și în pandemie”, ne-a spus una dintre persoanele care a cerut ajutorul Inspectoratului de Muncă Argeș.

Specialiștii explică modul în care se procedează în astfel de cazuri. „Întârzierea nejustificată a plății salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la daune. În caz de conflict de muncă, angajatorul are obligația de a dovedi că a plătit drepturile salariale cuvenite salariatului. Conflictul de muncă, așa cum este definit prin Legea nr. 62/2011 a dialogului social, se soluționează de către tribunal”, a arătat inspectorul-șef al ITM Argeș, Ion Samoilă.

 

Neplata salariului se prescrie în 3 ani. Procesele de acest gen sunt scutite de taxe judiciare și nu pot avea termene mai mari de 15 zile.

×