x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Pe internet - Aplicarile online, rapiditate si eficienta

Pe internet - Aplicarile online, rapiditate si eficienta

de Catalin Pruteanu    |    23 Sep 2006   •   00:00
Pe internet - Aplicarile online, rapiditate si eficienta

Sa-ti cauti un job pe internet nu mai e de mult o metoda moderna, e calea cea mai simpla, cea mai ieftina si cea mai eficienta. Romanii au de unde alege, deoarece pe piata autohtona concureaza zeci de site-uri de recrutare, ce se intrec in oferte pentru angajati si angajatori.

O simpla accesare a sectiunii de locuri de munca a portalului www.trafic.ro este suficienta pentru vedea ca internetul romanesc nu duce lipsa de site-uri de recrutare, ba, dimpotriva, concurenta este acerba. Pe primul loc se situeaza site-urile care contin oferte de locuri de munca din toate domeniile, dar putem accesa si site-uri dedicate anumitor specializari.

Exista, de asemenea, si site-uri ale firmelor ce intermediaza munca in strainatate, dar si site-uri de recrutare regionale, cum este cazul www.timisjob.ro, www.aradjob.ro si www.e-melo.ro. Avem si site-uri pentru munca la domiciliu, dar si site-uri cu oferte de munca pentru studenti. Pe langa toate aceste site-uri construite special pentru aplicarile online, in spatiul virtual romanesc functioneaza alte cateva zeci de pagini web pentru anunturi de tot felul, dar care mai contin si sectiuni dedicate firmelor care au nevoie de personal. Si, pentru un tablou complet, majoritatea companiilor care au si pagina de internet pun la dispozitia doritorilor o sectiune de cariera, cu pozitii vacante in cadrul companiei.

SIMPLITATE. In principiu, aplicarea la joburi pe site-urile de recrutare este simpla. Majoritatea acestora le cer utilizatorilor inregistrarea cu un user si o parola, dupa care urmeaza completarea unor formulare privind datele personale, institutiile de educatie absolvite, experienta profesionala, abilitati si hobby-uri, toate acestea in cel putin doua limbi: romana si engleza. Dupa ce toate aceste formulare online sunt completate, utilizatorul isi poate vizualiza CV-ul, adica ceea ce rezulta din punerea cap la cap a datelor. Este mult mai simplu pentru candidati, dar si pentru companiile care vizualizeaza CV-urile, pentru ca astfel se creeaza un CV standard, usor de citit si structurat in functie de eficienta. Urmatorul pas este aplicarea online. Pe toate aceste site-uri, joburile sunt structurate in functie de domeniul de activitate. Mai exista clasificari dupa experienta ceruta, studiile necesare, uneori angajatorii solicitand candidatilor raspunsuri la cateva intrebari. O scrisoare de intentie, salvata dinainte de catre utilizatori in cadrul conturilor acestora, poate fi atasata CV-ului.

PE MAIL. Una dintre cele mai mari facilitati oferite de site-urile de recrutare este reprezentat de newletter. Candidatii isi pot selecta domeniile de interes, iar site-ul respectiv le poate trimite, zilnic sau saptamanal, pe adresa de e-mail indicata de acestia, cele mai noi oferte publicate de angajatori. "Estimam ca in urmatorii ani absolut toti angajatorii din Romania vor imbratisa cu deschidere totala recrutarea online, din toate punctele de vedere", ne-a declarat Liviu Dumitrascu, CEO la eJobs.
INTERVIURI DUPA NUMAI PATRU ORE DE LA APLICARE
Potrivit trafic.ro, ne-a declarat Liviu Dumitrascu, CEO eJobs.ro, acest site are peste 60% din cota de piata in recrutarea online, fiind si singurul site din Romania membru in Asociatia Internationala a Site-urilor de Recrutare. "La sfarsitul primului an de la lansare, peste 10.000 de CV-uri erau introduse in baza de date si aproximativ 500 de firme folosisera eJobs. Am ajuns acum la peste 800.000 de CV-uri active si peste 35.000 de firme-client", afirma Liviu Dumitrascu. El crede ca atuurile aplicarilor online sunt rapiditatea, eficienta si costuri de 10 ori mai mici fata de aplicarea traditionala. "In maximum patru ore de la publicare, clientul poate deja incepe sa programeze interviuri", iar CV-urile aplicantilor sunt pastrate automat in conturile firmelor, putand fi administrate permanent dupa momentul aplicarii, explica Dumitrascu.

×
Subiecte în articol: cariera online site-uri