x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Pensiile private

Pensiile private

de Catalin Pruteanu    |    16 Sep 2007   •   00:00
Pensiile private

De măine se dă startul campaniei de aderare la sistemul de pensii private obligatorii pentru toţi salariaţii intre 18 şi 35 de ani.

De măine - Incepe mult-aşteptata reformă

De măine se dă startul campaniei de aderare la sistemul de pensii private obligatorii pentru toţi salariaţii intre 18 şi 35 de ani.

Vom fi bombardaţi, pe stradă, la televizor, la radio sau in ziare, de oferte pentru fondurile de pensii private. Este vorba de pilonul II al sistemului de pensii, adică pensii private obligatoriu. Vom plăti 2% din salariul lunar unui fond de pensii, dar asta nu inseamnă că vom primi mai puţini bani pe statul de plată, pentru că aceşti 2% se iau din contribuţia pe care o plăteam statului. Statul ne-a dovedit pănă acum că nu poate da pensii decente contribuabililor, iar rolul pilonului II este de a le asigura salariaţilor din Romănia un venit mai consistent.

Â

ATENŢIE. De măine, romănii nu au de făcut decăt să căntărească cu grijă ofertele care vor veni din toate părţile. Administratorii fondurilor de pensii private obligatoriu vor lucra la fel ca in cazul asigurărilor: vor trimite pe teren agenţi care, in schimbul unui comision, trebuie să facă "muncă de convingere" pentru a vă obţine semnătura. Poate că 2% dintr-un salariu romănesc nu este o sumă importantă, dar 2% din salariile a aproape 2.500.000 de contribuabili (căt se estimează că vor fi anul viitor) reprezintă o miză tentantă. Din declaraţiile firmelor implicate in această afacere se conturează cifra de 250.000 de agenţi de marketing care-i păndesc pe contribuabili cu ofertele lor. Nu trebuie să vă grăbiţi, insă. Puteţi să vă alegeţi fondul de pensie pănă in ianuarie 2008 şi nu aveţi voie să faceţi decăt o singură alegere. Altfel, veţi intra in "loterie", adică veţi fi repartizat in mod aleatoriu unui alt fond de pensii.

Â

×
Subiecte în articol: cariera pensii