x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Pesimism şi nevoie de reconversie profesională

Pesimism şi nevoie de reconversie profesională

de Diana Scarlat    |    11 Feb 2011   •   14:59
Pesimism şi nevoie de reconversie profesională

151386-foto2-reconversie.jpgRata şomajului se menţine până în 7%, dar angajaţii români nu par prea optimişti în privinţa păstrării locurilor de muncă în acest an. Potrivit unui recent sondaj online realizat de site-ul de recrutare Myjob, peste 40% dintre români se aşteaptă să fie concediaţi.

„În cea mai mare proporţie se aşteaptă la concedieri cei din grupa de vârstă 46-55 de ani. Mai mult de un sfert dintre respondenţi (28%) sunt din Bucureşti, iar cei mai pesimişti sunt din Satu-Mare, Giurgiu, Sălaj, Harghita, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Bacău, Botoşani, Constanţa şi Prahova”, spun rea­lizatorii sondajului. Pe lângă cei 41,37% dintre angajaţii români care au răspuns sondajului, spunând că se aşteaptă să fie afectaţi de reduceri de personal în compania în care lucrează, aproape o treime (33,66%) dintre respondenţi declară că vor avea parte, cel mai probabil, de un salariu redus anul acesta.

Acelaşi sondaj arată că optimişti au rămas mai puţin de 20% dintre români. Alţi 18,23% dintre cei care au răspuns sondajului cred că firma la care lucrează va efectua noi angajări în 2011, iar puţin peste 5 procente (6,74%) dintre participanţii la studiu se aşteaptă anul acesta la o creştere salarială. Sondajul Myjob a fost realizat online, la nivel naţional, în intervalul 1-31 ianuarie 2011, pe un eşantion reprezentativ de 4.348 de respondenţi. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt bărbaţi (61,7%).

„Vestea bună este că pentru 2011 doar un sfert (25,39%) dintre angajatori preconizează noi disponibilizări şi, dimpotrivă, 40,41% dintre companiile chestionate anunţă că îşi vor lărgi echipa. De asemenea, procentul firmelor care prevăd creşterea salariilor este aproape dublu faţă de aşteptările angajaţilor: 11,4% dintre angajatori declară că vor mări retribuţiile salariaţilor anul acesta, în timp ce 22,8%  cred că le vor micşora”, arată reprezentanţii Myjob. La studiu au participat 193 de companii din toată ţara, iar cei mai optimişti sunt angajatorii din IT&C (software), internet şi comerţ electronic, retail, inginerie/tehnologie, vânzări, bănci/finanţe, asigurări, consultanţă, tu­rism şi serviciu clienţi.

Pentru cei care nu sunt specializaţi în aceste domenii există posibilitatea reconversiei profesio­nale şi a recalificării în noi domenii, chiar dacă în România există o tradiţie păguboasă a păstrării unei singure meserii până la sfârşitul vieţii. „Analfabeţii secolului al XXI-lea nu vor fi cei care nu ştiu să scrie şi să citească, ci aceia care nu pot învăţa, dezvăţa şi reînvăţa”, spunea Alvin Toffler, iar primii care au înţeles semnificaţia acestei maxime au fost românii plecaţi la muncă peste graniţă, care au ajuns să facă avere din meserii pe care le-au învăţat, de nevoie, departe de casă.

O altă categorie care se pregăteşte de schimbare este cea a şomerilor care beneficiază acum de programele de reconversie profesională ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Prin programul de Ocupare al ANOFM şi-au găsit locuri de muncă, anul trecut, peste 370.000 de persoane, iar cel puţin un milion au beneficiat de măsuri active de stimulare a ocupării. În 2010, 1.093.999 de români au beneficiat de asistenţă privind înregistrarea în evidenţă ca persoane în căutare de loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active. Cele mai multe persoane care au beneficiat de măsuri active au fost din categoria de vârstă de peste 45 de ani (316.971), urmate de cele care au între 35 şi 45 de ani (312.382) şi de tinerii care au între 25 şi 35 de ani (262.576).

×
Subiecte în articol: cariera piata muncii