x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Primele zile la job

Primele zile la job

de Catalin Pruteanu    |    11 Mai 2008   •   00:00
Primele zile la job

Facultatea nu-i învaţă pe cei proaspăt absolvenţi cum să se comporte în primele zile la noul loc de muncă.

Start - Cum să începi bine noua slujbă

Facultatea nu-i învaţă pe cei proaspăt absolvenţi cum să se comporte în primele zile la noul loc de muncă.

Prima săptămînă poate determina viitoarea carieră a angajaţilor şi de aceea revista americană Forbes a realizat un ghid pentru cei nou-veniţi în cadrul unei companii. De obicei, în prima săptămînă de lucru, proaspăt angajatul pierde timpul între diferite departamente, încercînd să-şi facă rost de un birou, de un calculator, stresîndu-i pe ceilalţi angajaţi cu întrebări la care nimeni n-are timp să-i dea un răspuns. Dar aceasta nu trebuie să fie neapărat o regulă. În primul rînd, faceţi cunoştinţă cu noii colegi şi împrieteniţi-vă cu persoana care se ocupă de treburile administrative şi de care depinde obţinerea cît mai repede a obiectelor cu ajutorul cărora veţi lucra.

Mizilicuri. Dacă accesul în clădire se face pe bază de legitimaţie sau ecuson, faceţi rost de ele, pentru a nu-i deranja tot timpul pe ceilalţi. Luaţi legătura cu departamentul de IT şi rezolvaţi problemele legate de cont de e-mail şi accesul la reţeaua informatică a firmei. Dacă lucraţi într-un birou, faceţi rost din prima zi de rechizite. Mergeţi cu colegii în pauza de masă – o bună ocazie de socializare. Unii vă vor privi cu suspiciune prima dată, aşa că nu trebuie să-i întrebaţi direct cum e atmosfera în companie sau ce nemulţumiri au.

Prima săptămînă la un nou loc de muncă este esenţială pentru a vă defini rolul profesional. O primă întîlnire cu superiorul, în cadrul căreia să puneţi întrebările direct pentru a primi răspunsuri clare este de cea mai mare importanţă.

×
Subiecte în articol: cariera