x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii România, locul întâi în UE la numărul de angajați în sectorul alimentar

România, locul întâi în UE la numărul de angajați în sectorul alimentar

22 Mai 2020   •   11:40
România, locul întâi în UE la numărul de angajați în sectorul alimentar

Circa 15,9 milioane de persoane, cu vârste de peste 15 ani, erau angajate în sectorul de aprovizionare cu alimente din UE, în 2019, ceea ce reprezintă 8% din totalul salariaților din spațiul comunitar. România are cea mai mare pondere a angajaţilor în acest domeniu, cu un procent de 23%, arată datele Eurostat.

Alte state UE cu o pondere mare a angajaţilor din aprovizionarea cu alimente sunt Grecia-18% şi Polonia-14%.

Țările cu cei mai puțini angajați în acest sector sunt Luxemburg şi Suedia-ambele cu 3%, urmate de Danemarca-4%.

Patru regiuni din România au o pondere ridicată a angajaţilor din aprovizionarea cu alimente: Nord-Est (44%), Sud-Vest Oltenia (34% ), Sud-Est (24%) şi Sud-Muntenia (23%).

La nivelul UE, (46% dintre salariații din acest sector lucrau în zootehnie şi culturi de câmp. Posturile în fabricarea de produse alimentare reprezentau 26% din locurile de muncă, vânzările cu amănuntul de alimente, băuturi şi ţigări în magazinele specializate-15%, vânzările angro de alimente, băuturi şi ţigări-8%, producţia de băuturi-3%, vânzările angro de materii prime şi animale vii-2%, pescuit şi acvacultură-1%.

Persoanele angajate în baruri şi restaurante nu sunt incluse în statistică. 

La nivelul UE, 59% dintre angajaţii din aprovizionarea cu alimente sunt bărbaţi. Germania este singurul stat membru unde femeile sunt predominante-52% femei şi 48% bărbaţi.

Distribuţia pe grupe de vârstă arată că peste 38% dintre angajaţii UE din acest sector au între 35 şi 49 de ani, persoanele de peste 50 de ani au o pondere de 34%, iar tinerii între 15 şi 34 de ani au o pondere de 28%.

În 16 din 27 de state membre UE, persoanele între 35 şi 49 de ani aveau cea mai mare pondere în rândul angajaţilor din sectorul de aprovizionare cu alimente, pe primele locuri fiind Bulgaria, Cehia, Spania şi Ungaria, toate cu peste 43%.

În doar cinci state membre (Cipru, Danemarca, Malta, Olanda şi Suedia), tinerii între 15 şi 34 de ani au cea mai mare pondere în rândul angajaţilor din acest sector. În şase state membre UE (Germania, Finlanda, Lituania, Letonia, Portugalia şi Slovenia), persoanele peste 50 de ani sunt cei mai mulți. 

×
Subiecte în articol: sector alimentar angajati