x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Salariile mici ne aruncă la coada Europei

Salariile mici ne aruncă la coada Europei

de Adrian Stoica    |    19 Ian 2017   •   19:20
Salariile mici ne aruncă la coada Europei
Sursa foto: DIANA OROS

România se afla anul trecut pe locul 33 din 42 de ţări europene din punct de vedere al puterii de cumpărare, cu o medie de venit disponibil pe cap de locuitor de 4.181 de euro, în creştere cu 12% faţă de anul anterior, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare GfK. Cu o putere medie de cumpărare sau venit disponibil pe cap de locuitor de 4.181 de euro, România rămâne pe acelşi loc în clasamentul european, la fel ca în 2015.

Potrivit cercetării 'Puterea de cumpărare în Europa 2016', în ierarhia europeană, primele trei poziţii sunt ocupate de Liechtenstein (cu 63.011 euro), Elveţia (42.300 euro) şi Luxemburg (30.248 euro), în timp ce, la polul opus, se situează Belarus, Republica Moldova şi Ucraina. Venitul înregistrat de România,  4.181 de euro pe cap de locuitor, reprezintă aproximativ o treime din media europeană.

 

Bucureştenii , cei mai fericiţi români

Raportat la nivel naţional, dintre cele 42 de judeţe din România, în Bucureşti se înregistrează cea mai mare putere de cumpărare, respectiv de 6.288 de euro/cap de locuitor, cu 50 de procente peste media pe ţară. Această cifră plasează locuitorii capitalei la aproximativ acelaşi nivel cu locuitorii din Polonia (locul 29 în Europa). În clasamentul naţional, pe locurile următoare se clasează judeţele Timiş (4.987 de euro), Cluj (4.931 euro), Ilfov (4.916 euro) şi Braşov (4.537 euro).

Judeţul Vaslui ocupă ultimul loc între cele 42 de judeţe din România, cu o putere de cumpărare a locuitorilor săi este de 3.054 de euro, cu 28% sub media pe ţară şi la aproximativ acelaşi nivel de venit disponibil cu locuitorii Serbiei sau Macedoniei (poziţia 35, respectiv 36 în Europa).

Indicele privind puterea de cumpărare reprezintă venitul anual disponibil pe cap de locuitor, după scăderea taxelor şi a contribuţiilor sociale. Cifrele comunicate de GfK pentru puterea de cumpărare au fost realizate în euro pe baza cursului de schimb mediu din 2016 pentru monedele naţionale în cauză, aşa cum sunt raportate de Comisia Europeană.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, aproximativ 85% din veniturile românilor sunt cheltuiţi pe mâncare şi întreţinere

×