x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Şedinţe în parc şi pauză obligatorie

Şedinţe în parc şi pauză obligatorie

de Catalin Pruteanu    |    05 Apr 2009   •   00:00
Şedinţe în parc şi pauză obligatorie
Sursa foto: /stockxpert.com

Flexibilizarea programului de lucru este adoptată din ce în ce mai mult de firme, pentru că toată lumea are ceva de câştigat: companiile îşi reduc costurile, angajaţii sunt mai mulţumiţi de joburile lor, iar productivitatea muncii creşte.

Iată câteva exemple de măsuri îndrăzneţe, cuprinse într-un studiu realizat în cadrul unui proiect al institutului american Families and Work. Conducerea unui laborator medical din Salt Lake City le acordă angajaţilor şapte zile libere consecutive, alternativ cu şapte zile de lucru. Programul zilnic este de zece ore. Prin această măsură, laboratorul a reuşit în câţiva ani să atragă personal medical, în ciuda lipsei de specialişti din domeniu, şi să reducă procentul celor care pleacă din firmă.

O companie de asigurări din Seattle a introdus pauza de prânz obligatorie. Timp de o oră, toţi angajaţii trebuie să iasă din birou şi orice activitate profesională este interzisă pe perioada celor 60 de minute. Patronii cred că astfel oamenii vor avea mai mult chef de muncă. Statul peste program este descurajat, iar angajaţii sunt evaluaţi numai în funcţie de satisfacţia clienţilor.

CONCEDIU PRELUNGIT. O firmă de consultanţă a introdus un program prin care angajaţii lucrează cel mult 12 luni fără concediu. Un mic procent din salariu este oprit de companie. După această perioadă de muncă, angajaţii îşi pot lua chiar şi trei luni de concediu fără întrerupere, primind banii opriţi de companie. Metoda îi ajută pe cei care vor să plece în vacanţe mai lungi decât le-ar permite un concediu obişnuit, având la dispoziţie şi bani cu care să-l plătească. Majoritatea angajaţilor optează pentru acest program, femeile fiind mai interesate decât bărbaţii.

ÎN AER LIBER. O agenţie guvernamentală americană de protecţie a mediului îşi ţine şedinţele în parc, în timp ce angajaţii se plimbă pe aleea din jurul lacului. Parcul este dotat cu o reţea wireless, astfel că angajaţii se pot opri şi se pot conecta la internet, aşezaţi comod pe câte o bancă sau întinşi pe iarbă.

Productivitatea şi satisfacţia angajaţilor au crescut după ce o bancă le-a dat acestora posibilitatea de a lucra oriunde îşi doresc: acasă, la sediul clientului sau la cel al băncii. La doi ani de la implementarea programului, 80% dintre angajaţi declarau că sunt satisfăcuţi de jobul lor, faţă de 57% înainte. De asemenea, firma şi-a redus şi unele costuri, deoarece un spaţiu în care ar fi încăput 300 de persoane e folosit acum de 800 de angajaţi care vin la serviciu numai atunci când e neapărată nevoie.

×
Subiecte în articol: cariera