x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Sindicaliştii cer demiterea ministrului Şeitan

Sindicaliştii cer demiterea ministrului Şeitan

de Diana Scarlat    |    11 Mar 2010   •   00:00

Sindicaliştii cer demiterea ministrului Muncii, Mihai Şeitan. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) îi vor cere premierului demiterea de urgenţă a ministrului Muncii şi a acelor directori de agenţii judeţene de prestaţii sociale care comit abuzuri în aplicarea legii unice de salarizare şi a OUG 1/2010.

Sindicaliştii ameninţă cu declanşarea grevei generale pe termen nelimitat. Membrii CNS "Cartel Alfa" au pichetat ieri sediile prefecturilor din mai multe judeţe ale ţării, în semn de protest faţă de disponibilizările masive, de Legea salarizării unitare şi de proiectul Legii pensiilor. Liderii FNSA spun că acţiunile concertate ale câtorva ministere, îndreptate împotriva administraţiei publice locale, generează mari nemulţumiri în rândul angajaţilor din acest sector de activitate.

"Acţiunile nu fac decât să încalce flagrant principiile autonomiei locale şi ale descentralizării, impun un control în afara legii asupra actelor administrative ale primarului si preşedintelui consiliului judeţean, încalcă principiile negocierii colective, instigă la nerespectarea legii şi a statului de drept şi atentează la principiul separaţiei puterilor în stat", se arată într-un comunicat al federaţiei.

GREVĂ ÎN ADMINISTRAŢIE
FNSA a organizat o grevă de avertisment, de două ore, pe 2 februarie, iar pe 8 februarie a suspendat greva generală anunţată pentru ziua următoare şi alte pichete, după ce Ministerul Muncii a trimis o notă către direcţiile teritoriale în care se arăta că vor fi respectate toate drepturile prevăzute în contractele colective de muncă. Sindicaliştilor li se promisese că toate drepturile salariale prevăzute în contractele colective de muncă vor fi respectate, astfel încât nici un salariat să nu înregistreze diminuări ale veniturilor avute în luna decembrie 2009, lucru care nu a fost respectat.

PICHETE ÎN ŢARĂ
La începutul săptămânii, "Cartel Alfa" a hotărât începerea protestelor în teritoriu. Bogdan Hossu, liderul "Cartel Alfa", a precizat că sindicaliştii vor organiza un miting cu 1.000 de persoane în 14 martie în Timişoara, pe 15 martie la Botoşani, iar pe 25 martie la Dâmboviţa. În ziua votului din Camera Deputaţilor privind Legea pensiilor, 10.000 vor protesta în Capitală. Se anunţă şi o grevă de avertisment la nivel naţional la începutul lunii mai, urmată de o grevă generală în a doua jumătate a lunii.

Miercuri au fost pichetări în judeţul Timiş. Ieri, circa 200 de sindicalişti, membri ai CNS "Cartel Alfa", angajaţi din primării, din domeniul sanitar, din învăţământ şi de la Protecţia Copilului, au pichetat Palatul Administrativ din Miercurea Ciuc. La protest au participat şi transportatori din judeţ, care au adus pe platoul din faţa Palatului Administrativ un autocar, deşi în zonă este interzis accesul auto.

Aproximativ 400 de sindicalişti afiliaţi la CNS "Cartel Alfa" au pichetat sediul Prefecturii Galaţi. La protest au participat angajaţi din învăţământ, sănătate, cultură, administraţie publică şi transport local, cărora li s-au alăturat membri ai sindicatelor din sectorul privat, de la combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, de la societăţile de construcţii Atlas şi ICMRS şi membri ai organizaţiilor de pensionari.

După ora 12.30, cadrele didactice membre ale Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) au mers să protesteze şi în faţa sediului Inspectoratului şcolar Judeţean Galaţi.

Şi în Dămboviţa, peste 150 de sindicalişti afiliaţi la "Cartel Alfa" au pichetat sediul Prefecturii. Au participat angajaţi de la Termica şi de la Primăria Târgovişte. Aproximativ 70 de reprezentanţi ai "Cartel Alfa", din învăţământ, Poliţie, Poliţia de Frontieră, asistenţi sociali, medici, reprezentanţi ai sindicaliştilor din Primăria Satu Mare, de la Teatrul de Nord şi de la Filarmonica Dinu Lipatti au pichetat Prefectura Satu Mare.

ALTE PROTESTE
Tot astăzi, în judeţul Alba, aproximativ o sută de foşti angajaţi de la Metalurgica Transilvană, din Aiud, au organizat un miting de protest, cerând să li se plătească salariile compensatorii şi să le fie recunoscute condiţiile speciale de muncă în care au lucrat. Protestul a fost autorizat, iar sindicaliştii i-au cerut primarului o întâlnire la sfârşitul marşului, la sediul companiei care i-a concediat anul trecut.

Protestatarii intenţionează să picheteze sediul Prefecturii Alba săptămâna viitoare. În judeţul Braşov, aproximativ 300 de persoane au ieşit în curtea societăţii IAR Ghimbav. Protestatarii sunt nemulţumiţi de decizia Ministerului Economiei de a transfera hala de montaj de la IAR către societatea Eurocopter, fără preluarea angajaţilor. Angajaţii au oprit lucrul, în jurul orei 12.00, după ce au fost anunţaţi de liderii de sindicat de decizia ministerului.

×
Subiecte în articol: munca