x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Slujbe doar pentru persoanele calificate

Slujbe doar pentru persoanele calificate

27 Oct 2004   •   00:00

Persoanele care vor sa munceasca in strainatate pot participa la preselectia organizata de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca in Agnita, Avrig, Dumbraveni si Cisnadie.

CRISTIAN PETRU

CALIFICARE. Ingrijitorii de animale pot pleca la munca in strainatate. Cei interesati trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani
Plecarea la munca in strainatate fara un contract semnat inainte este foarte periculoasa. Cei care muncesc "la negru" sunt platiti mai prost si pot fi prinsi. Una dintre metodele legale pentru plecarea in strainatate se face prin medierea Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM). Institutia organizeaza in cadrul Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca inscriere in banca de date in zilele de vineri si sambata, in orasele Agnita, Strada Spitalului, bloc 16, in Avrig, la sediul Primariei din Strada Gheorghe Lazar, in Dumbraveni, Strada Timotei Cipariu numarul 2, si in Cisnadie, Strada Tesatorilor numarul 1. Cei care vor sa lucreze ca ospatari, bucatari, muncitori forestieri si zidari trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani. Persoanele specializate in meseria de ospatar trebuie sa aiba maximum 40 de ani, in timp ce barbatii care vor sa lucreze ca dulgheri, tamplari, fierar-betonisti, vanzatori (ajutor depozit) si electromecanici de autobuze si camioane trebuie sa aiba maximum 45 de ani. Pentru toate aceste meserii este necesara experienta de minimum doi ani, imediat anterioara anului 2004, dovedita prin cartea de munca. Cei care vor sa lucreze ca ingrijitori de animale trebuie sa aiba maximum 45 de ani si minimum trei ani experienta.

SEZONIERI. Tot vineri si sambata, in Cisnadie are loc o actiune de introducere in banca de date a celor care vor sa munceasca in Germania ca sezonieri sau ca lucratori oaspeti (18 luni). La preselectie pot participa numai persoanele cunoscatoare de limba germana, nivel bun si foarte bun. Cei care vor sa obtina un contract ca lucratori sezonieri ingrijitori de animale, electromecanici, lacatusi mecanici, vanzatori, lucratori comerciali sau cameriste trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani si o vechime de minimum doi ani, dovedita prin cartea de munca. Persoanele care vor sa munceasca in agricultura trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani.

LUCRATORI OASPETI.Cei care vor sa obtina un contract pentru lucratori oaspeti trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani, sa aiba experienta in meseriile de ospatar, bucatar, receptioner si specialisti in gastronomia de sistem de minimum trei ani dovedita prin cartea de munca. Vechimea poate fi dovedita daca solicitantul a mai lucrat ca sezonier in Germania, de cel putin trei ori la rand, si face dovada acestui lucru. De asemenea, sunt acceptati economisti, absolventi ai facultatilor de stiinte economice sau turism, precum si personal din randul ospatarilor sau bucatarilor pentru a lucra in domeniul fast-food. Depunerea dosarului constituie doar primul pas in procesul de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate.

ACTE

Dosarul pentru inscrierea in banca de date trebuie sa contina:
  • copie de pe buletinul sau cartea de identitate (cu o valabilitate de minimum sase luni);
  • copie de pe pasaport (cu o valabilitate de minimum sase luni);
  • cazier judiciar in original - fara antecedente penale (sa se incadreze in termenul de valabilitate de o luna);
  • copie legalizata dupa actele de studii si dupa certificatele de calificare absolvite;
  • copie legalizata de pe cartea de munca sau cartea de munca in original si o copie xerox a acesteia;
  • adeverinta de la medicul de familie care sa ateste ca solicitantul este clinic sanatos si ca nu figureaza in evidenta cu boli cronice (cu o valabilitate de trei luni);
  • declaratie pe proprie raspundere, legalizata notarial, din care sa rezulte ca solicitantul nu beneficiaza de pensie de invaliditate;
  • curriculum vitae;
  • fisa personala;
  • 3 foto tip pasaport (color).

    CAPITALA

    Bucurestenii care vor sa munceasca in strainatate mai pot participa astazi si maine la preselectie pentru locuri de munca in Germania ca lucratori oaspeti (18 luni). Astfel, la sediul din Strada Valter Maracineanu numerele 1-3, Sector 1, se pot prezenta cunoscatorii de limba germana, nivel foarte bun, si sunt calificati in meseriile de ospatar, bucatar, receptioner si specialist in gastronomia de sistem. Cei care se prezinta la preselectie trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani si o vechime de minimum trei ani dovedita prin cartea de munca. De asemenea, sunt acceptati economisti, absolventi ai facultatilor de stiinte economice sau turism, precum si personal din randul ospatarilor sau bucatarilor pentru a lucra in domeniul fast-food. Dosarul trebuie sa contina aceleasi acte ca si la celelalte preselectii.
  • ×
    Subiecte în articol: cariera cartea aiba minimum munca