x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Slujbe in strainatate pentru asistenti medicali

Slujbe in strainatate pentru asistenti medicali

15 Sep 2004   •   00:00

Banii putini si conditiile de munca ii determina pe multi asistenti medicali sa plece la munca in strainatate. Salariile incep de la 1.000 de euro si pot ajunge chiar la 3.000 pe luna.

CRISTIAN PETRU

Asistentii medicali din mai multe judete din tara au protestat saptamana trecuta in Bucuresti. Cereau tichete de masa si alte facilitati, cum ar fi gratuitatea unor servicii medicale. Revendicarile lor au fost partial rezolvate, ministrul Sanatatii promitand ca va gasi o solutie pentru acordarea tichetelor de masa. Salariile mici raman insa o problema in sistemul sanitar, motiv pentru care, in ultimii ani, multe cadre medicale au ales sa plece in strainatate la munca. Salariul pe care un asistent medical il primeste in strainatate este de aproximativ 1.000 de euro, in timp ce in tara, pentru o luna de munca primeste mai putin de 100 de euro. Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca a organizat mai multe preselectii pentru persoanele calificate care vor sa munceasca in strainatate ca asistent medical. Foarte multe persoane au plecat la munca prin intermediul firmelor private.

ITALIA. O persoana poate sa lucreze ca asistent medical in Italia numai daca este absolventa a unui liceu si a unei scoli postliceale de asistenti de trei ani, care are o programa de minimum 4.600 de ore teoretice si practice, este apt din punct de vedere medical, nu are antecedente penale si nici interdictia de a parasi localitatea sau teritoriul Romaniei. O alta conditie pentru cei care vor sa munceasca in Italia ca asistenti medicali este dorinta de a-si insusi cunostinte de limba si profesionale. Persoanele interesate de obtinerea unui contract de munca in Italia se pot prezenta la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca sau la agentiile particulare de mediere a fortei de munca in strainatate, care au oferte ferme in acest domeniu de la angajatorii italieni si care functioneaza in conformitate cu Legea 156 din 2002 privind protectia cetatenilor romani care muncesc in strainatate.

QATAR SI ANGLIA. Cei care vor sa munceasca in Qatar ca asistenti medicali trebuie sa parcurga o perioada de proba de 90 de zile. In aceasta perioada, angajatul poate anula contractul. In schimb, perioada de proba poate fi prelungita in cazul in care angajatorul considera ca totul este in ordine. Cele 90 de zile pot fi considerate de catre angajat ca facand parte din serviciu doar daca au fost incheiate cu succes. Unele firme din Qatar asigura cazarea angajatilor si uneori transportul pana la Dubai. Angajatul are dreptul la concediu de odihna platit de 30 de zile pe an, impreuna cu alte beneficii. Pentru a putea munci ca asistent medical in alte tari aveti nevoie de licenta de libera practica in statul respectiv.

Procedura pentru obtinerea acestei licente dureaza aproape sase luni. Dupa aceea, daca doriti, puteti sa va gasiti un loc de munca in Anglia ca asistent medical cu un salariu de aproape 3.000 de euro pe luna.

ATENTIE

Persoanele care pleaca la munca in strainatate ca asistenti medicali prin intermediul firmelor private trebuie sa fie foarte atente la ceea ce semneaza. Inainte de semnarea contractului trebuie sa verificati daca firma se ocupa intr-adevar cu medierea fortei de munca sau daca exista plangeri formulate de persoane care au apelat la serviciile respectivei societati. De asemenea, trebuie sa verificati daca institutia medicala la care veti lucra in strainatate este in regula. Actele de care aveti nevoie pentru a va inscrie in baza de date a firmelor care intermediaza plasarea fortei de munca difera in functie de fiecare societate. Dar oricum aveti nevoie de copii dupa actul de identitate, actele de studii, foaia matricola, cartea de munca, pasaport si de cazier judiciar. Adresele firmelor care intermediaza locuri de munca in strainatate le puteti gasi pe Internet.
×
Subiecte în articol: cariera strainatate munca