x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Statul peste program dăunează salariului

Statul peste program dăunează salariului

de Catalin Pruteanu    |    07 Sep 2008   •   00:00
Statul peste program dăunează salariului

În Uniunea Europeană, românii şi bulgarii petrec cel mai mult timp la locul de muncă şi au cele mai mici salarii. Specialiştii spun că productivitatea scade pe măsură ce numărul orelor suplimentare este mai mare.

În Uniunea Europeană, românii şi bulgarii petrec cel mai mult timp la locul de muncă şi au cele mai mici salarii. Specialiştii spun că productivitatea scade pe măsură ce numărul orelor suplimentare este mai mare.


Potrivit unui studiu realizat de Eurofound’s European Industrial Relations, un român angajat cu normă întreagă lucrează săptămînal, în medie, 41,7 ore, spre deosebire de un francez care munceşte doar 37,7 ore. Românii sînt la egalitate cu bulgarii şi îi depăşesc pe englezi, care lucrează, în medie, 41,4 ore pe săptămînă. Dar statul la serviciu în exces dăunează nu numai sănătăţii şi vieţii de familie, ci şi productivităţii, care, potrivit unui studiu realizat de compania americană Schwab Institutional, scade proporţional cu creşterea orelor suplimentare.

 
MUNCĂ. Potrivit studiului, angajaţii care lucrează în medie 60 de ore pe săptămînă sînt mai puţin eficienţi şi cîştigă mai puţin decît cei care stau la locul de muncă între 45 şi 50 de ore săptămînal. Scăderea eficienţei angajaţilor din cauza volumului mare de muncă demonstrează astfel că evaluarea profesională bazată pe timpul petrecut la birou, şi nu pe baza rezultatelor, este eronată. Chiar dacă angajatul francez petrece în medie la locul de muncă doar 37,7 de ore pe săptămînă, productivitatea acestuia o depăşeşte pe cea a salariaţilor englezi sau germani.


PENULTIMUL LOC LA CONCEDII. Media orelor lucrate săptămînal în noile ţări ale UE este de 39,5, faţă de media zonei euro, care e de 37,8 de ore. Românii sînt pe penultimul loc în Europa la concediul plătit, cu 21 de zile pe an, faţă de media europeană de  25,2. Cei mai fericiţi în privinţa concediului sînt suedezii (33 de zile), danezi şi germanii (cu cîte 30 de zile de concediu plătit pe an).

Studiul americanilor a mai scos la iveală faptul că, în firmele cele mai performante, echilibrul între timpul liber şi numărul orelor de program este foarte bine pus la punct şi că foarte puţini dintre managerii acestor companii consideră că soluţia celor mai multe probleme este creşterea timpului petrecut la birou.

×
Subiecte în articol: cariera