x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Studiu pesimist: Angajări din ce în ce mai puţine

Studiu pesimist: Angajări din ce în ce mai puţine

de Diana Scarlat    |    09 Sep 2009   •   00:00

Conform ultimului studiu Manpower, angajatorii din România sunt destul de pesimişti în privinţa creşterii angajărilor în trimestrul următor. Cu toate acestea, aproximativ şase din zece angajatori români nu prevăd nici o modificare a forţei de muncă în cadrul companiilor lor în perioada octombrie - decembrie 2009.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă măsoară intenţiile a 758 de angajatori români în privinţa creşterii sau descreşterii volumului angajărilor pentru trimestrul următor. Acesta mai arată şi faptul că Previziunea Netă de Angajare pentru următoarele 3 luni este de -11%, fiind cea mai slabă perspectivă dintre toate cele 35 de ţări şi teritorii participante la studiu.

VIITOR SUMBRU. Previziunile Nete de Angajare sunt mai slabe sau se menţin la un nivel scăzut în 9 din 10 sectoare de activitate comparativ cu trei luni în urmă, excepţie făcând sectorul Administraţie publică şi servicii sociale, unde angajatorii raportează o valoare la un nivel precaut a Previziunii Nete de Angajare de +5%.

Perspectivele de angajare din sectorul Construcţii sunt de -23%, iar in sectorul Energie electrică, gaze şi apă perspectivele de -22% reprezintă previziuni sumbre pentru următorul trimestru. Previziuni deosebit de reduse există de asemenea şi în ceea ce priveşte sectoarele Transporturi, depozitare şi comunicaţii si Industria prelucrătoare cu valori de -17% şi respectiv -15%.

"În climatul economic actual încă observăm că multe companii continuă să îngheţe activitatea de recrutare pentru viitorul apropiat. Astfel, mulţi angajatori folosesc forţa de muncă în regim de muncă temporară sau pe bază de contract pentru a acoperi cererile şi nevoile pe termen scurt. Aceştia işi vor creşte numărul angajaţilor doar atunci când vor constata semne clare de redresare a situaţiei economice." spune Camelia Stănculescu, General Manager al Manpower România.

La nivel naţional, aproape 60% dintre angajatori spun că îşi vor menţine nivelul actual de forţă de muncă pentru ultimul trimestru al anului, 14% prevăd creşteri în volumul angajărilor, în timp ce 25% se aşteaptă la descreşteri. în opt dintre cele zece sectoare de activitate şi în şapte dintre cele opt regiuni analizate angajatorii anunţă perspective de angajare negative pentru Trimestrul 4, 2009.
 

×
Subiecte în articol: angajare forta de munca