x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Tehnologie şi muncă

Tehnologie şi muncă

de Catalin Pruteanu    |    13 Dec 2009   •   00:00
Tehnologie şi muncă
Sursa foto: /stockxpertcom

Dezvoltarea tehnologiei în domeniul comunicaţiilor creşte productivitatea angajaţilor şi le oferă acestora un mai bun echilibru între viaţa profesională şi cea personală, arată un studiu la nivel global realizat de compania de recrutare şi consultanţă Kelly Services.



Trei sferturi dintre cei 100.000 de respondenţi din 34 de ţări participante la studiu afirmă că produse precum laptopurile şi telefoanele mobile le-au oferit ocazia de a păstra legătura constantă cu ceea ce se întâmplă la locul de muncă şi cred că acest lucru este pozitiv, chiar dacă astfel pentru mulţi timpul de lucru s-a prelungit.  

Mai mult, potrivit studiului, capacitatea angajaţilor de a lucra de la distanţă şi independent de un program strict sporeşte implicarea profesională a angajaţilor. Dezvoltarea comunicaţiilor mobile transformă modul în care oamenii interacţionează cu munca pe care o fac şi atitudinile lor faţă de angajator. "Părerea predominantă este că tehnologia furnizează o mai mare flexibilitate în aranjamentele profesionale şi un mai bun echilibru între viaţa profesională şi cea personală. Revoluţia în domeniul comunicaţiilor a produs îmbunătăţiri prin flexibilizarea timpului de lucru, prin dezvoltarea posibilităţii de a munci de acasă, impulsionând în acelaşi timp eficienţa organizaţională", spune George Corona, vicepreşedinte executiv al Kelly Services.

Studiul arată că există diferenţe importante între angajaţii europeni, nord-americani şi asiatici în privinţa satisfacţiei pe care o au faţă de acest echilibru muncă-viaţă personală. Astfel, angajaţii din America de Nord se declară mulţumiţi în proporţie de 64% de raportul dintre viaţa profesională şi cea personală, faţă de 59% dintre asiatici şi doar 49% dintre europeni. 67% dintre toţi angajaţii intervievaţi, indiferent de zona în care trăiesc, cred că un bun echilibru între profesie şi viaţa personală este extrem de important.

Dezvoltarea tehnologiei comunicaţiilor îi ajută pe angajaţi să fie mai productivi. 78% dintre angajaţii nord-americani spun că productivitatea este mai mare datorită acestor noi tehnologii. În acelaşi timp însă, 30% susţin că timpul de lucru a crescut din cauza noilor tehnologii. Atunci când aleg un loc de muncă, 92% dintre respondenţi afirmă că posibilitatea de a lucra de la distanţă este importantă. 58% dintre europeni cred că productivitatea este mult mai ridicată ca urmare a dezvoltării tehnologiei comunicaţiilor mobile, dar 33% consideră această tehnologie ca fiind răspunzătoare pentru faptul că timpul de lucru este mai mare. Cei mai încrezători sunt angajaţii din Asia. 62% dintre aceştia cred că productivitatea este mult sporită prin faptul că pot ţine legătura cu firma sau că pot lucra de acasă, dar 41% dintre respondenţi susţin că astfel timpul liber le este redus. Indiferent de zonă, angajaţii între 18 şi 29 de ani sunt cei mai optimişti în privinţa productivităţii mai mari ca urmare a comunicaţiilor mobile, în vreme ce persoanele cu vârsta cuprinsă între 48 şi 65 de ani sunt cei mai reticenţi faţă de aspectele pozitive ale tehnologiei.

×
Subiecte în articol: cariera