x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Tot mai mulţi români se caţără pe pereţi.

Tot mai mulţi români se caţără pe pereţi.

de Diana Scarlat    |    03 Iun 2011   •   21:00
Tot mai mulţi români se caţără pe pereţi.

Foarte putini romani s-au gandit ca-si pot face o cariera din... catarare! Cei care fac asta ca profesionisti inca au dificultati, in sensul ca banii pe care-i pot primi ca antrenori nu sunt suficienti pentru a putea trai numai din aceasta activitate.

'Noi am pornit de la zero, dar incetul cu incetul am reusit sa facem ceva. Este foarte greu sa gasesti sponsori, iar pentru asta trebuie sa organizezi evenimente cu vizibilitate foarte buna. Nu este un sport usor, este un sport deosebit de frumos, dar trebuie sa ajungi sa-l cunosti. Sunt multi care se sperie de ideea de escalada. Acum, oamenii s-au mai obisnuit, dar la inceput ne-am confruntat cu ideea multora ca escalada inseamna alpinism si moarte, cu toate ca esca­lada sportiva este un sport competitional, exista cupe mondiale, campionate europene, deci este un sport la fel de riscant ca si fotbalul, atletismul sau altele', spune Andreea Burcea. Si pentru ca Andreea practica acest sport din adolescenta, fara sa-l considere un pericol, a participat, insarcinata fiind in luna a noua, la concursul de esca­lada organizat marti, 24 mai, la sala Vertical Spi­rit din Baicului, singura sala din Romania cu inaltimea de 15 metri, unde preda si cursuri de escalada alaturi de sotul sau, Daniel Burcea.

'Eu am devenit instructor si ulterior antrenor absolvind Facultatea de Educatie Fizica. Se poate face si Scoala de Antrenori sau, pentru cei care nu sunt sportivi de performanta si vor sa devina instructori, exista posibilitatea de a parcurge niste etape de instruire impreuna cu Federatia Romana de Alpinism si cu Directia Municipala sau judeteana de Sport. De la «vreau sa invat» pana la «vreau sa fac performanta» e cale lunga, iar pentru a face performanta cu adultii e putin utopic. Dar numarul de persoane care intreaba de cursuri sau care vor sa lucreze cu un instructor este in crestere.

Sunt din ce in ce mai multi oameni care iau lectii de escalada, poate si pentru ca grija celor care au sali de escalada este foarte mare pentru siguranta', explica Daniel Burcea. Un curs variaza, in functie de sala, intre 250 si 350 de lei pe luna, pentru opt-noua sedinte, insa meseria de instructor de escalada nu este una stabila in Romania. 'Pentru a avea castiguri mai mari, trebuie sa ai preturi mari, dar asta ar insemna clienti mai putini si nu ne putem permite. Ar trebui sa fie o cerere pe piata mult prea mare, la un pret mai mare decat acum, ca sa se poata trai din aceasta activitate', mai explica Daniel, spunand ca va face in continuare eforturi pentru a contribui la dezvoltarea escaladei sportive in Romania, desi ajutor nu primeste de nicaieri.

×