x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Un 2010 plin de speranţe

Un 2010 plin de speranţe

de Catalin Pruteanu    |    20 Dec 2009   •   00:00
Un 2010 plin de speranţe
Sursa foto: /stockxpertcom

După un an în care firmele au redus costurile şi s-au concentrat mai mult pe simpla supravieţuire decât pe motivarea angajaţilor, urmează unul în care firmele vor începe să se preocupe din nou de atragerea de oameni valoroşi.

La sfârşitul lui 2009, angajaţii din toată lumea sunt demotivaţi. Mulţi şi-au văzut venituriile micşorate şi au lucrat sub ameninţarea restructurărilor. Un studiu al firmei internaţionale de consultanţă Right Management arată că angajaţii sunt nemulţumiţi de felul în care au fost trataţi de companii în 2009 şi peste 60% dintre aceştia se gândesc să îşi schimbe locul de muncă anul următor. În România, doar jumătate dintre firme le vor da angajaţilor prime de Crăciun, faţă de peste 90% anul trecut, indică un studiu al companiei de consultanţă Paylogic.

De asemenea, suma medie primită de un salariat ca primă de sărbători scade în acest an de la 605 lei în 2008, la mai puţin de 203 lei. În Statele Unite, un sondaj al firmei CareerBuilder arată că o treime dintre angajatori le vor da angajaţilor bonusuri la final de an, iar un sfert le vor oferi angajaţilor cadouri. Jumătate dintre companii vor organiza o petrecere pentru angajaţi, chiar dacă cei mai mulţi spun că petrecerea va fi mai modestă decât cea din anul anterior.

"Chiar dacă bonusurile de sărbători, cadourile şi petrecerile vor fi reduse în acest an, angajatorii îşi dau silinţa de a-şi recompensa angajaţii", spune Rosemary Haefner, vicepreşedinte pentru resurse umane la CareerBuilder.

2009 a fost un an greu pentru angajaţii din toată lumea, dar 2010 se anunţă mai bun, chiar dacă specialiştii anticipează că şomajul va mai continua să crească în primele şase luni. Însă, pe măsură ce economia va trece iar pe plus, firmele vor reîncepe să caute oameni bine pregătiţi. Ken Gilbert, de la firma internaţională de consultanţă Mercer, spune că "2010 va fi caracterizat de un nou ciclu în privinţa resurselor umane: organizaţiile vor căuta modalităţi de a reconstrui şi reimpulsiona cu succes forţa de muncă".

Acesta avansează câteva tendinţe ce se vor manifesta în 2010, în condiţiile stopării recesiunii şi a revenirii creşterii economice. Pe măsură ce economia va continua să se însănătoşească în 2010, cererea de angajaţi talentaţi va reveni, poate cu mai multă stringenţă ca în trecut pentru anumite domenii. Succesul în 2010 va fi definit de abilitatea companiilor de a se dezvolta, de a reduce costurile, exploatând cât mai bine aptitudinile şi productivitatea angajaţilor.

Gilbert crede că disponibilitatea angajaţilor de a accepta îngheţări de salarii va scădea pe măsură ce economia va reveni pe creştere. Companiile vor trebui să aloce cu mai multă inteligenţă beneficiile şi recompensele pentru diverse segmente ale forţei de muncă, iar companiile vor fi mai prudente atunci când vor acorda pachete salariale substanţiale pentru persoanele din conducere. De asemenea, crede specialistul de la Mercer, liderii firmelor vor juca un rol foarte important în refacerea încrederii angajaţilor în valorile organizaţiilor pentru care lucrează.

×
Subiecte în articol: cariera