x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Un tractorist câștigă mai bine decât un medic

Un tractorist câștigă mai bine decât un medic

31 Oct 2016   •   14:46
Un tractorist câștigă mai bine decât un medic
Sursa foto: fotokostic/Getty Images/iStockphoto

Dezvoltarea unor afaceri de nivel mediu sau mare în domeniul agricol presupune și tehnologizarea cu utilaje foarte performante, care să-i ajute pe fermieri să mențină un trend ascendent al producției și să-și poată onora contractele, ca furnizori. Pentru a garanta producția, este nevoie de investiții, dar și de oameni care să știe exact cum se folosesc utilajele moderne, astfel încât să nu producă pagube. Astfel se ajunge la situația în care un mecanizator să câștige peste 1.000 de euro pe lună, iar unii fermieri plătesc până la 2.500 de euro lunar pentru astfel de specialiști, care sunt denumiți popular „tractoriști”, însă ceea ce știu să facă este mult mai complicat decât să știe să conducă un tractor sau alt utilaj agricol. Astăzi, acești specialiști se numesc mecanizatori și sunt foarte căutați de producătorii agricoli. Este adevărat că nu au câștiguri constante, activitățile fiind sezoniere, dar nivelul salarizării depășește cu mult venitul mediu al românilor care lucrează în alte domenii.

„Este o criză de persoane care au capacitatea de a lucra pe utilajele moderne, iar ca mecanizator poate câștiga ușor peste 1.000 de euro lunar. Eu cunosc întreprinzători care plătesc până la 2.500 de euro pe lună unui mecanizator. Sunt utilaje cu un grad de automatizare foarte ridicat, care costă sute de mii de euro, iar proprietarii lor nu vor să le dea pe mâna oricui”, explică un importator de utilaje agricole.

Formare profesională

Specializarea mecanizatorilor se poate face chiar la firmele care importă utilaje agricole și care, pentru a le putea vinde pe piața din România, oferă și consultanță de specialitate și cursuri pentru viitorii mecanizatori. Unii dintre ei chiar și-au dezvoltat un business paralel, de formare profesională și consultanță, tocmai pentru că cerera este foarte mare pentru această piață. „Ne-am gândit să accesăm bani europeni și pentru activitatea de formare profesională. În afară de consultanța pe care o oferim cumpărătorilor, pachet în care este inclusă și pregătirea teoretică, dar și un stagiu de practică pentru utilajele cumpărate de la noi, dorim să venim în întâmpinarea nevoilor pieței și să putem specializa mecanizatori care să poată lucra oricând pentru producătorii agricoli”, mai spune importatorul de utilaje agricole. Este important de știut că fiecare utilaj are specificații tehnice proprii, iar un mecanizator instruit pentru un anumit tip de combină, de exemplu, ar trebui să facă oricum și un curs teoretic și un stagiu minim de practică pentru a ști cum să folosească un alt tip de combină, de la altă companie care produce utilaje agricole, chiar dacă multe dintre elementele tehnice sunt asemănătoare.

Fondurile europene pentru formarea profesională a mecanizatorilor se pot accesa prin Programul Operațional Capital Uman (POCU 2014-2020). Nevoia se astfel de specialiști pe piața din România este extrem de mare și se va menține, mai ales pentru că tehnologia evoluează permanent și este nevoie de specializare continuă.

×