x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Unu din 10 angajaţi îşi găseşte un loc de muncă via Facebook sau Twitter

Unu din 10 angajaţi îşi găseşte un loc de muncă via Facebook sau Twitter

de Istvan Deak    |    17 Iun 2014   •   17:44
Unu din 10 angajaţi îşi găseşte un loc de muncă via Facebook sau Twitter

Reţelele de socializare au devenit deja o parte componentă a vieţii umane pe tot mapamondul. Când vine vorba despre locuri de muncă, reţelele de socializare pot duce la găsirea unui job, dar şi la pierderea lui.

Un studiu dat publicităţii de cotidianul german Die Welt arată că agenţiile de recrutare şi departamentele de resurse umane pun tot mai mare accent pe promovarea posturilor vacante şi găsirea de angajaţi prin intermediul reţelelor de socializare Facebook şi Twitter. Reprezentantul de personal-marketing al firmei germane de automobile Coburger Brose, Lukas Zulehner, susţine că de ani de zile compania foloseşte social-media în acest scop. Expertul în recrutare susţine că de multe ori firma găseşte profilul candidatului ideal pe Facebook şi chiar ia legătura cu el pe această cale. În alte cazuri, firma îşi postează anunţul exact în grupul ţintă de pe Facebook în care speră să găsească candidatul ideal. “Evident că punem mare accent şi pe un dialog faţă în faţă, pentru a avea o comunicare autentică şi adecvată”, spune Zulehner. “Social-media a devenit un instrument important în recrutare. În ultimii ani, fiecare a doua persoană interesată de un loc de muncă a primit o ofertă prin intermediul social-media. Fiecare al zecelea loc de muncă este ocupat în Germania prin intermediul reţelelor de socializare”, scrie Die Welt.

Interes tot mai mare
Cifrele sunt surprinzător de mari, în condiţiile în care doar 27% dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă folosesc social-media în acest scop. Restul sunt încă adepţii metodelor convenţionale: site-uri specializate, agenţii de recrutare, anunţuri în ziar. “Social-media a devenit cel mai bun instrument în recrutare. Unii au acces la cele mai variate informaţii, alţii oferă cele mai atractive posibilităţi. Reţelele de socializare sunt oglinda modului în care va arăta consumul de informaţie în viitor”, consideră Stefano Giorgetti, vicepreşedintele Kelly Services.

Avantajele angajatorului
Conform datelor furnizate de Top Employers Institute aproape două treimi din firmele de pe piaţa europeană au probleme în a găsi forţă de muncă, problema principală fiind în special pentru angajaţii de middle-management. Vestea bună este că tocmai aceştia sunt mari consumatori de social-media în găsirea unui loc de muncă. În ceea ce priveşte top-management-ul, problema de găsire a candidatului potrivit există doar în 4% dintre cazuri, asta şi datorită faptului că 70% dintre aceste posturi sunt ocupate de angajaţi din propria firmă. “Forţele de muncă beneficiază de o varietate de oferte disponibile. Firmele sunt obligate să folosească Internetul pentru a-şi crea o imagine pozitivă care să atragă în acest fel tot mai mulţi noi colaboratori. Firmele mari au înţeles deja rolul social-media şi se folosesc de acest instrument, spre deosebire de firmele mai mici, care nu conştientizează potenţialul ei. În ziua de astăzi, firmele care nu folosesc social-media au un mare dezavantaj în lupta pentru forţa de muncă calificată”, consideră expertul social media de la academia de recomandare şi marketing, Ekaterina Arlt-Kalthoff.

“Pentru o firmă este foarte important ca feed-backul de pe social-media să fie pozitiv. Candidatul sau angajatul trebuie să recomande firma mai departe. Nu sunt puţine cazurile în care angajaţii sunt răsplătiţi dacă reuşesc să recomande şi să aducă alţi angajaţi în firmă” , adaugă Arlt-Kalthoff. “Social-media ne-a ajutat să dezvoltăm imaginea companiei noastre şi s-o facem mult mai cunoscută. Mult mai mulţi candidaţi ne caută şi ne abordează prin social-media. Sunt foarte bine informaţi şi ştiu exact ce oferim şi la ce să se aştepte. Faza de cunoaştere reciprocă este depăţită mult mai uşor”, mărturiseşte Lukas Zulehner.

Atenţie la ce postaţi!
Pe de altă parte, angajatorii şi reprezentanţii firmelor de recrutare urmăresc cu mare atenţie ce postează potenţialii candidaţi, dar şi actualii şi viitorii angajaţi. Promovarea de mesaje extremiste sau deplasate, care ar putea leza imaginea actualului sau viitorului angajator, greşelile gramaticale flagrante, pozele de la petreceri cu consum excesiv de alcool sunt doar câteva dintre motivele pentru care riscaţi să nu mai fiţi chemat la interviu, să nu mai intraţi în calcul pentru un posibil loc de muncă, şi uneori chiar să pierdeţi locul de muncă pe îl aveţi. “Tot mai mulţi şefi îşi spionează actualii şi potenţialii angajaţi pe reţelele de socializare. Ei strâng cu lejeritate informaţii delicate de pe Facebook, Twitter, Myspace, LinkedIn. Cei mai mulţi aplicanţi pentru un loc de muncă nu dau mare preţ pe conturile lor de pe reţele de socializare. Promovarea de conţinut şi informaţii delicate va avea un efect negativ asupra jobului lor. Cine postează pe reţelele de socializare trebuie să îşi asume riscul că răspândeşte informaţii la nivel global care vor fi mereu vizibile”, scriu austriecii de la Der Standard. “Peste 35% dintre şefi au mărturisit că îşi spionează sistematic pe Facebook angajaţii şi aplicanţii la un loc de muncă. Aproape 44% au admis că au respins un candidat din cauza postărilor şi pozelor sale de pe Facebook. Poze din timpul liber, de la petreceri sau alte evenimente private nu au ce căuta la încadrarea publică. Mai mult, recomandarea este ca tot contul să fie privat. Problematice în viitor ar putea deveni şi mesajele politice, dar şi consideraţiile negative despre actualul sau fostul angajator”, concluzionează Der Standard.

×
Subiecte în articol: angajari Facebook Twitter