x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Plantele medicinale devin o afacere

Plantele medicinale devin o afacere

29 Iun 2015   •   10:41
Plantele medicinale devin o afacere

Agricultură în România poate însemna nu doar culturi cât vezi cu ochii de grâu, porumb, rapiţă sau floarea soarelui. Exploataţiile agri­cole de nişă sunt cele mai indicate pentru o afacere de familie care se poate dezvolta frumos cu sau fără fonduri europene. La acest capitol pot concura cu succes culturile de plante medicinale.

O astfel de cultură este una pretenţioasă. De aceea în România, agricultorii nici nu se prea înghesuie să pornească o astfel de plan­taţie. Asta deşi piaţa de la noi este departe de a fi acoperită din producţia internă. Nu mai vorbim că există un mare potenţial de export. Cel mai bine ştie acest lucru inginerul Iuliana Barbu, din Bacău, care cultivă plante medicinale de peste 12 ani. La cei 54 de ani ai săi, se ocupă de 4 ha în sistem ecologic şi culege şi flora spontană de pe alte 400 ha. Plantele ajung ceaiuri, uleiuri volatile. Pernuţele terapeu­tice pe care le ştim pe piaţă sunt brevetate de Iuliana. Ea cultivă, cu precădere, şapte plante aromate şi medicinale. Este vorba despre cimbru, cimbrişor, busuioc, salvie, mentă, melissa şi isop. „Cererea este extrem de mare în România. Şi de afară ne caută, străinii cumpără cu tonele. O cantitate rezonabilă este de la şase tone în sus”, spune ea. Dacă e să ne referim la profit, acesta poate depăşi cu mult investiţia, după primul an şi jumătate.

Lavanda, o investiţie sigură

Toate plantele medicinale au căutare, dar lavanda poate fi considerată regina lor. Necesarul pentru piaţa româ­nească este de câteva zeci de tone pe an, dar producţia internă este mult prea mică. Fabricile care prelucrează produse naturale se văd astfel obligate să se aprovizioneze de afară. Cine se apucă de o astfel de afacere trebuie să ştie că investiţia iniţială se ridică la aproximativ 5.000 de euro, iar banii sunt necesari pentru cumpărarea butaşilor, în jur de 15.000-20.000/ha. Cultura intră pe rod din anul doi, când în medie recolta este de 4 tone de flori de lavandă la hectar. Valorificarea plantei se poate face fie atunci când este verde, fie după ce este uscată într-un solar la 35 de grade Celsius. Preţul lavandei verzi este de 4-5 lei/kg, iar florile uscate se vând cu 12-15 lei/kg.

Bani nerambursabili pentru plante medicinale


Noul PNDR 2014-2020 are prevăzute fonduri pentru astfel de afaceri de nişă, pe mai multe axe. Una este cea a micului fermier, cu suma maximă acce­sată de 15.000 euro. Finanţarea se face în două tranşe -75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanţare şi 25% din cuantumul sprijinului în următorii 3 ani. O altă măsură este cea de sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică. Micii fermieri pot atinge un nivel de finanţare de 100%. Subvenţia pe care fermierii o pot primi este de 365 de euro/ hectar în fiecare an, aceasta fiind suma calculată ca sprijin pentru a acoperi costurile standard ale cultivării plantelor.

7.000 de lei/ha de salvie

Salvia este una dintre plantele foarte căutate. Investiţia pentru cultivarea unui hectar se ridică la 7.000 lei în sistem bio. Ceea ce înseamnă cheltuieli cu certificarea şi conversia terenului. Apoi se cumpără materialul săditor şi se trece la treabă. Salvia are un preţ mediu la livrare de 40 lei pentru un kilogram. Având în vedere că de pe un hectar producţia poate ajunge şi la patru tone, un calcul simplu arată că profitul poate ajunge ușor la 10.000 lei. Deci o investiție foarte profitabilă pentru cei cu spirit antreprenorial.


×
Subiecte în articol: plante medicinale afacere