x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Profitul BRD a crescut cu 10,6%, impulsionat de avansul creditelor şi depozitelor

Profitul BRD a crescut cu 10,6%, impulsionat de avansul creditelor şi depozitelor

de Valentin Gros    |    07 Feb 2019   •   13:26
Profitul BRD a crescut cu 10,6%, impulsionat de avansul creditelor şi depozitelor

BRD Groupe Societe Generale a raportat pentru anul trecut un profit net de 1,565 miliarde de lei, în creştere cu 10,6% faţă de 2017.

Venitul net bancar a urcat cu 11,9%, până la 3,117 miliarde de lei, majorarea, rezultată “din toate categoriile de venituri, fiind “determinată de contribuţii mai mari ale tuturor liniilor de afaceri”, a anunţat grupul, într-un comunicat.

Veniturile nete din dobânzi au înregistrat un salt de 15,7%, “reflectând creşterea volumelor, atât ale creditelor cât şi ale depozitelor clienţilor şi mediul favorabil al ratelor de dobândă”, menţionează documentul citat.

Veniturile nete din comisioane au urcat cu 4,5% în 2018 comparativ cu anul trecut, “în principal datorită evoluţiei dinamice pe segemtnul cardurilor şi a serviciilor de depozitare şi custodie, precum şi creşterii volumelor de tranzacţii”, informează comunicatul.

Cheltuielile operaţionale au totalizat 1,489 miliarde de lei, înregistrând o creştere marginal faţă de anul precedent (1,1% în dinamică actuală), reducerea contribuţiilor cumulate la Fondurile de Garantare şi de Rezoluţie aproape compensând cheltuielile mai mari cu personalul, care s-au majorat cu 3,9%, pe fondul ajustărilor de salarii şi a altor beneficii, “într-o piaţă de muncă tensionată”, precum şi a creşterii costurilor IT, “sub impactul investiţiilor aferente programului de transformare”, se mai arată în comunicat.

Rezultatul operaţional brut a crescut cu 24% “în dinamică actuală”, iar indicatorul cost/venit a atins 47,8% în 2018, cu 5,1 puncte procentuale mai puţin decât în anul precedent.

Consecinţele taxei pe lăcomie

“Creşterea a fost impulsionată de avansul creditelor şi depozitelor pe segmentul retail, de finanţările în creştere pe segmentul companiilor şi de numărul mai mare de tranzacţii”, a declarat Francois Bloch, director general al BRD Groupe Societe Generale.

Acesta a adăugat însă că “pe viitor, dacă măsurile fiscale introduse prin Ordonanţa 114/2018 se vor confirma, consecinţele pentru economia românească vor fi clar negative”.

Oficialul a expus viziunea grupului bancar faţă de introducerea aşa-numitei taxe pe lăcomie.

“Nu vom opune rezistenţă, vom plăti taxa, ne vom adapta business-ul la această cerinţă legislativă, pentru că vrem să rămânem în România. Dar vom explica de ce această taxă nu trebuie plătită”, a spus Bloch.

El a precizat că “structural, o bancă nu poate să piardă bani”, pentru că “dacă pierde bani, riscă să îşi piardă licenţa”, având în vedere că “BNR acordă licenţe băncilor capitalizate”, astfel că nu permite prezenţa în piaţă a unor societăţi subcapitalizate, care nu se ridică la înălţimea exigenţelor.

“Suntem într-o competiţie foarte puternică, în care companiile se luptă pentru clienţi, pentru business”, a arătat reprezentantul BRD, menţionând că nevoia de profit nu e ceva specific sistemului bancar, ci “tuturor sectoarelor de activitate unde se investeşte”.

×