x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Prognoză: La toamnă, preţul laptelui va exploda

Prognoză: La toamnă, preţul laptelui va exploda

de Andreea Stroe    |    22 Iun 2015   •   11:48
Prognoză: La toamnă, preţul laptelui va exploda
Sursa foto: Diana Oros

Tăierea TVA la alimente ar fi trebuit să îi ajute nu doar pe consumatori, ci și pe fermierii de la care pleacă laptele. Pe lanţul economic, ei sunt practic cei mai văduviţi. Spun că cea mai mare presiune de scădere a preţurilor a căzut pe umerii lor.

Dorin Cojocaru, președintele Patronatului Român din Industria Laptelui, este de părere că următoarea perioadă vine cu provocări mari pentru fermele mici. „În 2012 a mai fost așa. În perioada de vacanţă a elevilor, 420 de tone de lapte care se distribuia în școli nu mai intră în circuitul economic.

Preţurile vor merge în jos. Vine vara, fermierii vor suferi din ce în ce mai mult.”, susţine acesta. În plus, și seceta îi va forța să taie vacile de lapte. Astfel încât, în toamnă, laptele colectat va fi mai puţin. Ceea ce va însemna preţ mai mare. La această oră, la centrele de colectare, presiunea pusă pe fermieri de marii procesatori a făcut ca pe un litru de lapte aceștia să nu ia mai mult de 0,8-0,9 lei.

Tot mai ieftin la poarta fermei

Dacă ar scadea sub această valoare, fermierii mici și medii, care reprezintă 35% din sursa de lapte, vor intra pe pierderi și vor renunţa la efectivele de animale. Producţia internă de lapte crud se ridică la 4,5 milioane de tone pe an. Din acestea, doar 900 de mii de tone intră în procesare. În România, însă, nivelul de colectare a laptelui este în scădere.

Dacă este să ne referim la importuri, schema este simplă. Încă nu importăm lapte crud în cantităţi semnificative, fiind vorba de 15 mii de tone de lapte. Problema este că se măresc importurile la produsele lactate procesate.

×
Subiecte în articol: prognoza lapte toamna pret economie