x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri PwC dat in judecata pentru trei miliarde de dolari

PwC dat in judecata pentru trei miliarde de dolari

02 Apr 2018   •   16:43
PwC dat in judecata pentru trei miliarde de dolari

Cea mai mare bancă din Ucraina, grupul de stat PrivatBank, a demarat o acţiune în justiţie, cerand trei miliarde de dolari de la subsidiarele din Ucraina şi Cipru ale firmei de contabilitate PwC, pe motiv că acestea nu au reuşit să detecteze o fraudă masivă cu ocazia examenelor de audit derulate în perioada 2013-2015 când PrivatBank era deţinut de oligarhul Igor Kolomoisky

 

Este ultimul dintr-un şir de procese demarate după ce PrivatBank a fost naţionalizată în decembrie 2016, când banca era în prag de colaps din cauza practicilor riscante de creditare care i-au provocat un deficit de capital de peste 5,5 miliarde dolari. Autorităţile de la Kiev au retras deja dreptul firmei internaţionale de contabilitate PwC de a audita băncile din Ucraina ca represalii pentru eşecul de a detecta neregulile de la PrivatBank.

Un purtător de cuvânt de la PrivatBank a precizat că în ziua de vineri, 30 martie, au fost demarate în mod oficial procedurile juridice la un tribunal din Cipru împotriva PwC Ukraine şi PwC Cyprus.

"PrivatBank susţine că a avut de suferit ca urmare a deficienţelor grave în activităţile şi responsabilităţile PwC referitoare la auditarea declaraţiilor financiare ale PrivatBank. Solicitările vizând PwC reprezintă următorul pas important luat de PrivatBank în încercarea de a recupera pierderile mari pe care le-a suferit, a căror povară a căzut în mare parte pe umerii statului ucrainean", se arată într-un comunicat de presă emis de PrivatBank.

Potrivit Băncii Naţionale a Ucrainei, peste 95% din creditele corporate acordate de PrivatBank au mers către companiile care aveau legături cu foştii proprietari, Igor Kolomoisky Gennadiy Boholyubov. Aceştia au dezminţit că au delapidat bani de la PrivatBank şi au contestat procedura de naţionalizare pe motiv că Banca Naţională a prezentat în mod greşit situaţia financiară a băncii. În luna decembrie 2017 un tribunal din Londra a ordonat îngheţarea globală a activelor oligarhilor Igor Kolomoisky şi Gennadiy Boholyubov în perioada în care analizează acest dosar. AGERPRES

Naţionalizarea PrivatBank a fost punctul culminant al procesului de curăţare a sectorului financiar din Ucraina, proces susţinut de Fondul Monetar Internaţional. Zeci de bănci au fost închise după ce guvernul pro-occidental a venit la putere în 2014.

×