x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef"

0
Autor: cristina stamatescu 18 Noi 2012 - 16:48
Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef" Gabriela Arsenie/Gabriela Arsenie


Răzvan Alexandru şi-a lăsat slujba pentru a participa la show-ul Antenei 1

Era Corporate Head Chef la o companie multinaţională din România. Şefii n-au fost de acord să-i acorde concediu, aşa că a demisionat ca să se poată înscrie la "Top Chef". "Nu i-am zis soţiei mele atunci că am lăsat baltă tot pentru supershow-ul  acesta. Am vrut să văd cum mă descurc mai întâi, dacă sunt în stare să fac fată competiţiei, dacă mă ridic la nivelul juriului, n-am vrut s-o dezamăgesc. I-am zis abia înainte să înceapă emisiunea, la Antena 1, că mă număr printre concurenţi. M-a susţinut întotdeauna şi aşa a făcut şi acum", îşi începe povestea unul dintre bucătarii care s-au înscris la "Top Chef" pentru premiu, dar şi pentru a deveni cunoscut în România. Se numeşte Răzvan Alexandru şi a lucrat la El Bulli, din Spania, restaurant care timp de şase ani a fost desemnat cel mai bun din întreaga lume, cu maximum de stele Michelin, trei. Iar Răzvan are doar 30 de ani.

"Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit"


Răzvan Alexandru este din Bucureşti şi pasiunea pentru gătit a început mulţumită unei emisiuni de la televizor, unde apărea şi un bucatar. "Pe la 18 ani m-am hotărât să fac un curs gastronomic, n-am manifestat aptitudini până atunci. Eram elev la un liceu de chimie, iar profilul nu mi s-a prea potrivit. Iar părinţii mei au crezut ca e vreo toană de-a mea, care va trece până la finalul cursului. Şi, culmea, nu doar că n-a trecut, ba s-a şi înteţit", a început el să povestească. A lucrat apoi, în câţiva ani, în mai mult de 50 de restaurante, pentru că îşi dorea să înveţe cât mai mult de la bucătari talentaţi. "Mi-am dat seama repede că, dacă vreau să devin cineva în meseria asta, trebuie să ştiu cât se poate de mult, despre fiecare preparat. Prin 2002, m-am prezentat la Oficiul de Migrare a Forţei de Muncă, ca să pot pleca în Spania. Şi-am plecat. Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit", îşi reaminteşte râzând concurentul "Top Chef".  "Am stat un an şi jumătate la un restaurant, timp în care am învăţat limba şi am fost la nivelul cel mai de jos, toată ziua curăţam peşte şi scoici", spune el. Apoi, a început să urce în ierarhie şi a ajuns bucătar şef adjunct, patronul restaurantului fiind bucătar şef. S-a mutat apoi la un local cu o stea Michelin. "Mi s-a deschis un alt univers,  acolo am putut face, pentru prima dată, preparate de autor."

"Eu ştiu ce înseamnă fericirea"

S-a mutat apoi  la un restaurant din lanţul hotelier Relais Chateau, un hotel exclusivist, care a fost şi casa regală a lui Alfonso al XVII-lea, cu puţine camere şi o bucătărie de excepţie. "Acolo am fost bucătar şef pentru prima oară. Era un mic paradis, localul era cumva ascuns de ochii lumii, trebuia să mergi pe un drum de ţară ca să ajungi acolo. Camera costa 300 de euro pe noapte, dar merita fiecare eurocent. "Maşina mea, care a costat 25.000 de euro, era cea mai ieftină din parcare", mai spune Răzvan. Acolo am făcut o grădină cu salată, roşii, ardei, bucătarii mergeau în curte şi rupeau legumele, erau văzuţi de toţi clienţii. Am primit un premiu atunci, de la Societatea Gastronomică Sancho Panza, pentru promovarea bucătariei bio. Ce nu puteam cultiva, nu foloseam în meniu. Făceam şi îngheţată, aşa că am cumpărat câteva găini, ca să folosim ouă proaspete. Şi asta a fost bucuria copiilor clienţilor, mulţi dintre ei nu văzuseră în viaţa lor o găină, mergeau şi luau cu mânuţele lor ouăle din cuibar", povesteşte Răzvan Alexandru una dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa lui. "Eu ştiu ce înseamnă fericirea. Înseamnă să faci ce-ţi place şi să te înţelegi bine cu oamenii pe care îi ai în jur."

"Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani"

Visul lui Răzvan Alexandru era să ajungă să lucreze cu Ferran Adria, Chef la El Bulli, restaurant care, timp de şase ani, a fost cel mai bun din întreagă lume. Ferran Adria era idolul lui. La El Bulli, dacă sunai azi că vrei să mănânci, trebuia să aştepţi mai bine de doi ani şi jumătate că să-ţi vină rândul la programare. "Pare fantastic, dar aşa e. Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani", confirmă concurentul "Top Chef". Iar norocul i-a surâs, dintre zeci de mii de bucătari care îşi doreau să facă stagiul la El Bulli, Răzvan Alexandru a reuşit şi s-a numărat printre ei. Şase luni durează stagiul, nu eşti plătit, beneficiezi de cazare şi masă. Dar acolo este artă. Şi este primul restaurant din lume care a readus în atenţie conceptul de bucătărie moleculară. De ce-i atât de special El Bulli? Are trei stele Michelin. Asta înseamnă că totul funcţionează perfect, de la cele mai mici detalii, începând cu preşul de la intrare, intensitatea luminii în saloane sau fineţea hârtiei igienice, până la cunoştinţele ospătarilor despre fiecare dintre produsele servite. Iar controalele celor care verifică dacă stelele sunt respectate vin cel puţin o dată pe săptămână. Ce se întâmplă special la El Bulli? Când îţi vine rândul la programare, ţi se oferă 25 de platouri, preparate de autor. Un meniu costă 225 de euro, fără băuturi. Iar noi, stagiarii, făceam un singur platou întreaga zi. De exemplu, azi mă ocupam de platoul 3. Trebuia să-mi asigur toate ingredientele din timp şi îl făceam cap-coadă. Mâine făceam platoul 9. Şi tot aşa", povesteşte Răzvan Alexandru. După El Bulli, s-a dus la un alt restaurant Relais Château, aflat la munte. "Era minunat şi acolo, dar a venit criza şi m-am întors în ţară."

"Ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start"

Întrebat unde-i place mai mult, în Spania sau în România, Răzvan Alexandru a răspuns fără ezitare România. "Oamenii s-au purtat minunat cu mine acolo, fără excepţie. Dar nu eşti de al lor şi indirect simţi asta. E ca şi cum ai participa la o cursă, unde tu, ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start." Reîntors în ţară, s-a angajat la mari restaurante din Capitală, dar când a apărut posibilitatea de a se înscrie "Top Chef", a lăsat şi salariu, şi funcţie şi a venit la Antena 1. "Doar aici îmi pot face un nume şi nu puteam rata şansa asta, mai ales că eram jurizat de adevăraţi specialişti", povesteşte el. "Şi am noroc de o familie care mă susţine fără rezerve. Sunt căsătorit şi am o fetiţă de 2 ani şi 8 luni, o cheamă Ilinca, i-am dat numele după bunica mea, care m-a crescut până la 3 ani. Ne uităm împreună la «Top Chef» şi, când mă vede la televizor, spune: tati, tu nu eşti acolo, pentru că eşti aici, lângă mine."

"«Top Chef», una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele"

Se relaxează grădinărind şi crede că agricultura este viitorul României. Lui Răzvan i se mai spune şi bucătarul bogaţilor. "Din top zece milionari români, eu am gătit pentru cinci dintre ei. Cea mai specială comandă am primit-o de la o personalitate care este foarte mediatizată, la un Crăciun, care mi-a spus că am buget nelimitat pentru a face o masă fantastică. Au costat cam 4.000 de euro preparatele pentru 12 persoane, fără băutură", povesteşte Răzvan. "La «Top Chef» am trăit una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele. Am legat prietenii  adevărate, cu Nico Lontras, Giovanni Piselli, Ionuţ Lupu. Îi iubesc, sunt oameni de felul cărora întâlneşti doar o dată în viaţă. Iar pentru juraţi, un singur cuvânt: Respect."

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ce este și la ce ajută mediatorul

Ce este și la ce ajută mediatorul
Instituția Medierii a fost cerută de Uniunea Europeană, printre condițiile de preaderare a României la UE, iar în anul 2006 a intrat în vigoare Legea Medierii. Până în anul 2011, medierea nu a fost foarte...

ANAF va adopta metode noi pentru recuperarea impozitelor neplătite

ANAF va adopta metode noi pentru recuperarea impozitelor neplătite
Agenția Națională de Administrare Fiscală vrea să încheie războiul cu românii și cu firmele care au impozitele neplătite. Inspectorii îi vor pune pe cei cu impozite neplătite să semneze un plan de plată...

Linia ferată de mare viteză Ploieşti - Siret, pe lista proiectelor strategice de investiţii în parteneriat public-privat

Linia ferată de mare viteză Ploieşti - Siret, pe lista proiectelor strategice de investiţii în parteneriat public-privat
Linia ferată de mare viteză Ploieşti - Siret (Vicşani) va fi trecută pe lista proiectelor strategice de investiţii care urmează a fi pregătite şi atribuite în parteneriat public-privat, potrivit unui proiect de...

BUCURIE LA BUZUNAR! Comisioane reduse pentru plăți transfrontaliere din UE spre România

BUCURIE LA BUZUNAR! Comisioane reduse pentru plăți transfrontaliere din UE spre România
 Parlamentul European a aprobat noi reguli care cer băncilor să perceapă comisioane egale pentru plăți transfrontaliere în euro și plăți interne, și să fie mai transparente în cazul comisioanelor de...

Europa, nevoită să mai aloce bani pentru a-și respecta angajamentul față de SUA și NATO

Europa, nevoită să mai aloce bani pentru a-și respecta angajamentul față de SUA și NATO
Ţările europene trebuie să cheltuiască peste 100 de miliarde de dolari suplimentare în domeniul apărării pentru a-şi respecta angajamentul faţă de SUA şi NATO, conform unui studiu publicat vineri, relatează...

A fost redactat proiectul OUG pentru majorarea alocațiilor

A fost redactat proiectul OUG pentru majorarea alocațiilor
Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS) a întocmit proiectul de ordonanţă de urgenţă privind majorarea alocaţiilor de stat pentru copii, în urma deciziei luate de Parlament privind creşterea acestor...

Curs valutar: Euro a înregistrat o scădere semnificativă

Curs valutar: Euro a înregistrat o scădere semnificativă
Banca Naţională a României a anunţat, vineri, un curs de referinţă pentru euro de 4,7383 lei, o scădere de 0,14% faţă de nivelul atins joi.Dolarul american a scăzut de la 4,2100 lei la 4,2016 lei.Cursul fr...

Profitul Transelectrica a crescut de peste trei ori în 2018

Profitul Transelectrica a crescut de peste trei ori în 2018
Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a înregistrat în 2018 un profit net de 89 milioane lei, de peste trei ori mai mare faţă de cel din anul precedent, când a raportat de 28...

Tigrii din Botoșani: 3 firme, 8.000 de contracte cu statul

Tigrii din Botoșani: 3 firme, 8.000 de contracte cu statul
Consiliul Judeţean Botoşani (CJB) a semnat în primele zile ale anului 2019 acordul cadru de furnizare a produselor pentru elevi cuprinse în programele „Cornul şi laptele” şi de încurajare a consumului de...

Piaţa auto din România a înregistrat al doilea ritm de creştere din Europa, în luna ianuarie

Piaţa auto din România a înregistrat al doilea ritm de creştere din Europa, în luna ianuarie
Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/ a anunţat vineri că vânzările de autoturisme noi în Europa (UE plus ţările EFTA) au înregistrat o scădere de 4,6% în luna ianuarie 2019 comparativ cu...

Deficitul bugetar a fost mărit în Comisia de Buget-Finanțe

Deficitul bugetar a fost mărit în Comisia de Buget-Finanțe
Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor a adoptat vineri un nou raport la proiectul de lege prin care se aprobă plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, modificând cifra...

Rămâi fără curent, primeşti despăgubiri

Rămâi fără curent, primeşti despăgubiri
Companiile Enel, Electrica, E.On şi CEZ vor despăgubi automat consumatorii casnici de energie electrică dacă au loc pene de curent întinse pe intervale mai lungi de timp. Despăgubirea este stabilită la nivelul a...

Operaţiuni în forţă: 487 de companii pe lista ANAF

Operaţiuni în forţă: 487 de companii pe lista ANAF
În timp ce companiile sunt din ce în ce mai îngrijorate de noile taxe impuse prin OUG 114/2018 şi vor abrogarea acesteia, operaţiunile Tomis şi Iceberg, lansate de ANAF, sunt în plin avânt. Autorităţile au...

Rămânem tot mai puţini şi bătrâni

Rămânem tot mai puţini şi bătrâni
Galerie Foto Raportul dintre persoanele în vârstă de peste 65 de ani și cele în vârstă de muncă (15-64 de ani) crește semnificativ, ceea ce înseamnă că în perspectiva următorilor ani sistemul public de pensii va avea re...

Curs valutar: Moneda naţională s-a depreciat în raport cu principalele valute

Curs valutar: Moneda naţională s-a depreciat în raport cu principalele valute
Leul s-a depreciat miercuri în raport cu euro, iar Banca Naţională a României (BNR) a afişat, marţi, un curs de 4,7451 lei, cu 0,16 de bani peste valoarea din ziua anterioară, când cotaţia fusese stabilită la...
Serviciul de email marketing furnizat de