x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef"

0
Autor: cristina stamatescu 18 Noi 2012 - 16:48
Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef" Gabriela Arsenie/Gabriela Arsenie


Răzvan Alexandru şi-a lăsat slujba pentru a participa la show-ul Antenei 1

Era Corporate Head Chef la o companie multinaţională din România. Şefii n-au fost de acord să-i acorde concediu, aşa că a demisionat ca să se poată înscrie la "Top Chef". "Nu i-am zis soţiei mele atunci că am lăsat baltă tot pentru supershow-ul  acesta. Am vrut să văd cum mă descurc mai întâi, dacă sunt în stare să fac fată competiţiei, dacă mă ridic la nivelul juriului, n-am vrut s-o dezamăgesc. I-am zis abia înainte să înceapă emisiunea, la Antena 1, că mă număr printre concurenţi. M-a susţinut întotdeauna şi aşa a făcut şi acum", îşi începe povestea unul dintre bucătarii care s-au înscris la "Top Chef" pentru premiu, dar şi pentru a deveni cunoscut în România. Se numeşte Răzvan Alexandru şi a lucrat la El Bulli, din Spania, restaurant care timp de şase ani a fost desemnat cel mai bun din întreaga lume, cu maximum de stele Michelin, trei. Iar Răzvan are doar 30 de ani.

"Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit"


Răzvan Alexandru este din Bucureşti şi pasiunea pentru gătit a început mulţumită unei emisiuni de la televizor, unde apărea şi un bucatar. "Pe la 18 ani m-am hotărât să fac un curs gastronomic, n-am manifestat aptitudini până atunci. Eram elev la un liceu de chimie, iar profilul nu mi s-a prea potrivit. Iar părinţii mei au crezut ca e vreo toană de-a mea, care va trece până la finalul cursului. Şi, culmea, nu doar că n-a trecut, ba s-a şi înteţit", a început el să povestească. A lucrat apoi, în câţiva ani, în mai mult de 50 de restaurante, pentru că îşi dorea să înveţe cât mai mult de la bucătari talentaţi. "Mi-am dat seama repede că, dacă vreau să devin cineva în meseria asta, trebuie să ştiu cât se poate de mult, despre fiecare preparat. Prin 2002, m-am prezentat la Oficiul de Migrare a Forţei de Muncă, ca să pot pleca în Spania. Şi-am plecat. Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit", îşi reaminteşte râzând concurentul "Top Chef".  "Am stat un an şi jumătate la un restaurant, timp în care am învăţat limba şi am fost la nivelul cel mai de jos, toată ziua curăţam peşte şi scoici", spune el. Apoi, a început să urce în ierarhie şi a ajuns bucătar şef adjunct, patronul restaurantului fiind bucătar şef. S-a mutat apoi la un local cu o stea Michelin. "Mi s-a deschis un alt univers,  acolo am putut face, pentru prima dată, preparate de autor."

"Eu ştiu ce înseamnă fericirea"

S-a mutat apoi  la un restaurant din lanţul hotelier Relais Chateau, un hotel exclusivist, care a fost şi casa regală a lui Alfonso al XVII-lea, cu puţine camere şi o bucătărie de excepţie. "Acolo am fost bucătar şef pentru prima oară. Era un mic paradis, localul era cumva ascuns de ochii lumii, trebuia să mergi pe un drum de ţară ca să ajungi acolo. Camera costa 300 de euro pe noapte, dar merita fiecare eurocent. "Maşina mea, care a costat 25.000 de euro, era cea mai ieftină din parcare", mai spune Răzvan. Acolo am făcut o grădină cu salată, roşii, ardei, bucătarii mergeau în curte şi rupeau legumele, erau văzuţi de toţi clienţii. Am primit un premiu atunci, de la Societatea Gastronomică Sancho Panza, pentru promovarea bucătariei bio. Ce nu puteam cultiva, nu foloseam în meniu. Făceam şi îngheţată, aşa că am cumpărat câteva găini, ca să folosim ouă proaspete. Şi asta a fost bucuria copiilor clienţilor, mulţi dintre ei nu văzuseră în viaţa lor o găină, mergeau şi luau cu mânuţele lor ouăle din cuibar", povesteşte Răzvan Alexandru una dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa lui. "Eu ştiu ce înseamnă fericirea. Înseamnă să faci ce-ţi place şi să te înţelegi bine cu oamenii pe care îi ai în jur."

"Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani"

Visul lui Răzvan Alexandru era să ajungă să lucreze cu Ferran Adria, Chef la El Bulli, restaurant care, timp de şase ani, a fost cel mai bun din întreagă lume. Ferran Adria era idolul lui. La El Bulli, dacă sunai azi că vrei să mănânci, trebuia să aştepţi mai bine de doi ani şi jumătate că să-ţi vină rândul la programare. "Pare fantastic, dar aşa e. Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani", confirmă concurentul "Top Chef". Iar norocul i-a surâs, dintre zeci de mii de bucătari care îşi doreau să facă stagiul la El Bulli, Răzvan Alexandru a reuşit şi s-a numărat printre ei. Şase luni durează stagiul, nu eşti plătit, beneficiezi de cazare şi masă. Dar acolo este artă. Şi este primul restaurant din lume care a readus în atenţie conceptul de bucătărie moleculară. De ce-i atât de special El Bulli? Are trei stele Michelin. Asta înseamnă că totul funcţionează perfect, de la cele mai mici detalii, începând cu preşul de la intrare, intensitatea luminii în saloane sau fineţea hârtiei igienice, până la cunoştinţele ospătarilor despre fiecare dintre produsele servite. Iar controalele celor care verifică dacă stelele sunt respectate vin cel puţin o dată pe săptămână. Ce se întâmplă special la El Bulli? Când îţi vine rândul la programare, ţi se oferă 25 de platouri, preparate de autor. Un meniu costă 225 de euro, fără băuturi. Iar noi, stagiarii, făceam un singur platou întreaga zi. De exemplu, azi mă ocupam de platoul 3. Trebuia să-mi asigur toate ingredientele din timp şi îl făceam cap-coadă. Mâine făceam platoul 9. Şi tot aşa", povesteşte Răzvan Alexandru. După El Bulli, s-a dus la un alt restaurant Relais Château, aflat la munte. "Era minunat şi acolo, dar a venit criza şi m-am întors în ţară."

"Ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start"

Întrebat unde-i place mai mult, în Spania sau în România, Răzvan Alexandru a răspuns fără ezitare România. "Oamenii s-au purtat minunat cu mine acolo, fără excepţie. Dar nu eşti de al lor şi indirect simţi asta. E ca şi cum ai participa la o cursă, unde tu, ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start." Reîntors în ţară, s-a angajat la mari restaurante din Capitală, dar când a apărut posibilitatea de a se înscrie "Top Chef", a lăsat şi salariu, şi funcţie şi a venit la Antena 1. "Doar aici îmi pot face un nume şi nu puteam rata şansa asta, mai ales că eram jurizat de adevăraţi specialişti", povesteşte el. "Şi am noroc de o familie care mă susţine fără rezerve. Sunt căsătorit şi am o fetiţă de 2 ani şi 8 luni, o cheamă Ilinca, i-am dat numele după bunica mea, care m-a crescut până la 3 ani. Ne uităm împreună la «Top Chef» şi, când mă vede la televizor, spune: tati, tu nu eşti acolo, pentru că eşti aici, lângă mine."

"«Top Chef», una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele"

Se relaxează grădinărind şi crede că agricultura este viitorul României. Lui Răzvan i se mai spune şi bucătarul bogaţilor. "Din top zece milionari români, eu am gătit pentru cinci dintre ei. Cea mai specială comandă am primit-o de la o personalitate care este foarte mediatizată, la un Crăciun, care mi-a spus că am buget nelimitat pentru a face o masă fantastică. Au costat cam 4.000 de euro preparatele pentru 12 persoane, fără băutură", povesteşte Răzvan. "La «Top Chef» am trăit una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele. Am legat prietenii  adevărate, cu Nico Lontras, Giovanni Piselli, Ionuţ Lupu. Îi iubesc, sunt oameni de felul cărora întâlneşti doar o dată în viaţă. Iar pentru juraţi, un singur cuvânt: Respect."

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Curs valutar: Moneda naţională s-a depreciat, astăzi, în raport cu principalele valute

Curs valutar: Moneda naţională s-a depreciat, astăzi, în raport cu principalele valute
Leul s-a depreciat, marţi, în raport cu euro, cursul afişat de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4,6528 lei, mai mult cu 0,33 de bani (+0,07%) faţă de cotaţia din şedinţa anterioară, când moneda...

Supraimpozitarea gazelor arde industria

Supraimpozitarea gazelor arde industria
Extinderea sistemului de taxare a gazelor obţinute din zona offshore şi zona onshore, gândită şi pusă în practică pe repede înainte de autorităţi, va duce inevitabil la scumpirea gazelor pentru populaţie,...

După un an cu probleme, inflaţia rămâne în ţinta BNR

După un an cu probleme, inflaţia rămâne în ţinta BNR
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), ne dă o veste bună în ceea ce priveşte inflaţia. El atenţionează însă că pe un termen de timp limitat, e posibil ca populaţia să nu...

INS Preţurile au crescut cu 3,4% în prag de sărbători

INS Preţurile au crescut cu 3,4% în prag de sărbători
Românii trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunare înainte de sărbătorile de iarnă, dar nu numai pentru cadouri, ci pentru că preţurile au crescut faţă de anul trecut. Potrivit Institutului Naţional de...

Statul-patron este dator la stat cu 268 milioane de euro

Statul-patron este dator la stat cu 268 milioane de euro
Cele mai datornice companii publice au reuşit să acumuleze împreună restanţe la bugetul de stat de peste 268 milioane de euro anul trecut, aproape cât bugetul Timişoarei, potrivit datelor Oficiului Naţional al Re...

Chimcomplex a preluat oficial combinatul Oltchim

Chimcomplex a preluat oficial combinatul Oltchim
Chimcomplex Borzeşti, societate deţinută de omul de afaceri român Ştefan Vuza, a cumpărat activele combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea. Finanţarea pentru cea mai mare parte a sumei vine de la banca VTB...

Analiză Sierra Quadrant. Peste 100.000 de investitori și-au închis business-urile sau se află în dificultate în 2018

Analiză Sierra Quadrant. Peste 100.000 de investitori și-au închis business-urile sau se află în dificultate în 2018
Galerie Foto Chiar dacă economia crește cu cea mai ridicată rată din Uniunea Europeană, business-ul pare că se adâncește în probleme. Peste 100.000 de firme și-au închis porțile sau au intrat în insolvență în primele...

Isărescu: Indicele preţurilor de consum va intra în marja de fluctuaţie, de 2,5% plus/minus un procent

Isărescu: Indicele preţurilor de consum va intra în marja de fluctuaţie, de 2,5% plus/minus un procent
Banca Naţională a României (BNR) îşi va îndeplini în acest an cele două mandate - de stabilitate a preţurilor şi de stabilitate financiară, a declarat, luni, guvernatorul Mugur Isărescu, la conferinţa de...

Ghiţă, îmbogăţit şi în lipsă de statul român

Ghiţă, îmbogăţit şi în lipsă de statul român
Sebastian Ghiţă aniversează doi ani de când a fugit din ţară cu încă două contracte de milioane primite de la stat. Satisfacţia trebuie să-i fie cu atât mai mare, cu cât banii îi vin chiar de la fostul...

Guvernul inventează aritmetica dezastrului: la 5 lei obţinuţi, impozit de 32 de lei

Guvernul inventează aritmetica dezastrului: la 5 lei obţinuţi, impozit de 32 de lei
Galerie Foto Intenţia Guvernului de a extinde sistemul de taxare a gazelor extrase din zona offshore şi în zona onshore a creat o  situaţie tensionată pe piaţă. Investitorii acuză instabilitatea fiscală şi spun că...

Jurnalul bursier. Când investesc?

Jurnalul bursier. Când investesc?
Ultimul pas al deciziei investiționale este execuția, adică momentul când investești. Bineînțeles, investiția are nevoie de capital, așadar investim atunci când avem disponibilități financiare (economii). Cu...

Conceptul revoluţionar al casei naturale, ieftine şi sănătoase, pe care oricine şi-o poate permite

Conceptul revoluţionar al casei naturale, ieftine şi sănătoase, pe care oricine şi-o poate permite
Un nou proiect de casă lansat pe piaţa românească de către arhitectul braşovean Bogdan Mureşan avea să zguduie din temelii concepţia românilor cu privire la construirea unei locuinţe rezistente, ecologice şi...

Pepenele de iarnă – o premieră în agricultura românească

Pepenele de iarnă – o premieră în agricultura românească
Pepenele este un fruct "exotic" pentru români în extrasezon, când puţini îşi pot permite să cumpere acest fruct din import. De curând însă, cercetătorii Stațiunii Legumicole de la Buzău au aclimatizat cu...

Au fost aprobate plafoanele si cuantumul alocat schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic

Au fost aprobate plafoanele si cuantumul alocat schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic
Guvernul a aprobat vineri o Hotărâre prin care se aprobă plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, pentru anul de cerere 2018. Deasemenea s-a stabilit și cuantumul...

Decizie OFICIALĂ în privința voucherelor de vacanţă. Schimbări importante în legislație

Decizie OFICIALĂ în privința voucherelor de vacanţă. Schimbări importante în legislație
Guvernul a decis, vineri, acordarea voucherelor de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru angajaţii din sectorul public în 2019 şi 2020. "Guvernul a decis astăzi că voucherele de vacanţă în cuantum de...
Serviciul de email marketing furnizat de