x close
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef"

0
Autor: cristina stamatescu 18 Noi 2012 - 16:48
Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef" Gabriela Arsenie/Gabriela Arsenie


Răzvan Alexandru şi-a lăsat slujba pentru a participa la show-ul Antenei 1

Era Corporate Head Chef la o companie multinaţională din România. Şefii n-au fost de acord să-i acorde concediu, aşa că a demisionat ca să se poată înscrie la "Top Chef". "Nu i-am zis soţiei mele atunci că am lăsat baltă tot pentru supershow-ul  acesta. Am vrut să văd cum mă descurc mai întâi, dacă sunt în stare să fac fată competiţiei, dacă mă ridic la nivelul juriului, n-am vrut s-o dezamăgesc. I-am zis abia înainte să înceapă emisiunea, la Antena 1, că mă număr printre concurenţi. M-a susţinut întotdeauna şi aşa a făcut şi acum", îşi începe povestea unul dintre bucătarii care s-au înscris la "Top Chef" pentru premiu, dar şi pentru a deveni cunoscut în România. Se numeşte Răzvan Alexandru şi a lucrat la El Bulli, din Spania, restaurant care timp de şase ani a fost desemnat cel mai bun din întreaga lume, cu maximum de stele Michelin, trei. Iar Răzvan are doar 30 de ani.

"Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit"


Răzvan Alexandru este din Bucureşti şi pasiunea pentru gătit a început mulţumită unei emisiuni de la televizor, unde apărea şi un bucatar. "Pe la 18 ani m-am hotărât să fac un curs gastronomic, n-am manifestat aptitudini până atunci. Eram elev la un liceu de chimie, iar profilul nu mi s-a prea potrivit. Iar părinţii mei au crezut ca e vreo toană de-a mea, care va trece până la finalul cursului. Şi, culmea, nu doar că n-a trecut, ba s-a şi înteţit", a început el să povestească. A lucrat apoi, în câţiva ani, în mai mult de 50 de restaurante, pentru că îşi dorea să înveţe cât mai mult de la bucătari talentaţi. "Mi-am dat seama repede că, dacă vreau să devin cineva în meseria asta, trebuie să ştiu cât se poate de mult, despre fiecare preparat. Prin 2002, m-am prezentat la Oficiul de Migrare a Forţei de Muncă, ca să pot pleca în Spania. Şi-am plecat. Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit", îşi reaminteşte râzând concurentul "Top Chef".  "Am stat un an şi jumătate la un restaurant, timp în care am învăţat limba şi am fost la nivelul cel mai de jos, toată ziua curăţam peşte şi scoici", spune el. Apoi, a început să urce în ierarhie şi a ajuns bucătar şef adjunct, patronul restaurantului fiind bucătar şef. S-a mutat apoi la un local cu o stea Michelin. "Mi s-a deschis un alt univers,  acolo am putut face, pentru prima dată, preparate de autor."

"Eu ştiu ce înseamnă fericirea"

S-a mutat apoi  la un restaurant din lanţul hotelier Relais Chateau, un hotel exclusivist, care a fost şi casa regală a lui Alfonso al XVII-lea, cu puţine camere şi o bucătărie de excepţie. "Acolo am fost bucătar şef pentru prima oară. Era un mic paradis, localul era cumva ascuns de ochii lumii, trebuia să mergi pe un drum de ţară ca să ajungi acolo. Camera costa 300 de euro pe noapte, dar merita fiecare eurocent. "Maşina mea, care a costat 25.000 de euro, era cea mai ieftină din parcare", mai spune Răzvan. Acolo am făcut o grădină cu salată, roşii, ardei, bucătarii mergeau în curte şi rupeau legumele, erau văzuţi de toţi clienţii. Am primit un premiu atunci, de la Societatea Gastronomică Sancho Panza, pentru promovarea bucătariei bio. Ce nu puteam cultiva, nu foloseam în meniu. Făceam şi îngheţată, aşa că am cumpărat câteva găini, ca să folosim ouă proaspete. Şi asta a fost bucuria copiilor clienţilor, mulţi dintre ei nu văzuseră în viaţa lor o găină, mergeau şi luau cu mânuţele lor ouăle din cuibar", povesteşte Răzvan Alexandru una dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa lui. "Eu ştiu ce înseamnă fericirea. Înseamnă să faci ce-ţi place şi să te înţelegi bine cu oamenii pe care îi ai în jur."

"Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani"

Visul lui Răzvan Alexandru era să ajungă să lucreze cu Ferran Adria, Chef la El Bulli, restaurant care, timp de şase ani, a fost cel mai bun din întreagă lume. Ferran Adria era idolul lui. La El Bulli, dacă sunai azi că vrei să mănânci, trebuia să aştepţi mai bine de doi ani şi jumătate că să-ţi vină rândul la programare. "Pare fantastic, dar aşa e. Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani", confirmă concurentul "Top Chef". Iar norocul i-a surâs, dintre zeci de mii de bucătari care îşi doreau să facă stagiul la El Bulli, Răzvan Alexandru a reuşit şi s-a numărat printre ei. Şase luni durează stagiul, nu eşti plătit, beneficiezi de cazare şi masă. Dar acolo este artă. Şi este primul restaurant din lume care a readus în atenţie conceptul de bucătărie moleculară. De ce-i atât de special El Bulli? Are trei stele Michelin. Asta înseamnă că totul funcţionează perfect, de la cele mai mici detalii, începând cu preşul de la intrare, intensitatea luminii în saloane sau fineţea hârtiei igienice, până la cunoştinţele ospătarilor despre fiecare dintre produsele servite. Iar controalele celor care verifică dacă stelele sunt respectate vin cel puţin o dată pe săptămână. Ce se întâmplă special la El Bulli? Când îţi vine rândul la programare, ţi se oferă 25 de platouri, preparate de autor. Un meniu costă 225 de euro, fără băuturi. Iar noi, stagiarii, făceam un singur platou întreaga zi. De exemplu, azi mă ocupam de platoul 3. Trebuia să-mi asigur toate ingredientele din timp şi îl făceam cap-coadă. Mâine făceam platoul 9. Şi tot aşa", povesteşte Răzvan Alexandru. După El Bulli, s-a dus la un alt restaurant Relais Château, aflat la munte. "Era minunat şi acolo, dar a venit criza şi m-am întors în ţară."

"Ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start"

Întrebat unde-i place mai mult, în Spania sau în România, Răzvan Alexandru a răspuns fără ezitare România. "Oamenii s-au purtat minunat cu mine acolo, fără excepţie. Dar nu eşti de al lor şi indirect simţi asta. E ca şi cum ai participa la o cursă, unde tu, ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start." Reîntors în ţară, s-a angajat la mari restaurante din Capitală, dar când a apărut posibilitatea de a se înscrie "Top Chef", a lăsat şi salariu, şi funcţie şi a venit la Antena 1. "Doar aici îmi pot face un nume şi nu puteam rata şansa asta, mai ales că eram jurizat de adevăraţi specialişti", povesteşte el. "Şi am noroc de o familie care mă susţine fără rezerve. Sunt căsătorit şi am o fetiţă de 2 ani şi 8 luni, o cheamă Ilinca, i-am dat numele după bunica mea, care m-a crescut până la 3 ani. Ne uităm împreună la «Top Chef» şi, când mă vede la televizor, spune: tati, tu nu eşti acolo, pentru că eşti aici, lângă mine."

"«Top Chef», una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele"

Se relaxează grădinărind şi crede că agricultura este viitorul României. Lui Răzvan i se mai spune şi bucătarul bogaţilor. "Din top zece milionari români, eu am gătit pentru cinci dintre ei. Cea mai specială comandă am primit-o de la o personalitate care este foarte mediatizată, la un Crăciun, care mi-a spus că am buget nelimitat pentru a face o masă fantastică. Au costat cam 4.000 de euro preparatele pentru 12 persoane, fără băutură", povesteşte Răzvan. "La «Top Chef» am trăit una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele. Am legat prietenii  adevărate, cu Nico Lontras, Giovanni Piselli, Ionuţ Lupu. Îi iubesc, sunt oameni de felul cărora întâlneşti doar o dată în viaţă. Iar pentru juraţi, un singur cuvânt: Respect."

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Infrastructura CFR se degradează. 65% din podurile feroviare sunt expirate

Infrastructura CFR se degradează. 65% din podurile feroviare sunt expirate
Dacă la capitolul poduri rutiere stăm relativ bine, după cum a ţinut să ne liniştească, recent, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în schimb, în ceea ce le priveşte pe cele...

Softul-minune care umflă tarifele RCA

Softul-minune care umflă tarifele RCA
Consiliul Concurenţei va finaliza la sfârşitul acestui an o anchetă care vizează verificarea unor suspiciuni de practici anticoncurenţiale de majorare a tarifelor poliţelor RCA de către companiile membre ale...

Pesta porcină ieftineşte carnea la fermă, dar o scumpeşte la raft

Pesta porcină ieftineşte carnea la fermă, dar o scumpeşte la raft
Epidemia de pestă porcină care a cuprins România îi lasă pe fermierii autohtoni la mâna abatoarelor, care le impun să scadă prețurile, amenințând că în caz contrar apelează la importuri. Paradoxal, însă,...

Succesul politic îmbogăţeşte familia consilierului PMP Ionescu de la CGMB

Succesul politic îmbogăţeşte familia consilierului PMP Ionescu de la CGMB
Andrei George Ionescu este consilier general PMP din 2016, iar de atunci afacerea familiei sale din Brăila a explodat. Avimi Serv SRL a primit contracte de zeci de milioane de euro de la stat fix de când Ionescu a...

SUA vand o parte din rezervele lor strategice de petrol!

SUA vand o parte din rezervele lor strategice de petrol!
Pretul petrolului a crescut usor marti la bursele europene, in timp ce Statele Unite se pregatesc sa vanda o parte din rezervele lor strategice intre octombrie si noiembrie, cand sanctiunile Washingtonului vor...

Cum sa devii un Trader Online

Tranzacționarea este o afacere profitabilă pentru băncile de investiții și alte instituții financiare. Comerțul Forex este accesibil, interesant, educațional și oferă multe oportunități, însă mulți...

Fondul suveran al Norvegiei, ingrijorat de tensiunile comerciale

Fondul suveran al Norvegiei, ingrijorat de tensiunile comerciale
Gestionarii Fondului suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, se declara ingrijorati de tensiunile comerciale susceptibile sa-i reduca substantial valoare.    In al doilea trimestru, institutia a...

Polonia vrea să devină hub energetic în Europa Centrala şi de Est

Polonia vrea să devină hub energetic în Europa Centrala şi de Est
Polonia şi-a propus să devină un hub energetic în Europa Centrală şi de Est, a declarat marţi preşedintele polonez Andrzej Duda, cu ocazia unei vizite de stat în Australia şi Noua...

Transgaz va investi 360 milioane euro pentru conducta Tuzla-Podisor

Transgaz va investi 360 milioane euro pentru conducta Tuzla-Podisor
Transgaz va investi 360 de milioane de euro pentru realizarea conductei Tuzla-Podişor, care va prelua gazele care vor fi extrase din Marea Neagră şi le va transporta spre conductele de export, potrivit datelor...

Ce se mai fură de la CFR. Cam tot ce se poate

Ce se mai fură de la CFR. Cam tot ce se poate
De la şine, cabluri, cutii de comandă a semnalizării traficului, până la dozatoare pentru săpun lichid, hârtie igienică şi perdele, totul se fură de la CFR. Odată cu introducerea în trafic a unor vagoane cu...

De teama sanctiunilor, francezii de la Total se retrag din Iran

De teama sanctiunilor, francezii de la Total se retrag din Iran
Grupul petrolier francez Total a renunţat la proiectele sale de investiţii în Iran, estimate la mai multe miliarde de dolari, ca urmare a restabilirii sancţiunilor americane împotriva Iranului care afectează şi...

Chişinăul nu va negocia un nou acord cu Gazprom

Chişinăul nu va negocia un nou acord cu Gazprom
Republica Moldova nu va negocia deocamdată un nou acord cu furnizorul rus de gaze naturale, Gazprom, ci se va concentra asupra finalizării conectării la sistemul de gazoducte din România, a declarat ministrul...

România, campioană la inflaţie în UE

Cu un avans al preţurilor de consum de 4,3%, România a avut în iulie, pentru a şasea lună consecutiv, cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre toate ţările Uniunii Europene, arată datele publicate de...

Grecia a finalizat împrumutul de 61,9 miliarde de euro, oferit de ţările din zona euro

Grecia a finalizat împrumutul de 61,9 miliarde de euro, oferit de ţările din zona euro
Grecia a finalizat, luni, împrumutul de 61,9 miliarde de euro acordat pentru trei ani, pentru a putea ieşi din criza economică, potrivit BBC. Programul de trei ani a fost parte a celui mai mare împrumut financiar...

Bulgarii fac un pod nou la Ruse-Giurgiu

Bulgarii fac un pod nou la Ruse-Giurgiu
În timp ce autorităţile române nu au reuşit să termine o autostradă care să ne lege de Vestul Europei, bulgarii vor să construiască un al doilea pod la Ruse-Giurgiu care va face parte din viitoarea autostradă...
Serviciul de email marketing furnizat de