x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef"

0
Autor: cristina stamatescu 18 Noi 2012 - 16:48
Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef" Gabriela Arsenie/Gabriela Arsenie


Răzvan Alexandru şi-a lăsat slujba pentru a participa la show-ul Antenei 1

Era Corporate Head Chef la o companie multinaţională din România. Şefii n-au fost de acord să-i acorde concediu, aşa că a demisionat ca să se poată înscrie la "Top Chef". "Nu i-am zis soţiei mele atunci că am lăsat baltă tot pentru supershow-ul  acesta. Am vrut să văd cum mă descurc mai întâi, dacă sunt în stare să fac fată competiţiei, dacă mă ridic la nivelul juriului, n-am vrut s-o dezamăgesc. I-am zis abia înainte să înceapă emisiunea, la Antena 1, că mă număr printre concurenţi. M-a susţinut întotdeauna şi aşa a făcut şi acum", îşi începe povestea unul dintre bucătarii care s-au înscris la "Top Chef" pentru premiu, dar şi pentru a deveni cunoscut în România. Se numeşte Răzvan Alexandru şi a lucrat la El Bulli, din Spania, restaurant care timp de şase ani a fost desemnat cel mai bun din întreaga lume, cu maximum de stele Michelin, trei. Iar Răzvan are doar 30 de ani.

"Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit"


Răzvan Alexandru este din Bucureşti şi pasiunea pentru gătit a început mulţumită unei emisiuni de la televizor, unde apărea şi un bucatar. "Pe la 18 ani m-am hotărât să fac un curs gastronomic, n-am manifestat aptitudini până atunci. Eram elev la un liceu de chimie, iar profilul nu mi s-a prea potrivit. Iar părinţii mei au crezut ca e vreo toană de-a mea, care va trece până la finalul cursului. Şi, culmea, nu doar că n-a trecut, ba s-a şi înteţit", a început el să povestească. A lucrat apoi, în câţiva ani, în mai mult de 50 de restaurante, pentru că îşi dorea să înveţe cât mai mult de la bucătari talentaţi. "Mi-am dat seama repede că, dacă vreau să devin cineva în meseria asta, trebuie să ştiu cât se poate de mult, despre fiecare preparat. Prin 2002, m-am prezentat la Oficiul de Migrare a Forţei de Muncă, ca să pot pleca în Spania. Şi-am plecat. Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit", îşi reaminteşte râzând concurentul "Top Chef".  "Am stat un an şi jumătate la un restaurant, timp în care am învăţat limba şi am fost la nivelul cel mai de jos, toată ziua curăţam peşte şi scoici", spune el. Apoi, a început să urce în ierarhie şi a ajuns bucătar şef adjunct, patronul restaurantului fiind bucătar şef. S-a mutat apoi la un local cu o stea Michelin. "Mi s-a deschis un alt univers,  acolo am putut face, pentru prima dată, preparate de autor."

"Eu ştiu ce înseamnă fericirea"

S-a mutat apoi  la un restaurant din lanţul hotelier Relais Chateau, un hotel exclusivist, care a fost şi casa regală a lui Alfonso al XVII-lea, cu puţine camere şi o bucătărie de excepţie. "Acolo am fost bucătar şef pentru prima oară. Era un mic paradis, localul era cumva ascuns de ochii lumii, trebuia să mergi pe un drum de ţară ca să ajungi acolo. Camera costa 300 de euro pe noapte, dar merita fiecare eurocent. "Maşina mea, care a costat 25.000 de euro, era cea mai ieftină din parcare", mai spune Răzvan. Acolo am făcut o grădină cu salată, roşii, ardei, bucătarii mergeau în curte şi rupeau legumele, erau văzuţi de toţi clienţii. Am primit un premiu atunci, de la Societatea Gastronomică Sancho Panza, pentru promovarea bucătariei bio. Ce nu puteam cultiva, nu foloseam în meniu. Făceam şi îngheţată, aşa că am cumpărat câteva găini, ca să folosim ouă proaspete. Şi asta a fost bucuria copiilor clienţilor, mulţi dintre ei nu văzuseră în viaţa lor o găină, mergeau şi luau cu mânuţele lor ouăle din cuibar", povesteşte Răzvan Alexandru una dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa lui. "Eu ştiu ce înseamnă fericirea. Înseamnă să faci ce-ţi place şi să te înţelegi bine cu oamenii pe care îi ai în jur."

"Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani"

Visul lui Răzvan Alexandru era să ajungă să lucreze cu Ferran Adria, Chef la El Bulli, restaurant care, timp de şase ani, a fost cel mai bun din întreagă lume. Ferran Adria era idolul lui. La El Bulli, dacă sunai azi că vrei să mănânci, trebuia să aştepţi mai bine de doi ani şi jumătate că să-ţi vină rândul la programare. "Pare fantastic, dar aşa e. Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani", confirmă concurentul "Top Chef". Iar norocul i-a surâs, dintre zeci de mii de bucătari care îşi doreau să facă stagiul la El Bulli, Răzvan Alexandru a reuşit şi s-a numărat printre ei. Şase luni durează stagiul, nu eşti plătit, beneficiezi de cazare şi masă. Dar acolo este artă. Şi este primul restaurant din lume care a readus în atenţie conceptul de bucătărie moleculară. De ce-i atât de special El Bulli? Are trei stele Michelin. Asta înseamnă că totul funcţionează perfect, de la cele mai mici detalii, începând cu preşul de la intrare, intensitatea luminii în saloane sau fineţea hârtiei igienice, până la cunoştinţele ospătarilor despre fiecare dintre produsele servite. Iar controalele celor care verifică dacă stelele sunt respectate vin cel puţin o dată pe săptămână. Ce se întâmplă special la El Bulli? Când îţi vine rândul la programare, ţi se oferă 25 de platouri, preparate de autor. Un meniu costă 225 de euro, fără băuturi. Iar noi, stagiarii, făceam un singur platou întreaga zi. De exemplu, azi mă ocupam de platoul 3. Trebuia să-mi asigur toate ingredientele din timp şi îl făceam cap-coadă. Mâine făceam platoul 9. Şi tot aşa", povesteşte Răzvan Alexandru. După El Bulli, s-a dus la un alt restaurant Relais Château, aflat la munte. "Era minunat şi acolo, dar a venit criza şi m-am întors în ţară."

"Ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start"

Întrebat unde-i place mai mult, în Spania sau în România, Răzvan Alexandru a răspuns fără ezitare România. "Oamenii s-au purtat minunat cu mine acolo, fără excepţie. Dar nu eşti de al lor şi indirect simţi asta. E ca şi cum ai participa la o cursă, unde tu, ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start." Reîntors în ţară, s-a angajat la mari restaurante din Capitală, dar când a apărut posibilitatea de a se înscrie "Top Chef", a lăsat şi salariu, şi funcţie şi a venit la Antena 1. "Doar aici îmi pot face un nume şi nu puteam rata şansa asta, mai ales că eram jurizat de adevăraţi specialişti", povesteşte el. "Şi am noroc de o familie care mă susţine fără rezerve. Sunt căsătorit şi am o fetiţă de 2 ani şi 8 luni, o cheamă Ilinca, i-am dat numele după bunica mea, care m-a crescut până la 3 ani. Ne uităm împreună la «Top Chef» şi, când mă vede la televizor, spune: tati, tu nu eşti acolo, pentru că eşti aici, lângă mine."

"«Top Chef», una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele"

Se relaxează grădinărind şi crede că agricultura este viitorul României. Lui Răzvan i se mai spune şi bucătarul bogaţilor. "Din top zece milionari români, eu am gătit pentru cinci dintre ei. Cea mai specială comandă am primit-o de la o personalitate care este foarte mediatizată, la un Crăciun, care mi-a spus că am buget nelimitat pentru a face o masă fantastică. Au costat cam 4.000 de euro preparatele pentru 12 persoane, fără băutură", povesteşte Răzvan. "La «Top Chef» am trăit una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele. Am legat prietenii  adevărate, cu Nico Lontras, Giovanni Piselli, Ionuţ Lupu. Îi iubesc, sunt oameni de felul cărora întâlneşti doar o dată în viaţă. Iar pentru juraţi, un singur cuvânt: Respect."

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Agricultură rudimentară, dar profitabilă

Agricultură rudimentară, dar profitabilă
Numai în prima lună a acestui an, România a exportat cereale de 170,4 milioane de euro, îndeosebi în țări din Uniunea Europeană. Cu toate că realizările din ultimii ani în acest sector sunt impresionante,...

MRP prezintă rezultatele primei sesiuni de evaluare a proiectelor pentru 2019

MRP prezintă rezultatele primei sesiuni de evaluare a proiectelor pentru 2019
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a anunțat, marți, rezultatele primei sesiuni de evaluare a proiectelor cu finanțare nerambursabilă pentru anul 2019. Listele cu proiectele aprobate și cele respinse p...

Curs valutar: Moneda naţională s-a apreciat în raport cu euro, dar a pierdut teren faţă de dolar şi francul elveţian

Curs valutar: Moneda naţională s-a apreciat în raport cu euro, dar a pierdut teren faţă de dolar şi francul elveţian
Banca Naţională a României (BNR) a afişat, miercuri, un curs de 4,7560 lei pentru un euro, mai puţin cu 0,21 de bani (-0,04%) faţă de cotaţia din şedinţa anterioară, când moneda unică europeană valora...

Cum a găsit deputatul Ciocan un milion de euro în parcarea din Caracal

Cum a găsit deputatul Ciocan un milion de euro în parcarea din Caracal
Deputatul Dan Ciocan s-a gândit că nu există persoană mai îndreptăţită să repare parcările din oraşul în care trăieşte, iar sorţii au fost de partea sa, din moment ce T Dancor Romconstruct SRL, firma pe...

Bursa de la Bucureşti închide în scădere şedinţa de marţi

Bursa de la Bucureşti închide în scădere şedinţa de marţi
Bursa de la Bucureşti a închis în scădere şedinţa de marţi iar valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 31,549 milioane de lei (6,630 milioane euro). Indicele de referinţă BET, care arată evoluţia celor...

Industria videochat-ului cu forme legale

Industria videochat-ului cu forme legale
Site-urile de videochat autohtone au împânzit internetul cu promisiuni de câștiguri tentante și condiții de lux. O industrie prosperă îndeosebi în țările sărace și în care România deține supremația...

Salariul face diferenţa între succes şi faliment

Salariul face diferenţa între succes şi faliment
România începe să devină atractivă pentru cei care vor să muncească în ţară, iar diferenţa între ofertele din Occident şi cele de acasă începe să se estompeze prin avantajele oferite de angajatori în...

ROBOR rupe uşa. Record pe 8 luni

ROBOR rupe uşa. Record pe 8 luni
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a atins ieri, 22 aprilie, 3,40% pe an, arată datele publicate de Banca Naţională a României (B...

Sfaturi pentru agricultori. Cum să faci un îngrășământ natural din urzici

Urzicile pot fi buruieni nedorite in gradina ta sau un aliment sanatos. Substantele nutritive pot fi insa folositoare si plantelor tale. Afla cum sa faci un ingrasamant natural din urzici. "Un cuplu din Florida a...

Gazul, vis imposibil pentru 90% din săteni

Gazul, vis imposibil pentru 90% din săteni
Satele din zonele izolate ale României sunt locuite de cetăţeni atât de săraci, încât numai o persoană din 10 îşi permite costurile de racordare la reţeaua de gaze, care ajung la 3.000 de euro, arată...

Tranzacţii de 18,4 milioane lei, luni, la BVB

Tranzacţii de 18,4 milioane lei, luni, la BVB
Bursa de la Bucureşti a închis în creştere ultima şedinţă a săptămânii, valoarea totală a tranzacţiilor fiind de circa 18,4 milioane lei (3,86 milioane euro), din care 18,2 milioane lei (3,82 milioane euro)...

Leul începe săptămâna în apreciere faţă de principalele valute

Leul începe săptămâna în apreciere faţă de principalele valute
Banca Naţională a României (BNR) a afişat, luni, un curs de 4,7584 lei pentru un euro, în scădere cu 0,23 de bani (-0,05%) faţă de anunţul de la finele săptămânii trecute, când moneda unică europeană...

Eugen Teodorovici: Amnistia fiscală pare singura soluție pentru deblocarea economiei

Eugen Teodorovici: Amnistia fiscală pare singura soluție pentru deblocarea economiei
Criticată de unii, lăudată de alții, amnistia fiscală promisă de ministrul Eugen Teodorovici ar putea fi de fapt de bun augur pentru economia românească. Potrivit lui Teodorovici, iertarea de datorii a compani...

ROBOR la trei luni a ajuns la 3,40%, cea mai mare cotaţie din ultimele nouă luni

ROBOR la trei luni a ajuns la 3,40%, cea mai mare cotaţie din ultimele nouă luni
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a urcat luni la 3,40% pe an, aceasta fiind cea mai mare cotaţie din august 2018, potrivit...

De la Divertis, la afaceri în arhitectură. Ultima lovitură: amenajarea lacului Belona

De la Divertis, la afaceri în arhitectură. Ultima lovitură: amenajarea lacului Belona
Galerie Foto Cristian Greţcu, umoristul celebru mai ales pentru rolul lui Ion Iliescu din perioada de aur a grupului Divertis, se dovedeşte a fi la fel de talentat şi în afaceri. Graphis Spot Impex SRL, firma de arhitectură pe...
Serviciul de email marketing furnizat de