x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Statul ar putea stabili limite pentru dobânzile la credite

Statul ar putea stabili limite pentru dobânzile la credite

21 Feb 2018   •   08:07
Statul ar putea stabili limite pentru dobânzile la credite

Statul ar putea stabili limite pentru dobânzile la credite, iar ratele ar scădea, astfel, simţitor. În parlament a fost depus un proiect de lege, iar dacă se va aproba, multe bănci ar trebui să taie chiar şi patru procente din dobânzile pe care le percep acum.

 

Dobânda pentru creditele ipotecare nu ar putea depăşi dobânda de referinţă stabilită de BNR, înmulţită cu 2,5. De pildă, la valoarea actuală a BNR, de 2,25%, dobânda pentru creditele ipotecare ar fi de maximum 5,6%. "Se va justifica în momentul în care nivelul dobânzii este ridicat şi nu mai este doar o dobândă care să îţi finanţeze un împrumut, ci devine o povară asupra vieţii de zi cu zi", spune analistul financiar Adrian Benţa.

De altfel, aşa se întâmplă deja în cazul multor români care au datorii la bănci. Dobânda pentru un credit ipotecar de 225.000 lei este, acum, de 7,52%. Iar rata ajunge la 1.774 de lei lunar. Dacă dobânda se plafonează la 5,6%, atunci rata lunară scade cu peste 200 de lei.

Mai puţin ar putea plăti şi cei care au credite la instituţiile financiare non-bancare. Asta după ce, anul trecut, unele dintre ele au ascuns, printre clauzele din contracte, dobânzi aberante de 2.000 sau chiar 30.000 la sută. Proiectul ar urma să le limiteze la 18 la sută.

Pentru un credit de nevoi personale de 10.000 de lei, pe doi ani, un român plăteşte 633 de lei pe lună. Asta la o dobândă efectivă anuală de 44%. Dacă aceasta ar coborâ la 18%, ar scădea şi rata, cu aproape 130 de lei.

Analiştii economici se tem insa că băncile ar contesta o astfel de lege. "Fundamental, însă, va fi dacă trece şi de CCR, pentru că intervine într-o relaţie privată. Tu, ca şi stat, nu prea ar trebui să intervii în relaţii private", explică Adrian Benţa.

Iniţiatorul proiectului, deputatul Daniel Zamfir, spune că reglementările sunt obişnuite în Uniunea Europeană. "Sunt foarte multe ţări din Europa care practică o limitare a dobânzii. Am decis ca şi noi, în România, să intrăm în rândul ţărilor europene în ce priveşte creditarea", declară Daniel Zamfir.

Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să fie votat mai întâi de Senat, apoi de Camera Deputaţilor. OBSERVATOR

×