x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Stroe Magnificul. Cum a fost cucerită Constanța în 4 ani

Stroe Magnificul. Cum a fost cucerită Constanța în 4 ani

de Cristian Anton    |    31 Iul 2019   •   10:51
Stroe Magnificul. Cum a fost cucerită Constanța în 4 ani
Sursa foto: Karina Knapek

Republica Mazăre, aşa cum era numită Constanţa în timpul fostului primar, a devenit feuda lui Felix Stroe. Fostul ministru al Transporturilor deţine puterea absolută şi face numiri discreţionare la şefia companiilor de stat în numele unui PSD în care reciclează foşti adversari de la PNL şi PDL. Marilena Dragnea, fostă candidată PNL la Primăria Năvodari a ajuns director general la Mamaia SA, funcţie la care a renunţat în urma scandalului monstru stârnit între social-democraţii constănţeni revoltaţi de alegerea lui Stroe. Marius Ciobanu, fost director ITM din partea PDL, condamnat definitiv pentru corupţie, este pe cale să ajungă director la Apele Române. Portul, aeroportul, Administraţia Canalelor Navigabile sunt, de asemenea, conduse de vasalii baronului Felix Stroe.

 

Consiliul de Administraţie al Mamaia SA, societate de stat deţinută de Ministerul Turismului, a numit-o pe 26 iunie 2019 în funcţia de director general pe Marilena Dragnea, la ordinul preşedintelui PSD Constanţa, Felix Stroe, însuşit fără să crâcnească de ministrul Bogdan Trif. Decizia a stârnit stupoare în rândul social-democraţilor constănţeni, care nu au uitat cât de vehementă era Marilena Dragnea împotriva PSD, atunci când candida, în 2016, din partea PNL la Primăria Năvodari.

La alegerile europarlamentare din luna mai, PSD-ul condus de Felix Stroe a fost umilit la Constanţa, unde s-a clasat pe locul 3, cu doar 17%, după USR (37%) şi PNL (27%). Cu toate acestea, Stroe taie şi spânzură în continuare, iar şefii de la Bucureşti nu au curaj să-l deranjeze.

Liberala ”pur sânge” a trecut fără nici un scrupul la ”ciuma roşie” PSD, aşa cum spunea în 2016, când a aflat că e rost de funcţii bine plătite pentru a freca menta la stat, iar Felix Stroe a recompensat-o cu numirea la şefia Mamaia SA. Baronul a reuşit însă să-şi enerveze la culme colegii, iar în urma scandalului monstru creat Marilena Dragnea a decis să îşi dea demisia. Demisie pe care a înregistrat-o pe 19 iulie 2019 la sediul PSD Constanţa, nu la cel al Mamaia SA, încă o dovadă a faptului că la malul mării se aplică doar legile feudei lui Stroe, nu ale statului.

 

Dobre: PSD este Partidul Stroe- Dumitrache

Episodul Dragnea a stârnit reacţia furibundă a fostului coleg de partid Mircea Titus Dobre, şi el fost ministru PSD, al Turismului, trecut între timp la Pro România. ”PSD este Partidul Stroe-Dumitrache (…) Deciziile se iau, la PSD Constanţa, exclusiv de către aceste două personaje, care, cu un tupeu fantastic taie şi spânzură, în stanga şi-n dreapta, aşa cum se întâmplă şi la alte instituţii publice sau regii autonome, din judeţul Constanţa, peste care se ştiu stăpâni”, a spus Dobre. Ion Dumitrache este cel care a început afacerile alături de Felix Stroe imediat după 1989, cei doi clădind între timp un imperiu de zeci de milioane de euro. Companii de taxi, farmacii, hoteluri, un şantier naval, un ziar local şi multe altele au făcut din Stroe şi Dumitrache cei mai puternici oameni din Constanţa, putrezi de bogaţi şi intangibili. Fiica lui Dumitrache, Cristina, este deputat PSD, iar ginerele acestuia, George Teşeleanu, a fost pus de Felix Stroe la conducerea Aeroportului Mihail Kogălniceanu, dar şi la Administraţia Canalelor Navigabile.

 

Oamenii se duc, năravurile rămân. Stroe: ”Mă delimitez categoric de PSD- Mazăre”

În octombrie 2015, Felix Stroe, ales preşedinte al PSD Constanţa în luna iunie a aceluiaşi an, după retragerea lui RaduMazăre, se lepăda public de fostul său şef: „PSD Constanţa nu mai are nicio legătură cu ce a fost înainte. Ne delimităm clar şi categoric de trecut”, a declarat Felix Stroe. „Adică de PSD- Mazăre?”, a fost întrebat, la care Stroe a completat sec: „Da. De tot ce a însemnat înainte această organizaţie PSD Constanţa. Nu vor mai fi niciun fel de surprize în PSD”. Felix Stroe s-a delimitat de Radu Mazăre, dar i-a preluat întocmai metehnele, ajungând să conducă discreţionar un întreg judeţ şi făcând numiri care îi surprind chiar şi pe cei mai fideli aliaţi.

 

Abuz la Apele Române

Liberala care răstignea ”ciuma roşie” PSD până să fie pusă şefă la stat nu e singura năzbâtie marca Felix Stroe. Baronul pesedist de la malul mării l-a pus pe Hristu Uzun, supusul director al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), să-l angajeze în compania de stat, la începutul lunii iunie, pe Marius Ciobanu, pe o funcţie de agent hidrotehnic, deşi acesta nu are niciun fel de pregătire în domeniu. A fost doar primul pas, întrucât, la scurt timp, Ciobanu a fost propus să ocupe funcţia de director în cadrul Biroului IBA din ABADL, fapt care a stârnit revolta angajaţilor. Într-o scrisoare trimisă de Sindicatul Apele Dobrogea Litoral Constanţa pe 18 iulie 2019 în atenţia directorului general Hristu Uzun, sindicaliştii denunţă abuzul numirii noului venit într-o funcţie de conducere şi cer intrarea în legalitate, dând termen conducerii până pe 22 iulie 2019 pentru revenirea ”asupra deciziilor abuzive”, în caz contrar urmând a se adresa instanţelor de judecată.

”Regele” corupt al PDL, preluat de Stroe în PSD

Marius Ciobanu, virtual director ABADL, este un afacerist cu evidente porniri narcisiste, un milionar căruia îi place să-şi spună ”rege”, motiv pentru care toate maşinile sale sunt înmatriculate RGL.

În octombrie 2009, ”regele” milionar în euro Ciobanu a luat şpagă o sumă ridicolă pentru a soluţiona favorabil o plângere depusă împotriva unei firme, în calitate de director adjunct al Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa, numit de PDL. În martie 2010, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, dar pedeapsa a fost redusă apoi la un an şi şase luni, cu suspendare. Dat afară din PDL, Ciobanu s-a refugiat între ai lui, în PSD, reuşind să-şi facă fiul consilier judeţean din partea social-democraţilor conduşi de Felix Stroe, care, acum, îl vrea şi director la ABADL.

 

Oamenii baronului Stroe

Dragnea şi Ciobanu sunt doar ultimele numiri năstruşnice ale baronului Felix Stroe în feuda Constanţa. Pe lângă ginerele partenerului său de-o viaţă, pus la şefia aeroportului şi la Canale Navigabile, există o întreagă listă de supuşi plasaţi la companii de stat, foşti sau/şi actuali: Georgeta Bumbac- preşedinte Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi administrator la Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile; Silviu Mihai Marcoşanu, administratorul afacerilor lui Felix Stroe şi Ion Dumitrache- administrator la Aeroportul Mihail Kogălniceanu; Mirel Ionuţ Şerbănescu, director la RAJA, regia-mamut controlată de Felix Stroe din 2003- administrator la aeroport; Răzvan Adrian Moga, fiul colegului de partid, senatorul Nicolae Moga, ministrul demisionar de la Interne- administrator la CFR Marfă; Nicolae Roşu Panait, consilierul colegului de partid Horia Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa-administrator la aeroport; Mirela Florenţa Matichescu, administratorul judeţului Constanţa- administrator la aeroport; Elena Vlad, contabila RAJA- administrator la aeroport; Daniela Şerban, consiliera lui Felix Stroe la RAJA- director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa; Iulia Antonia Bruchental, fostă membră PNL, susținută de Ion Dumitrache, partenerul lui Felix Stroe- director executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Constanța.

 

 

×
Subiecte în articol: Felix Stroe Marilena Dragnea