x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Trump indignat de "conductele de dolari" din Europa in Rusia

Trump indignat de "conductele de dolari" din Europa in Rusia

12 Iul 2018   •   06:46
Trump indignat de "conductele de dolari" din Europa in Rusia

"Este inadmisibil" ca in Rusia din Europa prin noul gazoduct sa curga rauri de dolari, bani pe care tarile NATO ar trebuie sa-i cheltuiasca pentru aparare, a scris presedintele Statelor Unite, Donald Trump, pe contul sau de Twitter, cu referire la proiectul energetic Nord Stream-2, menit sa furnieze gaze naturale rusesti direct in Germania, trecand prin Marea Baltica.

 

"De la ultimea mea vizita de anul trecut, statele NATO aloca apararii mai multe miliarde de dolari, dar nu este suficient", considera liderul de la Casa Alba, subliniind, in aceeasi postare, ca, "SUA cheltuiesc, in schimb, prea mult. Granitele Europei sunt proaste. Conductele de dolari in Rusia sunt inadmisibile", a adugat Donadl Trump.  

De altfel, SUA au reluat avertismentul legat de eventualitatea sanctionarii firmelor occidentale implicat in proiectul Nord Stream 2. "Am spus clar că firmele care colaborează la proiectul sectorului de conducte pentru exportul energiei din Rusia se angajează într-o activitate care implică riscul de sancţiuni", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

"Dupa parerea noastra, conducta ar submina securitatea energetică şi stabilitatea generală a Europei, furnizând Rusiei unui alt instrument de constrângere politică a ţărilor europene, în special a Ucrainei. Rusia înţelege că acest proiect dezbină Europa şi foloseşte acest lucru în avantajul e", a aprecit diplomatul american.  

La summitul NATO de la Bruxelles, preşedintele Trump a acuzat Germania că devine prizoniera Rusiei prin susţinerea dublării capacităţii conductei Nord Stream pe sub Marea Baltică - o alternativă la ruta de transport al gazelor naturale deja existentă prin Ucraina. Avertismentul SUA vizează cinci firme occidentale care au investit în Nord Stream 2: Wintershall şi Uniper (Germania) OMV (Austria), Shell (Regatul Unit şi Olanda) şi Engie (Franţa).    

×