x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri TVR, omagiu PDL-ului iubit: William Brânză comparat cu Eliade şi Marin Sorescu

TVR, omagiu PDL-ului iubit: William Brânză comparat cu Eliade şi Marin Sorescu

06 Dec 2011   •   15:00
TVR, omagiu PDL-ului iubit: William Brânză comparat cu Eliade şi Marin Sorescu

Televiziunea publica s-a transformat in week-end intr-o tribuna a PDL-ului, o data cu Gala premiilor TVR International, difuzata sambata, la o ora de maxima audienta, pe TVR 1 si TVR International. Prin fata telespectatorilor au defilat lideri PDL si sustinatori ai partidului aflat la guvernare, "manifestarea dedicata personalitatilor si proiectelor care au obtinut rezultate deosebite in promovarea Romaniei" transformandu-se intr-un "spectacol" in care unor reprezentanti de seama ai PDL li s-au acordat premii si li s-au adus omagii. Si poate asta n-ar trebui sa mire, intrucat gala a fost organizata in colaborare cu Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Guvernului Romaniei, condus de Eugen Tomac, fost consilier personal al presedintelui Basescu si prim-vicepresedinte PDL Diaspora.

Asadar, printre altii, a fost premiat Leonard Orban, fost consilier al presedintelui Basescu si fost comisar al Romaniei la UE, distinctia fiindu-i acordata pentru politica externa. Premiul sau a fost inmanat de Sulfina Barbu (PDL), ministrul Muncii si Protectiei Sociale. Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, unul dintre sustinatorii declarati ai presedintelui Basescu (Chirtoaca s-a aflat si pe lista de sustinatori ai presedintelui Basescu la dezbaterea televizata cu Mircea Geoana, din campania pentru prezidentialele din 2009), a fost desemnat "omul politic al anului", premiul fiindu-i adus pe scena de secretarul de stat Eugen Tomac (PDL). De asemenea, un premiu special pentru sustinerea comunitatilor romanesti din diaspora i-a revenit lui Viorel Badea (PDL), presedintele Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Senatului.

Oda lui Branza
Insa punctul culminant al serii a constituit-o prestatia profesoarei Magda Jianu, invitata sa-l prezinte pe celalalt premiant special al galei, deputatul PDL William Branza. "Ma bucur sa aduc garantia profesionalismului si a seriozitatii unui om politic actual care, in momentul acesta,se afla in strainatate. Daca-l raportez pe fostul licean pe care l-am cunoscut in urma cu multi ani la concursurile literare de dramaturgie la omul politic de astazi, am sentimentul unei plinatati si al unei combustii interioare a devenirii", si-a inceput aceasta discursul. "Pribeag el insusi in cautare de alte identitati, asa cum facem cu totii in tineretile noastre, a experimentat asprimea departelui, singuratatea din afara Romaniei, taind cu ascutisul propriei minti ani de munca. Urmarindu-i devenirea, asa cum fac toti dascalii cu elevii lor, am fost placut surprinsa sa constat ca ajunsese intr-o perioada scurta de timp liantul si motorul romanilor din strainatate, intervenind in toate momentele de criza ale specificitatii lor, restabilindu-le onoarea, stergandu-le lacrima, aducandu-le aproape umarul personal, initiative legislative si zeci de mii de carti din marea noastra literatura sa le aline dorurile", a continuat aceasta, plina de insufletire. Si nu se opreste aici.

Magda Jianu il compara pe William Branza cu Marin Sorescu. "Stimat auditoriu, Marin Sorescu a lansat, printr-un volum, un concept cultural, Descantoteca", care inseamna, prin sufixul teca, colectie de descantece. Personalitatea pe care o prezinta aici a construit pas cu pas pletora termenului romanoteca, adica un cumul de romanism, romanitate, romaneste". Aici intervine timid Irina Pacurariu: "Spuneti-i numele!". Insa profesoara e de neoprit: "Mai exact, imediat, sa maresc suspansul, mai exact de termeni derivati de la roman...". Penibilul ajunge la cote maxime cand profesoara Jianu il compara pe William Branza si cu Mircea Eliade. "Si, cum spunea Mircea Eliade, cosmosul este capodopera leilor..." Intervine si Mihai Constantin, celalalt prezentator: "Trebuie sa-i spunem numele acum!". Fara sorti de izbanda. "Mutatis mutandis, armonia spatiului ocupat de romani in exteriorul granitelor este si capodopera lui William Gabriel Branza, care primeste, in aceasta seara, diploma de excelenta pentru sustinerea comunitatilor romanesti din diaspora". Prezentatorii respira usurati!

La solicitarea noastra de a raspunde la cateva intrebari legate de organizarea si desfasurarea acestui eveniment la care au fost co-organizatori, reprezentantii TVR s-au rezumat sa declare ca propunerea pentru acordarea celor doua premii speciale deputatului William Branza si senatorului Viorel Badea a apartinut Departamentului pentru romanii de pretutindeni din cadrul Guvernului Romaniei. Nimic mai mult.

×
Subiecte în articol: william brânză tvr PDL