x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Un război comercial ar putea antrena aprecierea francului

Un război comercial ar putea antrena aprecierea francului

15 Mar 2018   •   17:00
Un război comercial ar putea antrena aprecierea francului

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) este îngrijorată că protecţionismul şi sporirea tensiunilor comerciale pe plan global ar putea majora cererea pentru franci, chiar dacă SNB menţine politica sa monetară ultra-expansivă.

 

Francul elveţian, considerat ca o valoare de refugiu, este afectat de turbulenţele de pe pieţele financiare. De asemenea, francul este sub presiune după "Frankenschock" - decizia din 15 ianuarie 2015 a Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB) de a elimina pragul minim de 1,20 franci pentru un euro.

Protecţionismul SUA ar putea deveni o ameninţare pentru economia elveţiană, dependentă de exporturi, şi ar putea majora cererea pentru franci, ceea ce va aprecia moneda Elveţiei, a avertizat preşedintele SNB, Thomas Jordan.

Intervenţiile valutare şi ratele negative ale dobânzilor sunt principalele instrumente prin care Banca Naţională a Elveţiei încearcă să provoace deprecierea monedei naţionale, care este în mod constant descrisă ca "semnificativ supraevaluată". Un franc prea puternic afectează exporturile Elveţiei şi chiar avansul economiei.

Prin menţinerea politicii monetare ultra-relaxate şi aprecierea francului ca "semnificativ supraevaluat", Banca Naţională a Elveţiei a indicat că nu se grăbeşte să înceapă majorarea ratelor dobânzilor, chiar dacă BCE a anunţat reducerea măsurilor de stimulare. AGERPRES

×