x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Vosganian privatizează coada şoricelului. Apoi trece la găurile negre

Vosganian privatizează coada şoricelului. Apoi trece la găurile negre

de Daniel Ionaşcu    |    11 Apr 2013   •   19:32
Vosganian privatizează coada şoricelului. Apoi trece la găurile negre

Ministerul Economiei pregăteşte privatizarea mai multor societăţI din subordine, pe lângă cele asumate în acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Iar primele pe listă vor fi Plafar şI Sanevit Arad, urmate de {antierul Naval Mangalia.

"Săptămâna viitoare vom începe şirul de privatizări. Avem deja o listă pe care o vom supune Guvernului spre aprobare, la nivel de memorandum şi apoi vor începe privatizările lor. Vom începe cu Plafar şi Sanevit. Vom continua probabil cu şantierele navale de la Mangalia, cele care sunt în proprietatea statului”, a declarat astăzi Varujan Vosganian la Craiova.

Plafar a fost înfiinţată prin reorganizarea regiei cu acelaşI nume şI are ca obiect principal de activitate producţia, industrializarea şi comercializarea pe piaţa internă şi la export a plantelor medicinale din culturi şI flora spontană. Firma a fost anterior în insolvenţă, de una a ieşit anul trecut. Planul de reorganizare a făcut posibilă plata creanţelor la valoarea nominală şI, după 16 ani de pierderi, firma a adus în 2011 primul profit. Administrator judiciar a fost o societate din grupul Borza şI asociaţii, aceeaşI companie care are pe mană soarta Hidroelectrica.
Deschisă în 1995, Sanevit Arad a fost prima fabrică din ţară producătoare de seringi şi ace medicale de unică folosinţă. Fabrica are o capacitate de producţie annuală de 200 de milioane seringi şi 500 de milioane ace medicale. |n octombrie anul trecut angajaţii protestau pentru neplata salariilor, restanţele fiind încă din 2011.

Angajaţii Oltchim îşI primesc banii

|n final la privatizare o să ajungă şI Oltchim, în vreme ce la Cuprumin se va căuta un investitor pentru o asociere. “Peste câteva săptămâni vom prezenta planul de reorganizare pentru Oltchim, urmat de privatizare. Săptămânile care urmează voi avea consultări cu şase -şapte firme interesate pentru privatizarea Oltchim, firme care sunt din toate colţurile lumii, dar şi din România", a mai spus oficialul.
Potrivit unui comunicat de azi al Ministerului Economiei salariile restante de la Oltchim vor fi plătite azi integral, din Fondul de garantare gestionat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Potriivt evaluărilor finale primite de Vosganian de la administratorii judiciari datoriile Oltchim se ridică la 793 de milioane de euro.

Angajări în industria de apărare

Ministrul Economiei a anunţat că pe lângă privatizări intenţionaeză să propună angajări în industra de apărare. "De asemenea, vom prezenta caietul de sarcini pentru parteneriatul de la Cuprumin şi vom propune Ministerului Finanţelor o solicitare de a permite angajarea câtorva sute de persoane în industria de apărare, unde am evaluat portofoliul de comenzi şi există semne că putem dezvolta această industrie", a afirmat Vosganian.

TVA returnată la Mechel pentru plata salariilor

De asemenea, a fost reevaluată taxa pe valoare adăugată pentru Mechel, astfel încât din returnarea unor plăţI să fie plătite restanţele şI salariile compensatorii. Potrivit unui comunicat al prefecturii Cluj, Mechel are de recuperat de la statul român TVA de 93 de milioane de lei, însă are şI datorii de 86 milioane de lei, care se vor compensa. "În urma intervenţiilor pe care Miniserul Economiei le-a făcut, ca purtător de cuvânt al industriei româneşti, Ministerul Finanţelor a reevaluat taxa pe valoare adăugată pentru Mechel şi există sume de ordinul zecilor de milioane de lei care trebuie înapoiate Mechel cu destinaţia Mechel Câmpia Turzii, că primele sume au plecat astăzi de dimineaţă şi, în discuţia pe care am avut-o cu acţionariatul, a rezultat că aceste sume vor fi alocate pentru plata salariilor în aşa fel încât litigiul de muncă de acolo să încheie", a spus Vosganian.

Premierul Victor Ponta a declarat ieri că a fost virată o primă tranşă de 4,8 milioane de lei dar a avertizat ca reprezentanţii statului să urmărească traseul banilor pentru ca aceştia să nu ajungă în altă parte.
 

×