x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Ziua X

Ziua X

de Cristiana Stamatescu    |    15 Sep 2011   •   21:00
Ziua X

Sambata, ora 20:20, Antena 1 difuzeaza cel mai important talent show al anului. Prilej pentru noi de a sta de vorba cu cele trei vedete din juriul X Factor....

• Maine seara are loc marea premiera X Factor. Aveti emotii?

Paula Seling: Da, chiar foarte mari ...

Adrian Sina: Emotii, cel putin la fel de mari pe cat au avut si concurentii in fata auditiilor. E un show la care s-a muncit foarte mult si la care am pus suflet, un show la care am ras si am plans de foarte multe ori. Un show in care am vazut oameni simpli si sinceri, cu foarte mult talent vocal, insa datorita prioritatilor in viata au renuntat sa spere ca vor avea cand sa-si arate vocatia pe o scena in fata unui public.

Mihai Morar: Emotiile seamana cu cele pe ceare le aveam inainte de Bac. Stiu ca ne-am pregatit temeinic in ultimele sase luni, am citit toata materia, dar habar n-am ce o sa spuna comisia de examinare, adica telespectatorii. Pana acum in cariera mea de om de televi­ziune am sustinut extemporale, X Factor e examenul de maturitate.

• Ati vazut pana acum secvente din show?

Paula Seling: Da, am vazut cateva momente montate si, asa cum am prevazut, X Factor este cea mai ampla productie pe care am vazut-o vreodata intr-un show de televiziune. Imaginile arata spectaculos: lumina, decoruri, momente frumoase, emotionante, dar si tensionate.

Adrian Sina: Am vazut cateva secvente. E o surpriza si pentru mine, deoarece nu am stiut cine sunt acesti oameni si ce sta in spatele lor. Colegii nostri de la X Factor au materiale foarte dragute cu cei care au fost in fata noastra. Acum puse cap la cap m-au emotionat si mai tare.

Mihai Morar: Am vazut montajul primelor 7 minute din primul episod care va fi difuzat maine. Pentru X Factor doar la auditii am filmat zeci de ore. Cand le-am vazut condensate mi s-a ridicat parul pe mana. Sun fan al forma­tului X Factor din Marea Britanie, dar nu credeam ca voi vedea ceva asemanator produs in Romania.

• Ati strabatut tara in lung si in lat. Cum au fost au­ditiile?

Adrian Sina: In timpul auditiilor am va­­­zut oameni geniali. Oameni care oricand i-ai pune pe sce­na cu artisti mari ai lumii ar face fata foarte bine.

Mihai Morar: Spuneam ca am bifat zeci de ore de auditii, vreo 600 de concurenti care au cantat in fata noastra. Pot spu­ne ca am trait 600 de povesti in doar doua luni. Si a fost in­cre­di­bila energia publicului prezent la auditii, X Factor a fa­cut sali pline peste tot... E o experienta unica sa vezi cum la unii dintre concurenti plange o sala intreaga sau cum unii dintre ei ii ridica pe toti in picioare de la primele versuri.

• Care sunt preferintele muzicale ale romanilor? Declarati in repetate randuri ca la auditii nu s-au cantat foarte multe piese romanesti. De ce credeti ca au fost alese mai multe piese din repertoriul international?

Paula Seling: Explicatia ar fi ca multi tineri isi cauta modele pe scenele internationale, dedica mai mult timp studiind muzica idolilor lor straini si sunt mai bine pregatiti sa cante in limba engleza. Pentru ca fiecare limba are specificul ei, e mai mult sau mai putin muzicala, lipsa de exercitiu in limba respectiva se simte... Si noi am simtit ca multi tineri prefera muzica straina.

Adrian Sina: Multi tineri au venit in fata noastra si au cantat Celine Dion sau Mariah Carey. Acesta este etalonul lor pentru ceea ce in­seam­na sa poti canta. Ceea ce mi se pare usor eronat, pentru ca daca muzica se schimba se schimba si felul de a canta, se schimba multe lucruri. Surpriza mare este atunci cand cei la varsta a doua au venit in fata noastra si au interpretat melodii la moda, melodii din 2011. Am mai constatat ca participantii se fereau sa cante melodii romanesti, iar cand o faceau interpretatea lor lasa de dorit. Ceea ce vreau sa spun este ca se canta mai usor in engleza, spre exemplu, decat in romaneste.

Mihai Morar: Cred ca X Factor va schimba showbizul romanesc. Neexistand un precedent, concurentii s-au prezentat la auditii cu piese sablon care se studiaza la Scolile Populare de Arta, am auzit zeci de Celine Dion, multe Mihaele Runceanu. Pe de alta parte, multi concurenti au cantat ce-au vazut ei ca se poarta pe youtube.

• Cum ii veti ajuta pe concurentii care vor ajunge in grupele voastre?

Paula Seling: Fiecare dintre noi va fi ca un mentor pentru grupa lui, ii va indruma, ii va ajuta sa isi aleaga piesele potri­vite si, impreuna cu echipa X Factor, ii vom ajuta sa dea, pe scena, de fiecare data, tot ce e mai bun, ii vom ajuta sa evolueze punandu-le la dispozitie profesori de canto, coregrafi, stilisti. Ei trebuie sa munceasca si sa traiasca intens fiecare clipa, sa convinga publicul ca merita un loc pe scena, in muzica nationala si, de ce nu, in cea internationala.

Adrian Sina: Ii voi ajuta in alegerea melodiilor, multi dintre ei nu stiu ce li se potriveste. Vom cauta impreuna cantece care le pot scoate in evidenta vocea.

Mihai Morar: Deja intre noi si concurenti s-au creat legaturi stranse. Fiecare dintre noi are favoriti, deja e din ce in ce mai greu sa facem eliminari. Cel putin dupa ultimele eliminari din tabara de pregatire n-am reusit sa dorm doua nopti, aveam in ochi doar fetele dezamagite ale unor concurenti elimi­nati. Stiu sigur ca aveau voci impecabile, dar X Factor cauta produsul complet. De aceea o sa-i pun sa mun­c­easca pe coate in lunile care vin. Fiecare din finalistii mei e ta­len­tat, dar cine nu munceste, cine nu face progrese, cine nu dovedeste ca poate sa fie un idol pleaca acasa...

• Ce v-a impresionat cel mai mult?

Paula Seling: Au fost multe momente deosebite, de la in­ter­preti cu feeling deosebit, care au reusit sa ne im­presioneze pana la lacrimi, pana la cereri in ca­satorie live, pe scena, la decizii serioase pe care unii concurenti le aveau de luat de a se desparti de co­­l­e­­gul de trupa... A fost pura emotie tot ce s-a in­tamplat pe scena, in toate zilele de auditii.

Adrian Sina: Ma impresioneaza mult oameni ajunsi la varsta a doua foarte inzestrati vocal, care din cauza proble­melor vietii au fost nevoiti sa-si abandoneze visul legat de muzica. Vin in fata noastra si ne arata un act artistic sincer si plin de emotie. Au fost multe astfel de momente, iti dau lacrimile uneori.
Mihai Morar: E o lista atat de lun­ga. Spicuiesc din memorie: un concurent dintr-un sat de langa Cluj care nu stia limba engleza si a cantat Usher perfect, cu accent american impecabil, un concurent venit de la o casa de copii care a venit cu o traista bu­covineana pe scena in care avea un album cu fotografii, cele mai pretioase amintiri ale sale, o doamna cu doi adolescenti acasa care a cantat o piesa de club de la Armin Van Buuren, un tanar care a facut o sala intreaga sa planga pe cantecul folcloric 'De-ar sti cucu’ sa vorbeasca'...

• Cat de puternice au fost emotiile? Ati ras? Ati plans?

Paula Seling: Enorm... Personal eram atat de emotionata, incat mi-au trebuit cel putin doua zile sa-mi revin dupa fiecare oras unde am avut auditii.

• Cum sunt vocile romanilor? Au factorul X?

Paula Seling: Cu siguranta! La cate voci deosebite am as­cul­tat, am avea material pentru 20 de emisiuni. Tare mi-a parut rau cand a trebuit sa renuntam la atatea voci... Ii asteptam sa revina, le multumesc pentru tot efortul de­pus.

Mihai Morar: Sunt zeci de voci foarte bune pe care le-am trimis acasa. Dar eu stiu ca majoritatea dintre cei eliminati vor veni anul viitor la auditii mult mai bine pre­gatiti, vor sti ca vocea nu e suficienta, trebuie sa sta­panesti scena si sa pui sclavie pe publicul care te vede.

• Care dintre voi va gasi factorul X?

Paula Seling: Nu stiu... Cred ca mai multi concurenti sunt fericitii posesori ai misteriosului factor X. Cine va fi primul mare castigator va decide numai Maria Sa, Publicul.

Mihai Morar: Sunt un baiat bine crescut. Asa ca raspunsul meu este: Paula il va gasi.

×
Subiecte în articol: antena 1 mass media x factor