x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 1 mai 2010

1 mai 2010

01 Mai 2010   •   00:00

Ziua Muncii



Este ziua 121, au mai rămas 244

Soarele răsare la 6:07 apune la 20:19

Luna răsare la 23:55 apune la 7:40


Sărbătoare creştină: Sf. Prooroc Ieremia; Sf. Mc. Eftimie, Ignatie şi Acachie; Cuvioasa Isidora
Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Prooroc Ieremia. Din pântecele mamei sale era sfânt Domnului şi proroc. După ce a fost robit Ierusalimul de către Nabucodonosor, împăratul Babilonului, el s-a coborât la Dafne, în Egipt. Prorocind acolo, a fost ucis cu pietre de poporul lui Israel. A fost îngropat în locul de înmormântare a lui Faraon pentru că egiptenii l-au mărit, văzând folosul de la el. Prin rugăciunea lui fuseseră omorâte aspidele, care prăpădeau pe egipteni. De asemenea, fuseseră omorâte şi fiarele ce se aflau prin ape. De aceea creştinii din acele părţi, până astăzi, rugându-se, merg în locul unde este mormântul proorocului, şi luând ţărână se tămăduiesc de muşcările aspidelor.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Mai este luna a treia în calendarul roman cu început de an la 1 martie şi luna a cincea în calendarele iulian şi gregorian cu început de an la 1 ianuarie. Denumirile populare ale lunii indică fie timpul frumos al florilor (Florar, Florariu), fie exuberanţa vegetaţiei (Frunzar). Timpul suficient de călduros şi precipitaţiile abundente şi lipsite de grindină făgăduiau un an bogat în roade şi explică zicala populară "mai e Rai!". Sărbătorile populare, puţine cu dată fixă şi mai numeroase cu data mobilă, cuprind obiceiuri şi practici sezoniere specifice primăverii. Uneltele de recoltat grâul purtate de Moarte în mână sau pe umăr sunt secera şi coasa. Ciclul vegetal al grâului, deschis de sămânţa semănată şi închis de sămânţa recoltată a fost asemuit cu lacunara formulă a vieţii omului: naşterea, căsătoria şi moartea. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric
În 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat 1 mai Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago. Cu timpul, 1 Mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autorităţile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă. În România ziua de 1 Mai a fost sărbătorită pentru prima dată de către mişcarea socialistă în 1890. În perioada regimului comunist, autorităţile organizau manifestaţii uriaşe pe marile bulevarde. După 1990, importanţa propagandistică a zilei a fost minimalizată, însă oamenii se bucură de acest eveniment sărbătorindu-l în aer liber.


S-a întâmplat azi
În România
Sâmbătă, 1 mai

● 1921 ­ A apărut, la Cluj şi Bucureşti, bilunar, apoi lunar, revista Gîndirea, publicaţie tradiţionalistă care tindea să orienteze creaţia spre valorile autohtone; în paginile revistei au semnat mari scriitori precum Tudor Arghezi, Tudor Vianu, Călinescu, Eliade.

Duminică, 2 mai
● 1997 - România ratifică, la Strasbourg, Convenţia europeană pentru reprimarea terorismului.

În lume
● Sâmbătă, 1 mai

● 305 ­ Împăraţii romani Diocleţian şi Maximian renunţă la demnitatea de auguşti, lucru ce consemnează sfârşitul primei tetrarhii. Locul lor este luat de Galerius şi Constanţiu I;
● 1328 - Sfârşitul Războiului de Independenţă al Scoţiei - Tratatul de la Edinburgh-Northampton - Anglia recunoaşte independenţa Scoţiei;
● 1983 - Compozitorului grec Mikis Theodorakis îi este acordat Premiul Lenin pentru Pace.

Duminică, 2 mai
● 1955 - Tennessee Williams câştigă Premiul Pulitzer pentru "Pisica pe acoperişul fierbinte".


Născuţi la 1 mai
● 1896 ­ Mihai Ralea, sociolog, psiholog, eseist, om politic, membru al Academiei Române (m. 1964);
● 1916 - Glenn Ford, actor (m. 2006).

Născuţi la 2 mai
● 1940 - Ion Lotreanu, poet (m. 1985);
● 1944 - Viorel Munteanu, compozitor.

×
Subiecte în articol: calendar