x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 17 octombrie 2007

17 octombrie 2007

de Ramona Vintila    |    17 Oct 2007   •   00:00

Ziua Internaţională pentru eradicarea sărăciei
Este ziua 290 a anului ● Au mai rămas 75 de zile



Ziua Internaţională pentru eradicarea sărăciei
Este ziua 290 a anului ● Au mai rămas 75 de zile


Soarele

Răsare la 7:32 ● Apune la 18:29


Luna

Răsare la 13:48 ● Apune la 21:54
Primul pătrar (Luna in creştere) 19 octombrie ● Lună plină26 octombrie ● Ultimul pătrar (Luna in descreştere) 1 noiembrie ● Lună nouă 9 noiembrie


Sărbătoare creştină

Sfăntul Proroc Osea a trăit cu opt veacuri inainte de Hristos, pe vremea cănd evreii din ţinutul Samariei au fost luaţi in robia asirienilor. A fost un bărbat de mare credinţă in religia strămoşilor săi, curat la inimă, proroc cu harul Sfăntului Duh. De aceea a fost trimis de Dumnezeu să intoarcă de la rătăcire poporul Său, care ajunsese a se inchina idolilor. Pe mulţi i-a intors pe calea cea dreaptă.
Ne-a rămas de la el o carte, cuprinzănd o parte din cuvăntările lui către conducători şi către popor, carte cuprinsă in Biblie. Este cel dintăi proroc din Scriptură care infăţişează legămăntul dintre Dumnezeu şi poporul Său, ca pe legătura dintre bărbat şi femeia sa, ca o legătură de dragoste.


● Calendar creştin-ortodox: Sf. Proroc Osea; Sf. Cuv. Mucenic Andrei Criteanul; Trecerea moaştelor Sf. Ap. Andrei la Galaţi

● Calendar romano-catolic: Sf. Ignaţiu din Antiohia,
episcop, mucenic

● Calendar greco-catolic: Sf. Osea, profet; Sf. Andrei Cretanul, mucenic


Psalmul 51 al lui David
Ce te făleşti intru răutate, puternice? Fărădelege toată ziua, nedreptate a vorbit limba ta; ca un brici ascuţit a făcut vicleşug. Iubit-ai răutatea mai mult decăt bunătatea, nedreptatea mai mult decăt a grăi dreptatea. Iubit-ai toate cuvintele pierzării, limbă vicleană! Pentru aceasta, Dumnezeu te va dobori pănă in sfărşit, te va smulge şi te va muta din locaşul tău şi rădăcina ta din pămăntul celor vii. Dar eu, ca un măslin roditor in casa lui Dumnezeu, am nădăjduit in mila lui Dumnezeu, in veac şi in veacul veacului. Slăvi-Te-voi in veac, că ai făcut aceasta şi voi aştepta numele Tău, că bun este inaintea cuvioşilor Tăi. Amin!


Click istoric

Astăzi este Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei. Una dintre principalele preocupări ale Naţiunilor Unite a fost sărăcia. In anii ’90, ONU a acordat atenţie sporită acestei teme, eradicarea sărăciei constituind tema comună a principalelor conferinţe ale acestei organizaţii mondiale. In acest context, Adunarea Generală a ONU a decis in 1992 ca la 17 octombrie să se sărbătorească "Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei". Scopul acestei zile, organizată sub egida ONU din 1993, este să atragă atenţia asupra nevoii de a eradica sărăcia in toate ţările lumii şi mai ales in cele in curs de dezvoltare, nevoie care a devenit o prioritate a dezvoltării.


S-a intămplat azi

In Romănia
● 1595 - Ariergarda otomană este surprinsă la Giurgiu de Mihai şi zdrobită, iar robii luaţi de turci, eliberaţi. După un bombardament al artileriei toscane, Cetatea Giurgiu este cucerită. Sinan-paşa este destituit din postul de mare vizir;
● 1630 - In urma agravării conflictului dintre boierii pămănteni şi domnul Leon Tomşa, provocat de fiscalitatea excesivă şi de numeroasa clientelă grecească din jurul domnului, un număr insemnat de boieri, intre care şi Matei Aga din Brăncoveni, se refugiază
in Transilvania.

In lume
● 1448 - Lupta de la Kossovopolje; aşteptănd joncţiunea cu forţele albaneze, Iancu de Hunedoara este atacat de turci; armata creştină (circa 22.000 de oşteni) suferă o grea infrăngere din partea turcilor (circa 50.000 de oşteni), conduşi de sultanul Murad al II-lea. La bătălie au participat şi trupe din Moldova (circa 3.000 de călăreţi)
şi din Ţara Romănească (circa 8.000 de oşteni);
● 1912 - Bulgaria, Grecia şi Serbia declară război Imperiului Otoman in Primul Război Balcanic.

Născuţi la 17 octombrie
● 1905 - Alexandru Dima, critic şi istoric literar (m. 1979);
● 1912 - Papa Ioan Paul I (m. 1978).


Credinţe populare, tradiţii, semne

Civilizaţia rurală a avut un sistem perfecţionat de informare şi comunicare, "gura satului". Această expresie a căpătat, paralel cu apariţia altor sisteme de comunicare, inţeles peiorativ. Comunicarea ştirilor de orice fel prin canalele specifice (şanţul, poarta, cărciuma, biserica, făntăna, tărgul etc.) a asigurat coeziunea dintre elementele culturii populare. Perfecţiunea sistemului de comunicare "gura satului" este reflectată de modul cum imbină transparenţa totală a ştirilor, redată plastic de zicala: "Nu ştie bărbatul ce ştie satul", cu păstrarea tainelor şi marilor secrete, concis exprimată de zicala: "Nici usturoi n-a măncat,/ Nici gura nu-i miroase" şi altele. Limba romănă, prin inţelepciunea zicalelor şi expresiilor populare "a strica gura", "c-o jumătate de gură", "a fi cu gura pe cineva", "a pune lacăt la gură", "a nu avea gură", "a face de gura lumii", "slobod la gură", "bun de gură", "rău de gură", "cu gura mare", "a-i umbla gura" etc. prezintă unele subtilităţi de comunicare ale "gurii satului". Se pune problema dacă poate convieţui un sistem local de informare, "gura satului", alături de un sistem informaţional global (naţional, continental, planetar), dacă se poate adapta vechiul sistem de informare care făcea şi desfăcea totul la nivel de sat, cu noul sistem informaţional care face şi desface totul la nivel de stat, grupe de state, continent şi planetă.
  • Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar gura