x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 20 de ani într-unul singur: Jurnalul Naţional - 1993

20 de ani într-unul singur: Jurnalul Naţional - 1993

18 Iun 2012   •   20:57
20 de ani într-unul singur: Jurnalul Naţional - 1993
Prin neputinta de a construi oameni. Societatea se face vinovata de crima
Crima din comuna Cascioarele, judetul Calarasi, i-a scandalizat pe toti cei care au aflat deja despre ea. Si pe buna dreptate, pentru ca, desi nu a fost practicata de vreun criminal feroce sau vreun psihopat, se detaseaza considerabil de alte acte de acelasi gen, fiind cladita pe un grad de promiscuitate greu de imaginat, pe o lipsa strigatoare la cer de cultura si educatie.
Astfel, avem de-a face cu doua criminale de 14 ani si cu o complice de 57 ani, care si-au ucis bunica, respectiv mama, de 86 de ani. Cele doua minore, Nela Fricosu si Floriana Popa, instigate de Gheorghita Musca, mama lui Nela Fricosu si matusa celeilalte, asistate si pazite de aceasta din urma, au ucis-o pe Stefana Musca. Toate trei faceau parte dintr-o familie dezorganizata, cu un nivel de trai si de cultura cu mult sub limita normalului.
Pentru a reflecta cat mai concludent o realitate crunta, dar, din pacate, adevarata, sub semnul careia se afla familia in cauza, vom preciza ca Stefana Musca era mama a trei fete: Gheorghita Musca, Constantina Popa, mama Florianei Popa, si o alta fiica, domiciliata in Bucuresti. (...) Stefana Musca a realizat, intr-un fel, drama familiei, neputand face insa nimic pentru a schimba lucrurile. Se pare ca fiica sa preferata este Constantina Popa, careia intentiona sa-i lase drept mostenire suprafata de 10 ha. Intuind "aplecarea" mamei sale spre cealalta sora, Gheorghita Musca a decis ca intr-un fel sau altul sa scape de mama sa. (...)

Dimineata s-au hotarat sa-si ucida bunica si mama
Pe de alta parte, cele doua verisoare isi urau aprig bunica, nu se poate sti prea bine de ce. Poate pentru ca afectivitatea le era complet necunoscuta, poate influentate de Gheorghita Musca, poate din cauza mizeriei, saraciei, inculturii si lipsei de educatie. Desi Floriana Popa a fost crescuta de bunica sa, obisnuia sa sustraga bani si bunuri de la aceasta si chiar sa o maltrateze. Dar de aici pana la crima ar fi fost o cale lunga, pe care poate nu s-ar fi pasit niciodata.
Ar fi fost... Numai ca n-a fost sa fie. Pentru ca, intr-o dimineata, cele trei s-au hotarat sa-si ucida bunica si mama. Pur si simplu. Ca si cum s-ar fi hotarat sa mature curtea sau sa gateasca.
Cum s-a intamplat reiese dintr-o declaratie a Nelei Fricosu aflata in dosarul de la Tribunalul judrtului Calarasi: "Mama mea, mie si verisoarei mele, ne-a propus sa mergem la domiciliul lui mamaie sa o strangem de gura cu o basma sa moara, sa scapam de ea, ca e batrana si ca vinde pamantul si da banii dupa pamant lui fiica ei, Popa Constantina, de la Bucuresti".
Zis si facut. "Am plecat de la domiciliu spre casa bunicii mele, am ajuns in casa, am stat de vorba cu bunica, i-am explicat ca mama mea (fiica ei) a zis sa o omoram, la care bunica a zis «sa ma omoare, maica, daca ea vrea»". Motivatiile celor doua minore referitor la acceptarea lor de a-si ucide bunica nu sunt prea convingatoare, ele invocand sub imperiul fricii, desigur, teama generata de amenintarile Gherghitei Musca. "Hai, omorati-o, ca altfel va omor eu pe voi cand dormiti..."
In ceea ce o priveste pe Gheorghita Musca, aceasta este autoarea unei afirmatii asupra careia orice comentariu ar fi de prisos: "Arat ca nu-mi pasa nici de fiica mea Nela si nici de Floriana daca umbla noaptea prin sat. Daca sunt proaste, sa suporte consecintele. (...) Nu mi-a fost mila atunci cand am omorat-o pe mama mea. Dar am facut acest lucru ca sa scap de oful meu. Acum imi pare rau de cele ce am facut".
Ancheta sociala este si ea relevanta. Astfel, Floriana Popa a absolvit doar cursurile scolii primare si se stie ca a savarsit multiple activitati predelincvente. (...) In pofida faptului ca a fost crescuta de victima, a manifestat o continua aversiune tocmai pentru faptul ca aceasta a incercat sa-i corijeze conduita. Nela Fricosu a abandonat cursurile scolii generale, iar mama sa, Gheorghita Musca, a fost un exemplu absolut negativ prin consumul exagerat de bauturi alcoolice si prin diversele legaturi pe care le intretinea cu diferiti barbati. (...)
Neintentionand sa redactam pagini de groaza, vom relata pe scurt scena omorului. Potrivnicele nepoate, in urma indemnurilor si amenintarilor matusii, respectiv mamei, au asteptat-o pe aceasta din urma la casa bunicii lor. Cand a aparut, Gheotghita Musca a asigurat paza, iar fetele au imobilizat-o pe S.S. In timp ce F.N. o tinea de ambele gambe, P.F. a asfixiat-o cu o basma. (...)
Dupa savarsirea omorului, cele trei au anuntat vecinii ca Stefana Musca a decedat. Realizand ca vor putea fi descoperite, fetele au incercat sa dea vina pe M.G., afirmand in fata sefului de post ca si-ar fi sufocat mama cu basmaua in prezenta lor, ipoteza care a fost infirmata pana la urma de dovezile existente.


Cel care acuza acorda, ca simplu cetatean, circumstante atenuante
Domnul procuror criminalist Eugen Iordachescu, care a anchetat cazul de fata, a afirmat pentru Jurnalul National:
"Aceasta Popa Floriana, care a fost descrisa atat de negativ in ancheta sociala instrumentata de autoritatea tutelara de pe langa Primaria Sectorului 5, unde-si are domiciliul, cat si Fricosu Nela, al carei portret a gost zugravit atat de negativ de aceeasi autoritate tutelara de pe langa Consiliul Local al Primariei Casciarele, nu sunt atat de vinovate pe cat ar parea ele. Si responsabilitatea lor, pana la urma, este limitata, chiar daca medicii psihiatri au constatat ca ele prezinta discernamantul faptelor, raportat la infractiunile pentru care sunt cercetate.
Este foarte greu sa sustii ca un copil de 14 ani este pe deplin responsabil. In situatia aceasta, problema care se pune este cea a lipsei de educatie, a responsabilitatii societatii fata de ineficienta actului educational, fie ca se manifesta la nivelul societatii, in general, fie ca se manifesta la nivelul familiei. Deci, toate relatiile cu caracter educational trebuie sa fie bine definite, revitalizate, si aceasta este menirea societatii.
Floriana Popa si Fricosu Nela, desi sunt niste oameni cu un grad relativ de inteligenta, neinstruite, needucate fiind, penetreaza extrem de usor in sfera ilicitului si a imoralului, numai asa se explica faptul ca au reusit sa se prostitueze la o varsta frageda, ca au savarsit acte predelincvente: consumul de bauturi alcoolice, sustrageri de bunuri".

Penitenciarul Slobozia. Portretul unei asasine de numai 14 ani
Pentru ca imaginea celor trei faptuitoare sa fie cat mai elocventa in ochii cititorilor nostri, am intreprins o incursiune la Penitenciarul Slobozia, sa le vedem "cu ochii nostri".
Cum era de asteptat, cele declarate noua n-au corespuns cu declaratiile aflate la dosar, fiecare incercand fie sa-si acorde circumstante diverse, fie chiar sa nu recunoasca nimic. Evident, faptul ca ne-am interesat de ele, ca am vrut sa le cunoaste le-a determinat sa spere intr-o intoarcere de situatie mult mai favorabila lor, asa ca au dovedit o oarecare siretenie si abilitate in a-si construi un portret cat mai inocent cu putinta.
Dintre toate, Floriana Popa s-a dovedit putin mai cooperanta, de aceea vom reda o parte a dialogului cu aceasta:
– Ce sentimente aveai pentru bunica ta?
– Eu o iubeam, dar, daca matusa mea a zis s-o omoram, na, de frica, am omorat-o.
– Vrei sa spui c-ai omorat-o numai de frica?
– Nu numai de frica, dar eu n-am vrut s-o omor ca, daca era s-o omor, o omoram de cand statea la noi, c-a stat la noi, in Bucuresti.
(Replicile au fost date cu atata naturalete, incat ar fi greu de crezut ca P.F. realizeaza gravitatea faptei comise)
– Tu si verisoara ta aveati ceva de castigat, va interesa mostenirea?
– Pe mine nu ma interesa, pentru ca mamaie vrea sa-mi treaca mie casa.
– Atunci cum ai fost convinsa s-o omori?
– Mi-a zis: omoar-o, ca nu va da nimic...
– Ti-a promis ceva?
– A zis ca ne da bani sa ne luam ce vrem noi.
– Nu ti-a parut rau?
– Ba da...
– Cand ti-a parut rau: cand ai omorat-o sau dupa, cand ai realizat situatia in care te afli?
– Si atunci, si dupa. Dupa ce-am omorat-o, ne-am gandit c-o sa ajungem aici.
– Ce crezi c-o sa se intample mai departe?
– Ce sa se-ntample, ma duc acasa, daca mi-ajuta Dumnezeu o sa intru undeva la lucru, sa muncesc, sa fiu fata cuminte, n-o sa mai fac nici o greseala, ca dl procuror mi-a spus ca, daca mai fac ceva, ajung tot aici, asa ca mai bine ma fac fata cuminte.
– Bunica ta tinea la tine?
– Bunica-mea ma iubea. Nu putea sa manance un dumicat fara mine (lacrimi).
– Si atunci?
– Nu mi-am dat seama...

Asa cum am constatat, relatiile actuale ale celor trei sunt controversate. Fetele sunt certate permanent de Gheorghita Musca pentru faptul ca au marturisit ca aceasta a fost complice la omor, pretinzand ca ele ar fi scapat usor, fiind minore, dar ea nu se stie daca nu va muri in detentie. Pe fiica sa a convins-o sa ne afirme ca n-ar fi fost de fata la omor, iar in ceea ce-o priveste a invocat tot felul de intentii ale nu stiu cui de a vedea-o pe ea inchisa.
Cert este ca Gheorghita Musca s-ar putea, intr-adevar, sa nu mai apuce libertatea, dar Floriana Popa si Nela Fricosu vor ajunge din nou in lume; probabil ca vor fi tratate ca doua paria de oamenii care nu vor vrea sa investeasca vreun dram de incredere in comportamentul lor viitor. Asa ca vietile lor vor fi marcate, daca nu chiar distruse, din cauza unor acte savarsite mai mult sau mai putin constient, la numai 14 ani...
(Raluca Dobre, Dan Mihaiescu, 26 octombrie 1993)

×