x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 24 decembrie 2007

24 decembrie 2007

de Ramona Vintila    |    24 Dec 2007   •   00:00

Ziua luptătorului antitero
Este ziua 358 a anului ● Au mai rămas 7 zile
Este ultima zi a Postului Crăciunului



Ziua luptătorului antitero
Este ziua 358 a anului ● Au mai rămas 7 zile
Este ultima zi a Postului Crăciunului


Soarele

Răsare la 7:50 ● Apune la 16:40

Luna

Răsare la 16:51 ● Apune la 8:29
● Lună plină24 decembrie ● Ultimul pătrar (Luna in descreştere) 31 decembrie ● Lună nouă 9 ianuarie ● Primul pătrar (Luna in creştere) 17 ianuarie


Sărbătoare creştină

Sfănta Muceniţă Eugenia s-a născut la Roma din părinţi insemnaţi şi nobili. Fără ştirea acestora, a ieşit noaptea din casă şi imbrăcăndu-se bărbăteşte sub numele de Eugeniu, a plecat cu ei şi a intrat intr-o mănăstire de bărbaţi. Acolo a trăit in privegheri de toată noaptea şi a săvărşit toată virtutea. Tatăl ei a ajuns păstor credincioşilor din Alexandria. Şi-a sfărşit viaţa muceniceşte. Sfănta Eugenia şi mama ei au părăsit Alexandria şi s-au dus să locuiască la Roma. Atunci a dat poruncă impăratul ca toţi creştinii să jertfească idolilor. Eugeniei i s-a tăiat capul şi a zburat cu bucurie spre Hristos.

●Calendar creştin-ortodox: Cuvioasa Muceniţă Eugenia (Ajunul Crăciunului)

● Calendar romano-catolic: Sf. Eugenia, fecioară, muceniţă;Sf. Adela, călugăriţă

● Calendar greco-catolic: Sf. Eugenia, muceniţă(Post şi Ajun)


Credinţe populare, tradiţii, semne

In Panteonul romănesc, Moş Ajun este o reprezentare mitică, frate cu Moş Crăciun. Ajuns la vărsta senectuţii şi a morţii, anunţă, precum frate-său Crăciun, moartea şi renaşterea anuală a timpului. In unele legende Ajun se angajează cioban la turmele lui frate-său. Ajun, mai mic cu o zi decăt frate-său Crăciun, este celebrat in ziua de 24 decembrie. Conform tradiţiei, Maica Domnului, cuprinsă de durerile Facerii, cere adăpost lui Moş Ajun. Acesta, motivănd că este sărac, o refuză, dar o indrumă spre fratele său mai bogat, Moş Crăciun. Prin compararea succesiunii zilelor din luna decembrie cu gospodăriile din satul unde s-ar fi născut Hristos, Moş Ajun o trimite pe Maica Domnului de la numărul 24 la 25.
Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar