x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 24 noiembrie 2011

24 noiembrie 2011

23 Noi 2011   •   21:00
Este ziua a 328-a a anului ● Au mai ramas 37 de zile

Soarele
Rasare la 7:23 ● Apune la 16:41

Luna
Rasare la 6:16 ● Apune la 15:54
● Luna Noua 25 noiembrie ● Primul patrar (Luna in crestere) 2 decembrie ● Luna Plina 10 decembrie ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 18 decembrie

Click istoric
La americani astazi e mare sarbatoare – Thanksgiving Day (Ziua Re­cu­nos­tin­tei). Ziua Recunostintei s-a tinut pentru prima data in 1621, in semn de recunostinta fata de bogatia recoltei obtinuta in conditii climaterice dure. Ea se sarbatoreste in cea mai mare parte a Americii de Nord (Statele Uni­te si Canada) si este cunoscuta ca fiind o sarbatoare a familiei. In 1941, Congresul SUA a adoptat o rezolutie prin care ultima zi de joi din noiembrie devine oficial sar­ba­toa­rea na­tio­na­la a Statelor Unite. Evenimentul este un bun prilej de organizare a di­fe­ritelor parade, iar de la masa nu poa­te lipsi celebrul curcan umplut, pla­cinta cu dovleac sau porumbul. Aceasta zi da si startul sezonului sar­ba­torilor care continua pana de Anul Nou.

S-a intamplat la 24 noiembrie
In Romania
● 1843 – Mihail Kogalniceanu tine memorabilul "Cuvant pentru des­chi­de­rea cursului de istorie nationala" la Academia Mihaileana, in care de­fi­neste istoria si rolul ei in cristalizarea constiintei nationale;
● 1919 – Coalizarea Partidului National Roman, Partidului Ta­ra­nesc, Partidului Nationalist-Demo­crat, Partidului Taranesc din Basarabia si a altor grupari mici in "Blocul Parlamentar democratic".

In lume
● 1642 – Abel Tasman este primul european care descopera Insula Van Diemen’s Land (mai tarziu numita Tasmania);
● 1859 – A fost publicata "Originea speciilor", controversata lucrare a naturalistului Charles Darwin;
● 1963 – Lee Harvey Oswald, asa­sinul presedintelui Kennedy, este ucis de Jack Ruby, proprietar al unui club de noapte.

Nascuti la 24 noiembrie
● 1655 – Charles al XI-al al Suediei (m. 1697);
● 1912 – Victor Iliu, regizor (m. 1968).

Acum 100 de ani: Iarna in Capitala – Ravagiile primei zile
"Circulatia devine imposibila. Accidentele se inmultesc. Lemnele s-au scumpit. Dezastrul de la periferia orasului. Reteaua telefonica si telegrafica distrusa.
De doua zile suntem in plina iarna. Fulgi mari si desi de zapada cad incontinuu, acoperind strazile, acoperisurile caselor, pomii, tot, in sfarsit, formand un strat destul de gros de zapada. (...)
In centrul capitalei, unde circulatia este mai mare, zapada s-a topit, transformandu-se intr-o adevarata mo­cir­la. Din acesta cauza, cu greu poti traversa strada si chiar circulatia tra­su­ri­lor este foarte anevoioasa.
Dupa-amiaza, cantitatea de zapada care a ca­zut a fost si mai abundenta si tramvaiele si-au intrerupt circulatia. Abundenta zapada care a cazut a adus si mari stricaciuni: firele de te­le­graf s-au rupt sub greutatea zapezii, iar stalpii de telegraf au fost trantiti la pamant. Din aceasta cauza s-au intamplat numeroase accidente. Pe soseau Filantropia, un stalp de te­le­graf a cazut peste calul unei trasuri, omo­randu-l pe loc. Un alt accident s-a intamplat pe Calea Du­desti. (...)
S-au intamplat nume­roa­se accidente pe la periferia capitalei. Aceste acciden­te nu au putut fi comunicate insa autoritatilor, deoarece orice comunicatie telefoni­ca este in­trerupta. Pentru locuitorii de la peri­fe­rie, zapada care a cazut a fost o ade­va­rata nenorocire. (...) Bietii oameni sunt nevoiti sa stea in casa, neavand posibilitatea sa vina in oras.
Pe strazile mai principale ale capi­ta­lei s-a si inceput curatatul zapezii. Pe foar­te multe strazi insa, curatatul se face cu mare anevoie, din cauza ca parte din canale sau infundat si apa nu are unde sa se scurga. Birjarii, profitand de faptul ca tramvaiele nu mai circula, si-au ridicat pretentiile. Ei nu vor sa tina seama de regulament si percep taxe enorme. Din aceasta cauza s-au intamplat multe incidente intre pasageri si birjari, incidente care s-au terminat la politie", din ziarul Dimineata, 22 noiembrie. (Magda Cristina Ursache)

×