x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani . Aniversarea regelui

Acum 100 de ani . Aniversarea regelui

08 Apr 2012   •   21:00

Regele Carol a implinit ieri 73 de ani. Cu acest prilej s-a oficiat azi, la orele 11 dimineata, la Mitropolie, un Te-Deum solemn, la care au luat parte reprezentantii autoritatilor. Erau de fata casele regale si princiare, domnii ministri Titu Maiorescu, Th. Rosetti, C.C. Arion, general Argetoianu, Em. Pangratti, M. Cantacuzino, I. Lahovary, D. Nenitescu, d-nul general Craiceanu (...) etc. Onorurile militare au fost date de o companie de infanterie, cu muzica si drapel. Serviciul religios a fost oficiat de Mitropolitul Konon, inconjurat de arhiereii Valerian si Theofil si de preotii Mitropoliei. Raspunsurile au fost date de corul mitropolitan. (...) Defilarea a fost primita de general Argetoianu, ministru de razboi.


"Prometeu Liberat"
Asociatia corala Bukarester Deutche Liedertafel a serbat aseara centenarul de la nasterea lui Liszt printr-o foarte reusita executare a uverturii si corurilor la poemul "Prometeu liberat", al poetului german Herder. Orchestra ministerului a dat concursul sau pretios si corul asociatiei s-a prezentat omogen si precis in misiunea sa, care nu era tocmai usoara. Maestrul Rohrbeck (...) s-a aratat conducator dibaci si sigur. D-nul Steinbruch a spus textul poemului cu organ puternic si dictiune clara.

Un astronom roman
"Le Temps" face mentiune despre observatiunile facute de asistentul astronom roman Demetrescu la observatorul din Paris, in timpul eclipsei de soare de la 4 aprilie, care in regiunea Parisului s-a putut vedea in cele mai bune conditiuni. (...) Domnia sa, impreuna cu altii, "a obtinut 250 de clisee pentru studiul geometric si pentru determinarile fotometrice si spectroscopice", noteaza "Le Temps".
Din "Dimineata", 9 aprilie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×