x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Apaşii din provincie – scandalul din Piatra Neamţ

Acum 100 de ani. Apaşii din provincie – scandalul din Piatra Neamţ

21 Aug 2012   •   21:00

Locuitorul Gheorghe Puscacu din str. Primaverii fusese citat ca martor intr-un proces la judecatoria ocolului I Piatra. Cum numitul nu s-a prezentat la termen s-a lansat in contra lui un mandate de aducere, iar procesul s-a amanat pentru ziua de 17 august. Subcomisarul Leonida, insarcinat cu executarea mandatelor de aducere, a trimis aseara pe la ora 8 pe sergentul de politie Huza Vasile la G. Puscasu, spre a-i pune in vedere sa se prezinte a doua zi la judecatorie.

Intra in scena doi vestiti scandalagii
Sergentul s-a dus la locuinta lui Gheorghe Puscasu. Acesta l-a intrebat ce cauta si, pe cand sergentul vorbea cu Puscasu, au sosit doi vestiti scandalagii: Nicu Dudau si Dumitrescu Hurjui, care au inceput sa zbiere la sergent ca "ce cauta la portile oamenilor" si fara a mai astepta raspunsul au inceput a-l injura pe sergent, apoi l-au lovit cu pumnii si parii atat pe el, cat si pe baiatul Neculai Ciorsac-Motricala, care insotea pe sergent. Dupa ce Nicu Dudau si D. Hurjui l-au maltratat pe sergent rupandu-i pelerina si tunia, l-au dezarmat luandu-i baioneta si i-au furat si suma de 9 lei.

Interventia politiei
Plin de sange si intr-un hal de nedescris, sergentul Huza a sosit la politie si a raportat dlui Manoliu, directorul politiei, ce i s-a intamplat. D. director a delegat pe subcomisarul V. Leonida sa cerceteze faptul si sa aduca pe batausi la politie. Subcomisarul V. Leonida, insotit de sergentul major Oica, sergentul ajutor Oboroceanu, sergentul Huza si cativa agenti s-au dus la locuinta lui Neculai Dudau, caruia i-au spus sa mearga la politie. Dudau a trimis un copil de a adgat vreo 20 de pungasi si s-a opus, racnind: "Nu vreau sa merg noaptea la politie, nu stiu nici de politai, nici de procuror, si cine se va apropia il tai cu toporul". Pe cand vorbea, ameninta cu toporul pe politisti. Pungasii, in numar de vreo 20, tipau, in cor, ca "sa lase omu’n pace".

Ca talharul francez Bonot!
Fata cu rezistenta lui Neculai Dudau, politistii s-au intors la politie si, raportand imprejurarile, d. director al politiei, insotit de cativa ofiteri de politie si de numerosi sergenti, s-a dus la casa lui Neculai Dudau. Pungasii s-au risipit ca prin farmec, iar Dudau, imitand pe Bonot, s-a incuiat in casa, avand grija sa incuie atat poarta cat si usa casei. Avand autorizatia parchetului, politistii au sarit gardul si au patruns in curte. Au fost intampinati de sotia lui Dudau, care a inceput sa zbiere la politisti, amenintandu-i cu o scandura. In cele din urma, Nicu Dudau a fost ridicat si inchis la politie. Celalalt bataus, Dumitru Hurjui, care locuieste in aceeasi casa cu Nicu Dudau, n-a putut fi arestat deoarece a disparut (...).
Din "Universul", 22 august 1912; texte selectate de Veronica Bectas

×