x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Curs de balet

Acum 100 de ani. Curs de balet

de Magda Cristina Ursache    |    29 Aug 2013   •   08:26
Acum 100 de ani. Curs de balet

La Teatrul Naţional din Bucureşti s-a deschis cursul de balet. Acei care doresc să urmeze acest curs se pot înscrie în fiecare zi la d. O. Schmidtt, profesor de dans. Înscrierile se fac numai în zilele de lucru, de la orele 9 dimineaţa, până la 11 a.m.

Repartiţie

Zilele acestea se va face împărţirea pe circumscripţii a serviciului medical de control din întreaga ţară, repartizându-se şi medicii controlori ai Casei Centrale a Meseriilor.

Groaznica nenorocire de la Târgu Neamţ

Marii comercianţi de băuturi spirtoase şi coloniale din localaitate, dnii Moses Stein şi fiul său Leon, precum şi locuitorul Grigpre Sfetcu, au suferit grave arsuri în urma unei explozii. În curtea magazinului Stein este un beci pe deasupra căruia se află o clădire. În acest beci, dnii Stein aveau un mic depozit de benzină pentru trebuinţele proprii. Ieri ziua un băiat din serviciul magazinului a mers în beci să scoată cu o ţeavă de cauziuc benzină dintr-un butoi şi spre a da benzinei presiunea necesară ca să curgă în ţeavă a tras cu gura aerul pe ţeavă; însă gazele intrându-i pe gură era să-l asfixieze. El a fost scos din beci aproape în nesimţire, lăsând butoiul cu benzină destupat, astfel că beciul s-a umplut cu gazele evaporate.

Explozia nefericită

Seara, la 7 jumătate, Moses Stein, împreun cu Grigore Sfetcu, au mers în beci să scoată benzină. Aprinzând o lumânare, gazele din beci au luat foc, producând o explozie cu o zguduitură teribilă. Leon Stein, alergând să vadă ce e şi mai cu se să ajute pe tatăl său, a fost cuprins de flăcări care i-au aprins hainele producându-i arsuri pe faţă, pe cap şi pe trup.

Victimele

Lumea ce se adunase la auzul detunăturii şi la strigătele de ajutor ale familiei Stein, a putut vedea pe Moses Stein ieşind pe o gaură ce se formase din puterea exploziei în fundul beciului, cu faţa arsă, capul pârlit, hainele arse, cu mai multe răni pe trup. Grigore Sfetcu a fost găsit în curte în nesimţire, având mai multe arsuri pe faţă şi mâini. El a fost imediat internat în spital. Dlor Stein li s-a dat imediat ajutoarele medicale ncesare; ei se află în stare gravă la domiciliul lor, mai cu seamă Leon, care are pe faţă şi pe mâini arsuri grave, şi chiar de nu se vor ivi complicaţii, va avea totuşi trebuinţă de o căutare îndelungată.

Urmările dezastrului

Explozia a deteriorat o parte din beci şi a distrus aruncând în aer şi o parte din odaia de deasupra beciului în care s-a produs explozia. Incendiul ce izbucnise a fost imediat localizat de pompierii care au sosit la timp. Îndată ce vestea nenorocirii întâmplate familiei Stein s-a răspândit în oraş, multă lume s-a adunat în faţa magazinului. Modul cum s-a produs dezastrul mi-a fost povestit de însuşi dl Moses Stein, care se află mai puţin grav decât fiul său.

Din “Universul”, 29 august 1913

×