x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. D. Iorga dat judecăţii

Acum 100 de ani. D. Iorga dat judecăţii

17 Apr 2012   •   21:00

Profesorul universitar, seful partidului nationalist, d. Nicolae Iorga a comparut ieri inaintea tribunalului corectional sectia a treia spre a raspunde de o calomnie adusa dlui Cernaianu, primul redactor al ziarului "Romania Crestina". (…) D. avocat Andrei Ionescu, din partea reclamantului Cernaianu, a aratat pe scurt in ce consta culpa dlui Iorga: "D. Cernaianu facea parte din partidul asa-zis nationalist de sub conducerea dlui Iorga. Parasirea partidului de catre clientul meu, din motive pe care ma dispensez a le dezvolta aici, a indarjit pe d. Iorga, care incepu o lupta de persecutie pana la exterminare contra dlui Cernaianu. Un episod din aceasta lupta il formeaza si obiectul procesului de fata. D. Cernaianu, student in teologie, sustinea prin ziarul sau acuza prea cucernicului episcop de Roman, Gherasim Safirin, nedreptatit prin sentinta Sinodului. In aceasta campanie de sustinere, ziarul «Romania Crestina» castigase de partea ei pe mai multi profesori de teologie din Bucovina (…). Imediat d. Iorga expediaza o scrisoare (…) in care isi arata mirarea ca acorda increderea lor unui om ca Cernaianu, santajist, escroc, care a trecut la catolicism, lucrand contra bisericii ortodoxe. Aceste calomnii ajunsera publice, scrisoarea aparu chiar si in ziare, si isi produsera efectul (…)." Dnii Em. Antonescu si Radu Rosetti, aparatorii dlui Iorga, ridica obiectiunea ca intrucat este vorba de "scrisori personale", faptul nu intruneste elementele delictului de calomnie. (…) Orele fiind inaintate, d. presedinte Hagiopol dispune amanarea procesului. Sedinta viitoare va avea loc la 30 aprilie.

Proces de proprietate artistica
Inaintea procesului Iorga, la tribunalul corectional sectia a treia a avut loc un proces interesant. D.G. Mircescu, cunoscutul pictor, s-a plans contra Casei de editura C. Sfetea ca i-a reprodus fara autorizare un tablou al d-sale intitulat "Numai o gurita", pe carti postale ilustrate pe care le-a pus in comert. Reclamantul a cerut condamnarea contrafacatorului la o pedeapsa penala si la despagubiri civile importante, cerere care a fost sustinta si de reprezentantul parchetului d. procuror Niculescu-Bolintin.

Greva in Falticeni
Meseriasii din loclaitate au declarat greva generala. Comitetul, in frunte cu presedintii breslelor, a demisionat. Aceasta se datoreaza faptului ca sunt impusi de lege a plati timbrele pentru asigurarea contra bolii si cele pentru asigurarea pensiei la batranete si invaliditate. Meseriasii refuza de a le cumpara, pe motiv ca legea poate fi buna, dar nu prevede exceptii de care trebuia sa se tina seama. Astfel ca un meserias care castiga 10 lei pe saptamana e fortat a plati ca acel care castiga 100. (…) Meseriasii sunt hotarati sa nu plateasca nimic si vor continua greva pana cand li se va aduce o ameliorare.

Maica Sofia
In Biblioteca pentru toti a aparut un interesant roman, datorat penei dlui Theodorian Carada. Este romanul unei fete tinere, care, dupa ce trece prin Sacre-Coeur, isi sfarseste zilele calugarita la Agapia. Romanul contine memoriile Sperantei Diaconovici, ajunsa Maica Sofia, si memoriile acestea se citesc cu interes si placere. (…) Pretul: 30 bani. De vanzare la toate librariile din tara.
Din "Dimineata", 18 aprilie 1912; texe selectate de Tudor Cires

×