x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Incidentul dintre grănicerii ruşi şi români

Acum 100 de ani. Incidentul dintre grănicerii ruşi şi români

21 Apr 2012   •   21:00

M-am interesat in comuna Periprava din apropiere de locul unde s-a petrecut ieri ciocnirea intre granicerii rusi si romani si mi s-au comunicat urmatoarele: Nu este adevarat ca rusii ar fi distrus pichetul granicerilor romani, cum se zvonise aseara. Granicerii rusi n-au facut uz de focuri de arma, ci au lovit cu paturile pustilor. Soldatul cel mai grav ranit a fost internat in spitalul din Sulina. Celalalt a ramas la pichet, fiind mai usor ranit. Neintelegerea a provenit din cauza ca niste pescari rusi trecusera sa pescuiasca pe partea romaneasca a apei, fara sa aiba permisiunea. Granicerii romani le-au confiscat uneltele. Pescarii s-au inapoiat pe tarmul rus, au cerut concursul granicerilor rusi si cu ei au venit inapoi pe malul romanesc spre a-si lua inapoi cu forta uneltele. Granicerii romani opunandu-se, s-a iscat incidentul si ei au fost raniti. Rusii au luat apoi uneltele de pescuit si s-au reintors. La orele 4 dupa-amiaza, reprezentantii autoritatilor din Tulcea aflati la locul incidentlui au plecat inapoi spre oras.

Accidentul vaporului “Romania'

Vaporul “Romania', pe cand se afla legat la chei in portul Constantinopol, a fost lovit de un remorcher, care i-a gaurit o tabla de la pupa. Expertiza a stabilit ca sunt pagube de aproximativ 11.000 de lei. Vaporul a ajuns astazi in portul Constanta cu intarziere de o ora. “Romania' incarca acum marfuri pentru Alexandria.

Oprirea unei excursii la Odessa

Asta-seara, la orele 9, sectiunea locala Galati a Ligii Culturale a tinut o intrunire publica in Sala “Apollo', pentru a protesta contra excursiei organizate de d. profesor Calmuski cu elevii cursului superior al liceului din localitate. |ntrunirea a fost prezidata de d. Draganescu, presedintele sectiei locale a Ligii Culturale. Dupa ce in cateva cuvinte arata interventia facuta de Liga pentru a zadarnici excursia, da cuvantul dlui Vasile Toni care motiveaza agitatia “Ligii' spunand ca nu era momentul ca d. Calmuski sa organizeze excursiunea, despre care se spune ca ar manifesta tendinte flo-ruse, in special prin cartea lui aparuta de curand intitulata “Relatiile politice cu Rusia'. (…) D. avocat Gheorghe Oreste i-a cuvantul apoi, anuntand ca agitatia Ligii Culturale a avut succesl dorit: ministerul Instructiunii Publice, d. Arion, a oprit telegrafic excursiunea organizata la Odessa de catre d. Calmuski si care urma sa aiba loc maine.

La Cetatea lui Tepes

Societatea turistilor din Romania va face in ziua de 29 aprilie 1912 o excursie la Cheile Arges-Cetatea lui Tepes, sub conducerea dlor profesori Marin Dumitrescu si N. Gheorghiu. Plecarea din Bucuresti va fi sambata seara, iar inapoierea duminica seara. Inscrierile se primesc la sediul societatii, pana in preziua excursiunii.

Argetoianu, in concediu

D. general Argetoianu, ministrul de Razboi, a obtinut un concediu de zece zile. D-sa pleaca la Craiova, unde va sta luni si marti; vineri va pleca la Viena, pentru a asista la botezul noului-nascut al fiului sau, d. I. Argetoianu, consilier la legatiunea romana.

(Din “Dimineata', 22 aprilie 1912; texte selectate de Tudor Cires)

×
Subiecte în articol: acum 100 de ani