x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Maimuţe care vorbesc, fenomen rar al naturii

Acum 100 de ani. Maimuţe care vorbesc, fenomen rar al naturii

17 Iun 2012   •   21:00
Acum 100 de ani. Maimuţe care vorbesc, fenomen rar al naturii

Este intr-adevar un fenomen rar al naturii, sa auzi o maimuta vorbind. Dresura a atins in ziua de azi culmea. Exista in lume cateva maimute care vorbesc, canta, se joaca, traiesc, cu un cuvant, ca si oamenii. Patru asemenea maimute vor fi aduse pentru marile serbari din zilele si serile de 23 si 24 iunie din Cismigiu, serbari ce se vor da pentru monumentul lui George Panu. Toti bucurestenii se vor grabi sa vina in acele zile in Cismigiu pentru a admira fenomenalele maimute. Dar si celelalte atractiuni, tombola uriasa, skaitng pe rotile, teatrul de varietati, alergarile de cai, concursuri de canotaj, curse de biciclete, tramvaiul liliputian si senzationala Bombardare a Tripolisului - sunt numai o parte din vastul program de petreceri care vor distra publicul ce va veni la Cismigu in zilele de 23 si 23 iunie.

Groaznic incendiu la o nunta

O nunta care desigur nu va fi uitata multa vreme a avut loc ieri. Tanarul supleant Gurau, cunoscut pentru aventurile sale amoroase, a luat de sotie pe fiica unui mare bogatas. In seara banchetului, una dintre fetele seduse de Gurau, patrunde in vila insurateilor si, din greseala, rastoarna o lampa de petrol aprinsa. Un incendiu grozav s-a incins pe loc si... la Cinema Splendid din Calea Victoriei se poate admira cu incepere de azi desfasurarea intregi drame, care constituie un film din cele mai extraordinare. Programul mai cuprinde o splendida comedie de salon si minunate vederi dupa natura.

Scandalul de la Teatrul National din Iasi

Un elev al conservatorului de muzica din Iasi, anume Moruzan, a fost ieri crunt batut in niste imprejurari inca nelamurite. La Teatrul National se faceau repetitii pentru productiunea muzicala. Deodata, un incident se isca intre d. Vladutu, profesor la conservator, care e si seful muzicii regimentului 18, si elevul Moruzan. D. Vladutu sustine ca elevul l-ar fi insultat. La un moment dat, elevul Moruzan a fost vazut fugind din teatru ranit si urmarit de soldatii din muzica militara, care aruncau cu baionetele in urma lui. O patrula de jandarmi pedestri, care tocmai trecea pe strada, crezand ca e vorba de urmarirea unui dezertor, s-a pus si ea in urmarirea celui fugarit. (...) Fu prins de soldati si jandarmi si din nou batut. (...) Moruzan a reclamat intamplarea parchetului si ministerului de razboi.

Ce se petrece pe Domeniile Coroanei?

Un cititor din Piatra Neamt ne comunica urmatoarele: "Pe domeniul coroanei Borca din judetul Suceava, unul din silvicultori a batut asa de crunt pe ciobanul Buturas, ca nenorocitul a incetat din viata sus pe un munte, si ca sa nu mai dea de banuit, nenorocitul a fost ingropat acolo in varful muntelui. Mai anii trecuti se auzea ca tot asa erau batuti taranii de pe domeniul coroanei Brosteni (judetul Suceava), si asta dupa 1907". Atragem atentia celor in drept asupra acestui denunt grav si speram ca o ancheta imediata si severa, stabilind faptele si responsabilitatile, va fi urmata si de sanctiunea cuvenita.

Din "Dimineata", 18 iunie1912. Texte selectate de Veronica Bectas

×