x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. O statistică… de Crăciun

Acum 100 de ani. O statistică… de Crăciun

27 Dec 2012   •   00:00
Acum 100 de ani. O statistică… de Crăciun

Nu cred să existe bun creştin care să-şi imagineze Crăciunul fără partea lui de apoteoză a stomacului sau fără literatura de ocazie. La toate vitrinele ai articole... cu eticheta “de Crăciun”. Cu o stăruinţă obsedantă, tot ce mintea a creat în domeniul artei culinare ţine să facă din stomacul nostru o adevărată expoziţie. Un amic al meu a avut acum un an o constatare. Şi-a radiografiat stomacul a treia zi de Crăciun şi a descoperit lucruri uimitoare. Iată, în rezumat, câteva date statistice asupra cantităţilor şi felurilor de comestibile ce le-a înghiţit.

Radiografia unui stomac

  • Aperitive: Spirt, spirt, spirt (cantitatea n-a putut fi apreciată; după urmele lăsate însă pe intestine, şi-a făcut socoteala aproximativă: o singură fabrică).
  • Supe şi mâncări: un magazin de farfurii (aici au intrat şi sarmalele).
  • Fripturi: o cuşcă de păsări; o cocină de porci (cu toate măruntaiele: caltaboşi, piftii etc.).
  • Brânzeturi: o căruţă în regulă, adică: o “roată” de caşcaval, o “roată” de şvaiţăr şi o “roată” de Roquefort.
  • Vinuri: Mai mulţi... Iancu.
  • Desert: 14 nuvele de Crăciun, 20 de poezii de Crăciun, 10 impresii de Crăciun, 24 legende de Crăciun... zilnice; apoi o cantitate idem de periodice.
  • O nedumerire...

    “Şi mai trăieşti?” l-am întrebat exasperat pe amicul meu când mi-a citit desertul. “După cum vezi.” “Nu te-ai intoxicat?” “Am avut o enormă indigestie.” “Şi n-ai murit, vasăzică?”, l-am întrebat din nou extrem de uimit. “Nu, cum îţi spusei; dar anul ăsta, sigur, nu scap...” “Se poate.” Şi mi-am adus aminte că anul trecut nu am publicat nimic “de Crăciun”. Anul ăsta îl dau gata pe bietul meu amic!... (G. Cosco)

    Mişcarea antialcoolică a Bunilor Templieri

    A doua zi de Crăciun, după-amiaza, secţiunile româneşti ale Bunilor Templieri au organizat o frumoasă serbare cu pom de Crăciun, în sala şcolii “Simion Marcovici”. Un numeros public, în bună parte copilaşi, a petrecut câteva ore de mulţumire şi bucurie. Serbarea a fost deschisă de către d. G. Şterba, conducătorul mişcării tinerimii, care a rostit o cuvântare ocazională, îndemnând pe toţi să ajute mişcarea antialcoolică a Bunilor Templieri.

    Un banchet

    Delegaţii recensământului din ţară au oferit ieri seară în sala de marmură a marelui hotel Boulevard un banchet în onoarea dlui Leonida Golescu, director în ministerul domeniilor, la care s-a servit următorul Menu: “Potage-Creme Comtesse (supă-cremă Contesa) / Saumon du Rhin a la Russe (somon de Rin în stil rusesc) / Piece de Boeuf Renaisseance (Friptură de viţel în stilul Renaşterii) / Asperges d’Argenteuil Sauce Mousslenine (sparanghel cu sos muslin) / Dindonneau à la Broche (curcan la frigare)  /  Salade de Saison (salată de sezon) / Glace Bertola (îngheţată Bertola) / Gauffrettes (gofrete) / Fours. Glaces. Bonbons (fursecuri, îngheţate, bomboane) / Cafe (cafea) / Vins (vinuri) / Ţuica et Mastica (ţuică şi mastică) / Drăgăşani vieux (vin vechi de Drăgăşani) / Nicoreşti 1906 (vin de Nicoreşti de 6 ani) / Champagne Ayala Gout Francais (şampanie franţuzească)”.

    Din “Universul”, 27 decembrie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

    ×